Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ντόμινο χειραγώγησης
και στην ενημέρωση

  Μετατρέπουν τους δημοσιογράφους, στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ σε κρατικούς-δημοτικούς υπαλλήλους, κόβουν τους μισθούς, καταργούν ΣΣΕ, υπονομεύουν τα ταμεία Τύπου και στήνουν ντόμινο χειραγώγησης για τους μισθωτούς εργαζόμενους σε όλες τις εφημερίδες και τα  ιδιωτικά  ραδιοτηλεοπτικά. Επιμένουν σε λουκέτο στην ΕΤ1 και βγάζουν στο σφυρί ακίνητα -φιλέτα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

  Το κυβερνητικό αυτό σχέδιο Βενιζέλου-Μόσιαλου καθώς και συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ευθύνες,  καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).  

  Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  την εφαρμογή του άρθρου 37, σε συνδυασμό με ειδική τροπολογία στο άρθρο 32, η οποία έχει για μαγιά  πρόταση-διάταξης που συντάχθηκε και διακινήθηκε  από τους προέδρους της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΠΗΤ, καταργείται ακόμη και το συνδικαλιστικό δικαίωμα.

  Σε θυελλώδεις συνεδριάσεις του ΔΣ  της ΕΣΗΕΑ η ΚΕΔ, τονίζεται, επισήμανε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα που δημιουργούνται αλλά η πλειοψηφία των πρόθυμων έπαιρνε αποφάσεις στο διασωματειακό η  δια περιφοράς με το  προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, για  τυφλές κινητοποιήσεις και προκλητικές εξαιρέσεις  για μεταδόσεις (πχ MEGA κλπ).  

  Η θέση της ΚΕΔ ήταν από την πρώτη στιγμή ότι η ενημέρωση και οι δημοσιογράφοι έχουν διακριτό ρόλο και αυτό πρέπει να αναδειχθεί και να διεκδικηθεί.

  Σε επιστολή τους από τις 12-10-11 που φέρνει στη δημοσιότητα το ΠΑΡΟΝ, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ  Δημ. Τσαλαπάτης και Μαρία Γκίκα  ανέφεραν, χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί της πλειοψηφίας:
  «Από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας, που συγκρότησε το σημερινό Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και το οποίο με τη στάση του έβαλε πλάτη στην μετατροπή της ενημέρωσης σε ΔΕΚΟ (ΕΡΤ-ΑΠΕ) αλλά  και στην  μετατροπή σε κρατικούς ή δημοτικούς υπαλλήλους των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο, τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τα Γραφεία Τύπου.
  Η πλειοψηφία των προθύμων  κινείται δυστυχώς στο θέμα αυτό στην ίδια κατεύθυνση που ακολούθησε και το προηγούμενο Δ.Σ. αφού άλλωστε υπάρχουν μεταξύ τους κοινά πρόσωπα, κοινές επιδιώξεις, ίδια πολιτική συμφωνία.
  Δεν είναι τυχαίο ότι ανέχθηκε παρά τις καταγγελίες μας τις παράνομες περικοπές μισθών και συντάξεων.
  Έχει αφήσει τον Κλάδο χωρίς ΣΣΕ και τον έχει οδηγήσει στη λαιμητόμο των ατομικών συμβάσεων.
  Την θέση μας «να υπάρχει διακριτός ρόλος στην Ενημέρωση» η πλειοψηφία αρνήθηκε να θέσει  σε ψηφοφορία
».
  Η ΚΕΔ επισημαίνει για μια ακόμη φορά, ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου,
# καταργούνται  οι κλαδικές ΣΣΕ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
# οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ το ΑΠΕ και το Δημόσιο  μετατρέπονται σε κρατικούς υπαλλήλους.
# καταργείται το συνδικαλιστικό δικαίωμα, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες.
# οι συντάκτες στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ τα δημοτικά ραδιόφωνα , τα γραφεία τύπου την ΓΓΕΕ  χάνουν την ασφάλιση τους στα ταμεία Τύπου και την περίθαλψη στον ΕΔΟΕΑΠ.
# χάνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα
# κόβονται κατά  40-60% οι μισθοί με το ενιαίο μισθολόγιο.
# έρχονται απολύσεις χωρίς καμία αποζημίωση με την εφεδρεία.

  Επιμένουμε ότι η θέση του κλάδου οφείλει να αναδείξει τον διακριτό ρόλο της  ενημέρωσης, υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρύτερη κοινωνική διαμαρτυρία.
  Δηλαδή ο δημοσιογράφος που εργάζεται και στο Δημόσιο να καλύπτεται από ΣΣΕ με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, να τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας και να έχει το δικαίωμα άρνησης απέναντι στον εργοδότη και την εξουσία όταν θίγονται ζητήματα  επαγγελματικής και δημοσιογραφικής ηθικής.
  Αυτή άλλωστε είναι και η απαίτηση των συναδέλφων στις Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων στις οποίες συμμετείχαμε σήμερα. Αυτό δηλώσαμε και στη χθεσινή (Τρίτη 11-10-2011) συνεδρίαση του ΔΣ, ότι ψηφίζουμε και διεκδικούμε, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις  του κλάδου».
  Αλλά οι πρόθυμοι εκεί το παιχνίδι τους. Σύριζα στη διαπλοκή και την εργοδοσία.

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

-------

Τα οικονομικά  των ΜΜΕ  (Aπό το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής)

Την άμεση παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ , ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα ελέγχου στις Τράπεζες, αναφορικά με τις χορηγήσεις τους και τα δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις ενημέρωσης, τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό τους.

Την πρόταση αυτή έθεσε προς συζήτηση, στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή, το μέλος του ΔΣ Δημήτρης  Τσαλαπάτης, ώστε να συμπεριληφθεί στη  προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ με αφορμή τις  τελευταίες εξελίξεις,  καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και άλλων μελών του κοινοβουλίου.

Οι σχετικοί φάκελλοι μπορούν να κατατεθούν στην Επιτροπή Θεσμών  και Διαφάνειας και η σχετική συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά από το  Κανάλι της Βουλής.

----

Χάσαμε τον Μόσιαλο STOP (Δημοσιογραφικές πληροφορίες)

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μάλλον κρύφτηκε το Σάββατο το μεσημέρι και δεν πήγε στην δημοσιογραφική ημερίδα, που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Βόλο, προφανώς για να αποφύγει τα χειρότερα.
  Μπροστά στο ξενοδοχείο είχαν  συγκεντρωθεί από νωρίς οπαδοί  του Ολυμπιακού Βόλου και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες καθώς και άνεργοι δημοσιογράφοι από την γύρω περιοχή (ακόμη και από τα Τρίκαλα) για να τον…..υποδεχθούν.
  Τελικά ούτε το «ΑΡΙΣΤΕΡΟ»…..  αστυνομικό δαιμόνιο του προέδρου της ΠΟΕΣΥ-Σαβίδη  δεν στάθηκε ικανό για να εντοπισθεί  ο Μόσιαλος.
  Δια παν ενδεχόμενο πάντως εκλήθησαν αστυνομικές δυνάμεις επιτόπου, αλλά τελικά δεν χρειάσθηκε να επέμβουν.
Το σούσουρο για την παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΣΥ (και ομιλητή στην  πρόσφατη ημερίδα  στην έδρα των ΜΑΤ) αποτέλεσε εγγύηση, μαζί με  την απόδραση Μόσιαλου, για την τήρηση της τάξεως. 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me