Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

«Όσο υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει ελπίδα», επισημαίνει ο Jozef Kuciak, ερευνώντας την ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του γιου του.

          2006-2017:

   Περισσότεροι από
  1010 δημοσιογράφοι
      δολοφονήθηκαν
  Με βάση στοιχεία της Unesco για τα έτη 2006-2017 περισσότεροι από 1010 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της άσκησης του καθήκοντός τους να μεταφέρουν πληροφορίες στον κόσμο.
  Στις εννιά από τις δέκα περιπτώσεις οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.
Στα 2017, για πρώτη φορά περισσότεροι ήταν οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν χωρίς στις χώρες τους να υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις. Ήταν ρεκόρ: Δύο δολοφονημένοι δημοσιογράφοι κάθε εβδομάδα.
Στην «γειτονιά της ΕΕ» είχαμε δύο ατιμώτρητες δολοφονίες φημοσιογράφων: Της Daphne Caruana Galizia, που είχε δολοφονηθεί στις 16 Oκτωβρτίου 2017 από βόμβα που είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι της στην Μάλτα.
¨Ηταν και η δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak
και πιο πρόσφατα της Martina Kušnírová που έπεσε νεκρή όταν πυροβολήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018.
Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την ατιμωρησία για τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν την απόφαση A/RES/68/163 στην 68η Σύνοδο του 2013, με την οποία καθορίζεται η 2α Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας εναντίον των Δημοσιογράφων ‘International Day to End Impunity for Crimes against Journalists’ (IDEI).
Η επιλογήτ ης ημέρας είχε γίνει για να τιμηθεί η μνήμη δύο Γάλλων δημοσιογράφων που είχαν σκοτωθεί στο Μάλι στις 2 Νοεμβρίου 2013.
 
Στην διακήρυξη για την 2α Νοεμβρίου, η επί των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Φεντέρικα Μογκερίνι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται:
«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ανεξάρτητα Μέσα…
 "Η ΕΕ τιμά όλους εκείνους τους δημοσιογράφους σ΄ολόκληρο τον κόσμο που υπέστησαν επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και αποδίδουμε τιμές στους γενναίους εκείνους δημοσιογράφους που συνεχίζουν το έργο των συναδέλφων τους που δεν είχαν κατορθώσει να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους…
…" Η ΕΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικά μέσδα, για την προώθηση της ποιότητας της δημοσιογράφίας, πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες και την ελευθερία της έκφρασης. Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθεριοτυπία» (European Centre for Press and Media freedom -ECPMF) παρέχοντας στοχευμένη προστασία μέσω προγραμμάτων προστασίας των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…
…" Όλα τα κράτη εντός της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής έχουν καθήκον να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων ενεργοποιώντας το απαραίτητο νομικό περιβάλλον, λαμβάνοντας σοβαρά τις απειλές εναντίον των δημοσιογράφων και ενεργά αποτρέποντας ενδεχόμενες εναντίον τους επιθέσεις.
… Η Ελευθεροτυπία είναι ραχοκοκαλιά των ελεύθερων κοινωνιών. Υπονομεύοντάς την σημαίνει πως υπονομεύονται οι ατομικές ελευθερίες».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me