Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο λογαριασμός της ανεργίας
λόγω ΕΡΤ, να σταλεί
στο  δίδυμο Καψή-Κεδίκογλου.

 Βάζουν μέσα  500.000 ευρώ τον μήνα,  δημοσιογραφικά και άλλα ταμεία, για να καλύψουν   επιδόματα ανεργίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ όπως και τις δαπάνες για την περίθαλψή τους.
 Το καινούργιο κατόρθωμα του αρμόδιου υφυπουργού δημόσιας τηλεόρασης Π. Καψή , που συνεχίζει το έργο του προκατόχου του Σ. Κεδίκογλου,  καταγγέλθηκε το Σάββατο,  στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ,  από τους εκπροσώπους της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).
 Ο π. Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, αποκάλυψε ο τι η ΕΡΤ , ως εργοδότης  δεν έχει κάνει καταβολές  στο λογαριασμό ανεργίας των δημοσιογράφων.

Παρόλα  αυτά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ - πολύ σωστά- καταβάλλει επιδόματα στους συναδέλφους και ορθώς ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να καλύπτει την περίθαλψη τους.
Μόνο που οι διοικήσεις των δύο ταμείων θα  έπρεπε να έχουν ήδη στείλει  το λογαριασμό στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι ήδη από την πλευρά τους θα έπρεπε να έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μεταφορά κονδυλίων ( πχ από ΟΑΕΔ ΔΛΟΕΜ κλπ)

Στην περίπτωση  της ανεργίας  των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το υπουργείο Εργασίας ,επισήμανε το μέλος του ΔΣ της  ΠΟΕΣΥ  Κώστας Ντελέζος , υποχρεώθηκε να διαθέσει σχετική πίστωση.
 Στην ομιλία του, αποκάλυψε επίσης τις υπόγειες διαδρομές, για διαρροές μεγάλων ποσών αγγελιοσήμου από τα δημοσιογραφικά ταμεία.  

Στη συνάντηση της ΠΟΕΣΥ εκτός από τα προεδρεία και τους  εκπροσώπους των ενώσεων συντακτών από όλη την χώρα παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ. Γ. Αντωνοπούλου και ό πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Π. Σόμπολος, που αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ταμεία.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μ. Αντωνιάδου, μετά τις παρεμβάσεις της ΚΕΔ, δεσμεύτηκε με δήλωση, που έσπευσε να κάνει, ο τι θα αποσταλεί την Δευτέρα σχετικό έγγραφο στις διοικήσεις των  δύο ταμείων καθώς και στην Κυβέρνηση για τις μαύρες τρύπες που προκαλεί.
 Προβλήματα που ανακύπτουν  ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία επισήμαναν με παρεμβάσεις τους, οι πρόεδροι των ενώσεων συντακτών Πελοποννήσου Κ. Κορτέσης,  Θεσσαλίας Γ. Πέτρου,
περιοδικού τύπου Θ. Μπερεδήμας,  το μέλος ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και π. Αντιπρόεδρος Ν. Νταουντάκη.

Σημειώνεται ότι το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων από την κυβερνητική
αυθαιρεσία στην ΕΡΤ και τα οποία πρέπει να καλυφθούν αμέσως από την κυβέρνηση είναι:
# για επιδόματα ανεργίας και περίθαλψη  5.000.000 ευρώ το χρόνο.
# για απώλειες ασφαλιστικών εισφορών λόγω των παρανόμων ομαδικών απολύσεων και οι οποίες είναι άκυρες 2.000.000 ευρώ το χρόνο.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παραδέχτηκε  ότι οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στην «ΔΤ» είναι ανασφάλιστοι.

Αυτό σημαίνει, τονίσθηκε από άλλους ομιλητές, ότι οι συνάδελφοι  που υποχρεώθηκαν να  απασχοληθούν στη «ΔΤ»,, είναι στον αέρα αφού και η παράταση που επιχειρείται για να ανανεωθούν οι δίμηνες συμβάσεις με άλλες αντίστοιχης διάρκειας , δεν αποτελεί λύση επειδή ουσιαστικά δεν είναι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με βάση ΣΣΕ , και βεβαίως δεν είναι προσλήψεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ  

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ για το ζήτημα ρευστότητας, που έχει προκληθεί  στον ΕΔΟΕΑΠ από τους χειρισμούς της διοίκησης της περιόδου 2005-2012, με τα αποθεματικά και την πρωτοφανή σπατάλη, τόνισαν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με περικοπές παροχών και επικουρήσεων.
Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ - εκτός από την εσωτερική αναδιοργάνωση  που απαιτείται ύστερα από μελέτη και διάλογο με τους εργαζόμενους- είναι κυρίως πρόβλημα εσόδων.
Ως δράσεις άμεσης εφαρμογής ,για αύξηση εσόδων, η ΚΕΔ προτείνει σε αυτή την κατεύθυνση:

1ον υποκατάσταση των απωλειών από το αγγελιόσημο των ισολογισμών , μετά την κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, με μεταφορά στον ΕΔΟΕΑΠ των εσόδων από τον λογαριασμό της εργατικής εστίας που τηρείται στη Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπάρχουν οι καταβολές που έγιναν υπέρ της Εργατικής Εστίας το 2011 και το 2012 και το 2013.
Τα κεφάλαια αυτά ,υπερκαλύπτουν το τρέχον έλλειμμα, και συνεπώς το μερίδιο που αντιπροσωπεύει  κρατήσεις για λογαριασμό των μελών της ΕΣΗΕΑ της ΕΣΗΕΜΘ της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ, να αποδοθεί αμέσως στον ΕΔΟΕΑΠ που ήταν και ο συμβαλλόμενος με την  Εργατική Εστία η οποία έκλεισε αλλά οι καταβολές των εργαζομένων συνεχίζονται.

2ον Aπαίτηση των ποσών του αγγελιοσήμου τα οποία παρανόμως δεν έχουν καταβληθεί από τις ΔΕΚΟ,  σύμφωνα με τη νομοθεσία, Η διεκδίκηση οφείλει να γίνει σε συνεργασία με Την 1η διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  τις ενώσεις συντακτών που είναι συνδικαιούχοι και σε συνεργασία με  τους δικηγορικούς συλλόγους.

3ον Άμεσος έλεγχος της απόδοσης αγγελιοσήμου από τις δημοσιεύσεις ισολογισμών των τελευταίων ετών σε οικονομικές εφημερίδες , νομαρχιακές και συγκεκριμένες πολιτικές στις οποίες, συμφωνα με την διαφημιστική δαπάνη που έχει καταγραφεί έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερης όγκος δημοσιεύσεων Τα ποσά αυτά αγγελιοσήμου, από τους ισολογισμούς δικαιούται, ο ΕΔΟΕΑΠ.

Προϋπόθεση επιτυχίας στο πρόγραμμα, είναι  η άμεση  ενεργοποίηση της Επιτροπής Ασφάλισης,  που λειτουργούσε μέχρι το 2008.


Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Subscribe in a reader Facebook page Follow me