Όταν απεργούν οι εργοδότες
Τρίωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης σε απεργία-μαϊμού τεχνικών της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, αποφάσισαν εννέα Σύμβουλοι από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Με τον τρόπο αυτό απεργούν οι δημοσιογράφοι για να φανεί ότι απεργούν και οι τεχνικοί επειδή ραδιόφωνα και τηλεοράσεις παίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους εκτός από ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Μπας και φανεί ότι κάνουν απεργία και οι τεχνικοί.
(Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι έχει κηρύξει στάση εργασίας και ο κ. Πλαχούρης ή κλαυσίγελος (με όμικρον) από το Χαλάνδρι Αττικής).
Ζητάνε να αποσυρθεί το (αντι) Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να διαφωνούν με το Ενιαίο Ταμείο Τύπου που αρχικά είχαν προτείνει οι Σύμβουλοι της Συσπείρωσης και κατόπιν ασμένως υιοθέτησε ο Καραμανλής.
Θέλουν έτσι, να ξελασπώσουν τον Κιμπουρόπουλο -αιχμή του δόρατος των καναλαρχών- που δεν του βγαίνει ακριβώς το παιχνίδι επειδή σκόνταψε στις δικές μας αντιδράσεις. Η πλειοψηφία των εννέα στηρίζει την τροπολογία και όλα τα άλλα που προβλέπουν:
- Τζάμπα ασφάλιση για τους εργοδότες, όλων όσων δουλεύουν στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα σ’ όλη τη χώρα.
- Δήμευση από 10% σε κάθε δημοσιογραφικό Ταμείο (ΤΣΠΕΑΘ- ΕΔΟΕΑΠ- ΤΑΙΣΥΤ και όλο το υπόλοιπο σύστημα).
- Άμεση παραγραφή εκατομμυρίων ευρώ από υποχρεώσεις καταβολής αγγελιοσήμου που έχουν μαζί με τα μεγάλα κανάλια η VODAFONE, COSMOTE, OTE, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, χρηματιστηριακές εταιρίες, ΟΠΑΠ κλπ.
- Την επιλογή επικούρησης σε ΕΔΟΕΑΠ ή ΤΕΑΣ της περιφέρειας όσων μπαίνουν από τα παράθυρα στα Ταμεία μας.
- Την άμεση παραγραφή υποχρεώσεων από αγγελιόσημο που προκύπτουν από ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες και είναι εκατομμύρια που χρωστάνε στον ΕΔΟΕΑΠ.
- Την αδυναμία ελέγχου του αγγελιόσημου αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό και μηχανογραφικά το σύστημα ελέγχεται (και στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ) από εταιρία που έχει πελάτες τους καναλάρχες τις μεγάλες εφημερίδες και την εταιρία στατιστικής καταγραφής της διαφημιστικής δαπάνης. (Πώς λένε «ο λύκος φυλάει τα πρόβατα»).
- Την κατάργηση (άρθρο 42) της διαδοχικής ασφάλισης εργαζομένων (μείωση συντάξεων τουλάχιστον 40%) που έχουν κρατήσεις πχ στο ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΑΙΣΥΤ, αφού τώρα μπαίνουν σε ενιαίο κορβανά.
- Την παραγραφή των εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται στο ΤΑΙΣΥΤ (1% επί των εισπράξεων από τις πωλήσεις περιοδικών).
Εκπρόσωποι δύο κομμάτων –πέντε συνδικαλιστές - πολιτικοί αξιωματούχοι, μαζί με την παράταξη του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, στηρίζουν τη τροπολογία που κάνει νοικοκυραίους τους τεχνικούς με τα δικά μας αποθεματικά.
Συμφωνούν δηλαδή να περάσουν την πόρτα του ΤΣΠΕΑΘ περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα, χωρίς εργοδοτική εισφορά, κεφάλαια και αποθεματικά. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία των εννέα της ΕΣΗΕΑ, στηρίζει το νομοσχέδιο του Καραμανλή, ζητώντας να αποσυρθεί, αλλά συμφωνώντας για ένα Ενιαίο Ταμείο, που οδηγείται σε χρεωκοπία με μαθηματική ακρίβεια, όπως λένε οι καθηγητές κκ. Μανιτάκης και Ρομπόλης εγγράφως προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Και για όλα αυτά η πρώτη αντίδραση είναι μια τρίωρη στάση εργασίας που υπαγορεύτηκε από τους εργοδότες.
Σ΄ όλα αυτά απαντήσαμε:
«Απεργία διαρκείας σε όλα τα Μέσα ώσπου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα, νεκροθάφτης του κλάδου».
Και αποχωρήσαμε από τη Συνεδρίαση του ΔΣ.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ





