Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οι Ευρωπαίοι όμως, προστατεύουν 

   τις εταιρίες τους  να συνεχίσουν
  την συνεργασία με την Τεχεράνη 
 Στο Τweeter του –όπως το συνηθίζει άλλωστε- ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε το πρωί της Τρίτης, πως τα νέα οικονομικά αντίποινα που επιβλήθηκαν στο Ιράν «δαγκώνουν και είναι τα πλέον αποτελεσματικά».
  Προειδοποίησε ακόμη, πως το Νοέμβριο με το δεύτερο κύμα αντιποίνων, θα γίνουν ακόμη αυστηρότερα, με στόχο κυρίως την παραγωγή ιρανικού πετρελαίου. 
  Στο ίδιο tweet, ο  αμερικανός πρόεδρος  πρόσθεσε πως «οποιοσδήποτε θα εξακολουθεί να κάνει ‘μπίζνες’ με το Ιράν θα πρέπει να ξεχάσει τις ΗΠΑ». 
 Από το βράδυ της Δευτέρας, εφαρμόζεται το πρώτο κύμα των αμερικανικών αντιποίνων και αφορούσε στην εξαγορά χαρτονομισμάτων δολαρίου, το εμπόριο χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων και η απόρριψη οποιαδήποτε συναλλαγής με ιρανικά ριάλια. Απαγορεύθηκε επίσης η πώληση εμπορικών αεροσκαφών στο Ιράν.
 Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

  Την προηγουμένη, η αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντέρικα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Γαλλία, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, εξέφρασαν την λύπη για την επανάληψη των αμερικανικών αντιποίνων εναντίον του Ιράν, που προηγουμένως είχαν αρθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (JCPOA).
  Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποστήριξαν ακόμη πως η συμφωνία λειτουργούσε και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν πλέον ειρηνικό και υπό την παρακολούθηση της Διεθνούς Επιτροπής  Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία είχε συντάξει ήδη 11 αναφορές.
  Εν κατακλείδι οι Ευρωπαίοι υπουργοί ανακοίνωσαν πως από τις 7 Αυγούστου θα ισχύουν «μέτρα προστασίας για τις επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμες δραστηριότητες με το Ιράν».
  Με την απόφασή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί, ανακοίνωσαν ότι παρέχεται προστασία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ακ΄πομη και στην περίπτωση που επιδιωχθούν να τους επιβληθούν ποινές από ξένα δικαστήρια.
  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπινιαμίον Νετανιάου, ήταν ο πρώτος (την Δευτέρα) που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για την εκ νέου επιβολή αντιποίνων εναντίον του Ιράν, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν.
  «Το Ιράν θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι αν θέλει να αποφύγει τα οικονομικά αντίποινα», δήλωνε ο προεδρικός σύμβουλος με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον
  Ο αμερικανός γερουσιαστής Richard Durbin, όμως εξέφρασε ανησυχίες υποστηρίζοντας πως με την απόφασή του ο ρπρόεδρος Τραμπ διχάζει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των. Για να προσθέσει: «Η εξωτερική πολιτική του προέδρου είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τα πυρηνικά όπλα».
Η πρώτη ιρανική αντίδραση 
  Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif  δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση της Ουάσινγκτον για την επανάληψη των αντιποίνων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πλήττει ιδιαίτερα την βιομηχανία της  πολιτικής αεροπορίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει  ολόκληρη την χώρα τελικά.
  Όπως επισημαίνουν σχολιαστές τα αμερικανικά αντίποινα   εναντίον του Ιράν έχουν απώτερο γεωστρατηγικό στόχο να ενισχύσουν γεωπολιτικά σύμμαχες δυνάμεις προς τις ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me