Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οκτώ μήνες αντιπροσωπευτικό

Του  Κώστα Μπετινάκη

Το άκουγα όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του Μικτού. Το ακούω και τώρα, ως μέλος του ΔΣ. « Μα τι κάνει επιτέλους η ΕΣΗΕΑ;»

Είναι μια φράση που εντάσσεται σε ισοπεδωτικές  λογικές όπως της απόδοσης συνολικών ευθυνών: «όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες», «όλοι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι» κλπ.

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται τα δημοσιεύματα από μια συγκεκριμένη πολιτική σκοπιά λοιπόν, για την… ανικανότητα της ΕΣΗΕΑ. Μα ανίκανοι όλοι μας; Όλα τα μέλη; Όχι, ας αποδοθούν όμως ευθύνες στο ΔΣ. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες και πολύωρες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αυτούς τους οκτώ μήνες. (Τους τελευταίου τρεις μήνες μόνο, ξεπερνούν τις 5.000 ώρες –όχι μόνο συνεδριάσεις αλλά και συζητήσεις επιτροπών- έστω και αν φαίνεται απίστευτο).

Οι σκέψεις αυτές που παραθέτω με αφορούν προσωπικά. Επειδή όλους αυτούς τους μήνες που  συμμετέχω ( για πρώτη φορά) στο ΔΣ έκανα μερικές διαπιστώσεις, που οφείλω να μοιραστώ με το Σώμα. Άλλωστε κάποιοι από σας με έστειλαν εκεί, όπως και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου.

 

Αυτό το ΔΣ, ήρθε να προσπαθήσει να επιβάλλει την ηρεμία μετά τις αποχωρήσεις λόγω ενδοπαραταξιακής διαμάχης στο προηγούμενο ΔΣ. Εκλέχτηκε προεδρείο, αφού η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, έδωσε αγώνα ώστε να γίνει αποδεκτή από τους 11 η φιλοσοφία της απλής αναλογικής. Και σχηματίστηκε προεδρείο αντιπροσωπευτικό, εν μέσω θερινής ραστώνης.

Το Σεπτέμβριο ήρθε η πρώτη παραίτηση. Αποχώρησε εκείνος που υποστήριξε πως αφήνει το έδαφος στους νεότερους, αλλά στην πραγματικότητα, όπως με διαβεβαίωσε, παρουσία δύο συναδέλφων, «θα γίνω ο Εφιάλτης σας». Και εγκαταστάθηκε στον φιλόξενο 4ο όροφο της ΠΟΕΣΥ για να προσπαθήσει να κάνει πράξη το όνειρό του:δηλαδή να επιστρέψει από την Αγία Ελένη, όπου έχει αυτοεξοριστεί μετά το Βατερλό του.

Με λογική πριονοκορδέλας, οι οπαδοί του στον 4ο όροφο προσπαθούν να κάνουν πράξη την εξαγγελία του, ότι «το συμβούλιο αυτό, θα πρέπει να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης». Προφανώς προεξοφλώντας ως καλός οιωνοσκόπος, πως το επόμενο,(μετά από πρόωρες εκλογές που επιδιώκει) θα τον αναδείξει πρόεδρο με την ευρύτατη πλειοψηφία που (επιθυμεί) πάντα να διαθέτει. Τα αποτελέσματα όμως –όπως δείχνουν τα γεγονότα», κάνουν συντρίμμια τις ελπίδες του και αυτό τους κάνει έξαλλους. Δεν θέλουν ΕΣΗΕΑ δυνατή, δεν θέλουν να υπογραφούν συμβάσεις και αυτό προσπαθούν να υπονομεύσουν.

 

Είχα την εντύπωση , πως η διαπαραταξιακή διαμάχη που δίνεται προεκλογικά, τέλειωσε τον Ιούλιο, και πως κατόπιν, όλα τα μέλη αγωνίζονται για το καλό των συναδέλφων που τους εξέλεξαν, με αποκλειστικό μέλημα να φροντίσουν τα συμφέροντά τους. Και πίστευα, πως όλοι μαζί, θα κάναμε προσπάθειες, για να βοηθήσουμε το αντιπροσωπευτικό προεδρείο να αγωνιστεί για να προωθήσει τα συμφέροντα των συναδέλφων. Ε, όχι! Όπως καταλαβαίνω, από ορισμένους που εκπροσωπούν την παράταξη της Συσπείρωσης, καθημερινά δίνεται αγώνας, ώστε να μην μπορέσει το ΔΣ να πετύχει κάτι που θα θεωρηθεί «επιτυχία». Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της συνδικαλιστικής γυμναστικής. Έτσι, και στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων για τις νέες ΣΣΕ, απορρίπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια να υιοθετηθεί η πολιτική του «εφικτού», όταν φτάσαμε στο παραπέντε του νέου χρόνου, και οι συνάδελφοι στα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, (κρατικά και ιδιωτικά), κινδυνεύουν να μην πάρουν δεκάρα τσακιστή.

Είναι ωραίο να προτείνουμε αυξήσεις, συνθήκες αγγελικές και όλα αυτά, που ωστόσο γνωρίζουμε πως απέχουν από την ωμή πραγματικότητα. Άλλο να κολακεύουμε τα αφτιά ορισμένων και άλλο είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχει δυό όψεις στο ίδιο νόμισμα. Η περυσινή σύμβαση με τα ιδιωτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε μειώσεις μισθών. Το πώς έγινε αυτό το «θαύμα» το καταγγέλλουν οι συνάδελφοι στον ALPHA, τον FLASH, και τον ANT1. Ας σκεφτούμε λοιπόν, ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα όπως και η περυσινή λογική των «διαπραγματεύσεων» στην οποία συνήθισαν  οι  Λουδοβίκοι τα αφεντικά. Αυτά και φτάσαμε έτσι στα Χριστούγεννα.

 

 

Αίτημα και επιδίωξη της Κίνησης των Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, ήταν η δέσμευση από τη μεριά της ιδιοκτησίας να δοθούν αμέσως οι αυξήσεις  και τα  αναδρομικά σε όλουςμέλη και μη μέλη. Να πάρουν αυξήσεις όλοι οι εργαζόμενοι επειδή ο πληθωρισμός αδειάζει το πορτοφόλι όλων μας.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me