Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία
υιοθετούν νέα συνήθεια:
    Tων φυλακισμένων  
Τρία χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία συνεχίζεται η  καταστολή των Μέσων Ενημέρωσης.
 Από τότε οι δημοσιογράφοι συσπειρώθηκαν για να τεκμηριώσουν τις αδικίες στις περιπτώσεις δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν ή κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά του κράτους.
  • Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019: Πρώτη ακρόαση της δίκης στο 10ο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ όπου ο δημοσιογράφος Ferhat Parlak αντιμετωπίζει κατηγορίες "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση".
Αυτή η σύντομη ειδοποίηση ήταν μέρος της σειράς "Προσεχείς δίκες" που παρουσιάστηκε στον ιστότοπο και  τον λογαριασμό Twitter της Ένωσης ΜΜΕ και Νομικών Σπουδών (MLSA). Της οργάνωσης «Ελευθερία  στα Μέσα Ενημέρωσης και Νομικών Δικαιωμάτων στην Τουρκία».
 Ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Evin Baris Altintas το 2017 για να παρακολουθήσει και να τεκμηριώσει τις υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων και ακαδημαϊκών που φυλακίστηκαν ή κατηγορήθηκαν για εγκλήματα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
  Η δίκη του Παρλάκ είναι μία από τις δεκάδες περιπτώσεις η MLSA παρακολουθεί.  Αυτή η σύντομη ειδοποίηση ήταν μέρος της σειράς "Προσεχείς  δίκες" που παρουσιάστηκε στον ιστότοπο και τον λογαριασμόTwitter της Ένωσης Μέσων και Νομικών Μελετών του Altintas. 
 Η οργάνωση πιστεύει ότι ο λόγος που οι τουρκικές αρχές απευθύνονται σε ορισμένα άτομα είναι επειδή ήθελαν να φιμώσουν όσους επιθυμούν να μιλήσουν εναντίον του Ερντογάν και τις πολιτικές του. Θεσμικά, η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης προστατεύονται από την τουρκική νομοθεσία. Αλλά…
Αρκετές δίκες  δημοσιογράφων  αλλά και για την ελευθερία της έκφρασης θα επαναληφθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνης  του περιοδικού @cigdemtoker και του περιοδικού #FerhatParlak. Οι κατηγορούμενοι δημοαιογράφοι των οποίων θα εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου για πρώτη φορά από τότε που συνελήφθη πριν από 15 μήνες.
"Ουδείς θα πρέπει να βρρίσκεται στη φυλακή επειδή έγραψε κάποιο άρθρο ή ‘’tweet", ανακοίνωσε ο Altintas.
Προκειμένου να εντοπιστεί κατά πόσο η τουρκική δικαστική εξουσία ακολουθεί τις καθιερωμένες νομικές διαδικασίες κατά τη διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας, η ΜΣΑΕ παρακολουθεί πολυάριθμες υποθέσεις καθώς περνούν από το τουρκικό δικαστικό σύστημα
  Όταν γίνεται κάποια ακρόαση, είτε ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι  ή οι εργαζόμενοι στην οργάνωση παρακολουθούν και στη συνέχεια δημοσιεύουν τις εξελίξεις τόσο στα τουρκικά όσο και στα ξένα Μέσα. Ο στόχος είναι να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας.
"Ενημερώνουμε για όσο το δυνατόν περισσότερες δικαστικές ακροάσεις ώστε να μπορέσουμε να τις τεκμηριώσουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ένα αρχείο αυτών των περιπτώσεων ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο μέλλον", ανακοίνωσε ο Altintas.
 Η MLSA είναι από τις οργανώσεις που σχηματίστηκαν μετά την σύλληψη δημοσιογράφων από την τουρκικ κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η πλατφόρμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία (P24) και η #FreeTurkeyJournalist, η οποία επίσης συνεργάζεται με την MPSA για τη δοκιμαστική παρακολούθηση.
#FreeTurkeyJournalist είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία, σύμφωνα με την ιδρυτική δήλωση της αποστολής της, σκοπεύει να "απεικονίζει τη σοβαρότητα της καταστολής της Τουρκίας εναντίον των  δημοσιογράφων, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν κρατηθεί και αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις".
Το έργο υποστηρίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), οργάνωση με έδρα τη Βιέννη που αποτελείται από  δίκτυο στελεχών των μέσων ενημέρωσης και κορυφαίους δημοσιογράφους που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. 
Το IPI εργάζεται στην Τουρκία από το 1960 και έχει εντοπίσει την κατάσταση εκεί από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Έχει υπολογίσει 252 δημοσιογράφους και στελέχη των μέσων ενημέρωσης που διώκονται, από τους οποίους 135 δημοσιογράφοι παραμένουν στις φυλακές. 
Η έρευνά τους διαπίστωσε επίσης ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 140 Μέσα έκλεισαν, αφήνοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους ανέργους.
Το IPI πιστεύει ότι τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν διώξεις έχουν παραβιαστεί βάσει του τουρκικού δικαίου και ότι το δικαστικό σώμα αγνοεί τις βασικές εγγυήσεις στις αρχές δικαίου για δίκαιη δίκη. 
 Ο Griffen ελπίζει ότι, δίνοντας φως στους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις, το έργο του IPI θα καταστήσει σαφές στους αρμόδιους διεθνείς παράγοντες και θεσμούς ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν προστατεύει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.
Η 15η Ιουλίου «δώρο του Αλλάχ» για τον Ερντογάν
 Τζαν Ντούνταρ (*)
Πριν από τρία χρόνια η Τουρκία βρέθηκε στο κατώφλι δικτατορίας. Το πραξικόπημα όμως απέτυχε και ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία σε αστυνομοκρατούμενη χώρα, γράφει ο τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντούνταρ στην  -Deutsche Welle
 Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Μαρμαρίδα. 
Αντέδρασε άμεσα. Συνδέθηκε μέσω FaceTime με το CNN Türk και απηύθυνε έκκληση στον τουρκικό πληθυσμό να σταματήσει τα τανκς.
 Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη νύχτα.
 Μετά την ήττα των στασιαστών ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δύο επιλογές. Είτε να αξιοποιήσει την θετική συγκυρία και να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, είτε να θέσει τα θεμέλια για ένα απολυταρχικό κράτος. Επέλεξε το δεύτερο. 
Λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα όταν προσγειώνονταν το αεροσκάφος του στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για «δώρο του Αλλάχ» και δήλωνε ότι «ήρθε η ώρα για "κάθαρση" στο στράτευμα».
O όρος "κάθαρση" ορίζει την καθημερινότητα στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές στο στράτευμα που διώκονται αλλά και όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότεροι από 125.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, καθηγητές, δικαστές και νομικοί απολύθηκαν, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πέρασαν από δίκη, αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και πλήθος δημοσιογράφοι φιμώθηκαν.
 Ερντογάν θα έπρεπε να ανησυχεί
Ο τουρκικός πληθυσμός απέτρεψε το πραξικόπημα 
Η τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία αποφάσισε ο πρόεδρος Ερντογάν για την αντιμετώπιση της «εκρύθμου καταστάσεως», παρατάθηκε, από τον ίδιο φυσικά, επτά φορές. Και όταν οι εξουσίες του προέδρου έφτασαν στα όριά τους απλά τις εξέτεινε.
 Λίγο πριν το δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του συντάγματος καλλιέργησε με το κυνήγι μαγισσών ένα κλίμα φόβου έτσι ώστε να στραφούν οι Τούρκοι στον ένα και μοναδικό πανίσχυρο ηγέτη που τους υπόσχονταν ελπίδα και ασφάλεια. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το υπερεθνικιστικό ΜΗΡ στο κοινοβούλιο για να μετατρέψει την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία.
 Η συνεργασία αυτή είχε όμως δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Η συστηματική καταστροφή των ελεγκτικών μηχανισμών σε βουλή, κυβέρνηση και δικαιοσύνη ευνόησαν την εξάπλωση της διαπλοκής, του νεποτισμού και της σπατάλης δημοσίου χρήματος.
Σήμερα οι Τούρκοι ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για το μέλλον. Εκτός από την βαθιά οικονομική κρίση διαπιστώνουν καθημερινά ότι μετά τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο δεν βρέθηκαν ικανά πρόσωπα για να στελεχώσουν υπηρεσίες και υπουργεία. Ούτε η αστυνομία, με την ισχυρότερη παρουσία της στους δρόμους των πόλεων, ούτε ο γαμπρός του που έγινε υπ. Οικονομικών, ούτε οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, Χριστιανών, Γκιουλενιστών και Κούρδων απέφεραν οφέλη στον πρόεδρο Ερντογάν. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές έχασε προπύργια του ΑΚΡ όπως την Κων/πολη και την Άγκυρα. Την ώρα που η αντιπολίτευση συμπορεύεται ολοένα και συχνότερα, στο κυβερνών κόμμα εμφανίζονται πρώτες ρωγμές. Σήμερα, τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά να ανησυχεί.
 ---
(*) Ο Τζαν Ντούνταρ της Cumhuriet, (από τους κυνηγημένους δημοσιογράφους στην Τουρκία) έχει καταφύγει στην Γερμανία.
( Deutsche Welle Freedom)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me