Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

             Δεν έχουν αφήσει

                εκτός σχεδίων
         ούτε τα Δωδεκάνησα…
 
  Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι και πλέον χρόνια για να αποκρυπτογραφήσω πλήρως την φράση «… θα σας μείνει η Θράκη;» που μου είχε πει κυβερνητικός παρατρεχάμενος στο ΣτέιΤ Ντιπάρτμεντ.
  Τότε δεν γνώριζα πως υπήρχε σχέδιο γραφειοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από την δεκαετία του ’60 για να επιλύσουν το «ελληνοτουρκικό πρόβλημα» που ήταν κατ΄αρχήν το Κυπριακό, και δευτερευόντως το Αιγαίο, αλλά και η πληθυσμιακή συγκατοίκηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Θράκη.
  Κατά το δοκούν οι σύμμαχοί μας (και εντολοδόχοι των κυβερνήσεών μας) ανέσυραν το σχέδιο, το προσάρμοζαν και το εφήρμοζαν αναλόγως. 
  Όπως στην περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο, βάσει των σχεδίων του «τέρατος» που ακούει στο όνομα Χένρι Κίσιντζερ.
   Σημαντικό αμερικανικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, αποκαλύπτει  πώς σκεφτόταν ο Χένρι Κίσινγκερ για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς σε συζήτηση που είχε γίνει στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, υποστήριξε στον τότε πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ πως «θα πρέπει να αποτραπεί ενδεχόμενος πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». 
Είχε επισημάνει τότε  ότι «δεν υπάρχει λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου».
  Επιπλέον, δεν είχε διστάσει να ξεκαθαρίσει πως σε πιθανό πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας η «Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς».
  Πρόκειται για ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο, από την Προεδρική Βιβλιοθήκη του Τζέραλντ Φορντ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Hellenic American Leadership Council (HALC), και το οποίο έχει στην κατοχή του και ο «Εθνικός Κήρυξ», ενώ πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Hellas Journal» του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.
  Ειδικότερα, στο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο αποκαλύπτεται η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιντζερ, με τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, στις 13 Αυγούστου του 1974, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.
 Στη συζήτηση, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Κίσιντζερ αναλύει στον Φορντ την κατάσταση στην περιοχή. 
  Αφού οικτίρει τον τουρκικό εθνικισμό και αναφέρει πως πρέπει να αποτραπεί ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σημειώνει πως «δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου» («There is no American reason why the Turks should not have one-third of Cyprus»). 
  Επιπλέον, δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει πως σε έναν πιθανό πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας η «Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς».
   Υπενθυμίζεται πως, στις 14 Αυγούστου 1974, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη -μετά την αρχική εκεχειρία της 23ης Ιουλίου- κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κυπρίους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
    Η συζήτηση Κίσιντζερ-Φορντ, στην οποία συμμετείχε και ο αρχιστράτηγος Μπρεντ Σκόουκροφτ, σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου (Major General Brent Scowcroft, Deputy Assistant to the President for National Security Affairs), είχε πραγματοποιηθει μία μέρα πριν στην Ουάσιγκτον.
Σενάρια της CIA 
 
  Τα σενάρια διχοτόμησης της Κυπρου ή ακομη και ανταλλαγής πληθυσμών με αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και παραχώρηση για την εγκατάσταση τους είτε στη Θράκη, είτε σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, περιλαμβάνονταν σε μακροσκελή απόρρητη ανάλυση της CIA.
Tο έγγραφο, με ημερομηνία Ιούνιος 1964 αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα   έχει ιδιαίτερο  ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνονται χρήσιμα στοιχεία τόσο για την Κύπρο, όσο και για τα ελληνικά νησιά και την Θράκη.  Χωρίς να μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ομοιότητα ορισμένων σχεδίων διχοτόμησης με την γραμμή του Αττίλα δέκα χρόνια αργότερα…  
  Σοκαριστικός όμως είναι και ο κυνισμός με τον οποίο υιοθετούνται λογικές μαζικής μετακίνησης πληθυσμών και αλλαγής ουσιαστικά συνόρων, εις βάρος μόνον της Ελλάδας, καθώς φυσικά η Τουρκία δεν είχε κάτι να χάσει παρά μόνο να κερδίσει, καθώς οι υπό μετακίνηση Τουρκοκύπριοι θα αποτελούσαν πρακτικά το μέσο για την επέκταση της τουρκικής επιρροής και σε άλλα εδάφη, που μόλις πριν μερικές δεκαετίες είχαν απελευθερωθεί από τον Οθωμανικό ζυγό. 
  Ο τίτλος του εγγράφου: «Διαχωρισμός των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πληθυσμών». Ιούνιος 1964 CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY Office of Research and Reports.
  Πρόλογος :Ο στόχος αυτής της σύντομης ανάλυσης είναι για να περιγράψει  γνωστές και πιθανές μορφές διαχωρισμού των ελληνικών και των τουρκικών πληθυσμών στην Κύπρο.
  ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
 Η Έκθεση περιγράφει  σύντομα επτά εναλλακτικές προτάσεις που έχουν η θα πρέπει να συζητηθούν για τον διαχωρισμό ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών στην Κύπρο.
  Δύο προτάσεις  αφορούν στην ανταλλαγή  των Τουρκοκυπρίων με τους Έλληνες από την Θράκη  και τα νησιά του Αιγαίου αντιστοίχως. 
 
  ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ  ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Περιγραφή:
   Τα νυν σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας  θα  πρέπει να μετακινηθούν δυτικά  για να περιλάβουν την ελληνική περιοχή της Θράκης εντός της Τουρκίας.
  Η Κύπρος θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες στην Θράκη θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην Κύπρο και οι Τουρκοκύπριοι  θα μετακινούνταν στην Θράκη.
Ακολουθούν πληθυσμιακά στοιχεία που δείχνουν πόσο είχαν μελετήσει τις λεπτομέρειες οι “σχεδιαστές της CIA”.
  «Πληθυσμός της Κυπρου το 1960: 442,138  Ε/κ 104,320  Τ/Κ 546,458 Ε/Κ και Τ/Κ 27,108  άλλοι 573,566 σύνολο 
Σύνθεση Πληθυσμού στην Θρακη:
* Σε θρησκευτική βάση  
1961 247,016  Έλληνες (ορθόδοξοι) 
108,763 Τούρκοι( Μουσουλμάνοι, Πομακοι και Τουρκόγυφτοι) 929  άλλοι 356.708
Σσύνολο Πληθυσμοί που θα μετακινηθούν: 104.320 
Τ/Κ που θα μετακινηθούν έξω από την Κύπρο 247.016 
Έλληνες που θα μετακινηθούν έξω από την Θράκη 351.336, σύνολο».
ΙΣΧΥΡΑ Στοιχεία: Το μειονοτικό πρόβλημα στην Κύπρο θα περιορίζονταν .
ΑΣΘΕΝΗ Στοιχεία
Θα εμπλέκονταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. 
Η Ελλάδα θα έπρεπε να παραχωρήσει ελληνική επικράτεια στην Τουρκία κάποιοι Έλληνες της Θράκης θα έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές εκτός Κύπρου αλλά η Κύπρος δεν θα μπορούσε να διαχειρισθεί τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. 
  Η μετεγκατάσταση στην Θράκη θα σήμαινε πιθανόν πτώση του επιπέδου ζωής για τους Τουρκοκυπρίους.
ΣΧΟΛΙΑ Το Θρακικό τμήμα του Έβρου  μια περιοχή 4.193 τ.χλμ που γειτνιάζει με την Τουρκία , μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανή ανταλλαγή  για τουρκοκυπριακή γη. 
Το 1961  ο Έβρος είχε πληθυσμό 157.901  από τους οποίους μόλις οι 6.414(4%) είναι Τούρκοι, Πομακοι και τουρκόγυφτοι.
 Τα άλλα δυο τμήματα της Θράκης (Ροδόπη και Ξάνθη) έχουν περισσότερους Τούρκους  αλλά δεν  γειτνιάζουν με την Τουρκία.
Η Θρακη δε έχει παρόμοια αναλογία πληθυσμού Ελλήνων /Τούρκων , όπως αυτόν που έχει η Κύπρος. 
(Ακολουθεί πληθυσμιακή σύνθεση  ανά τμήμα της Ελληνικής Θράκης , που σημαίνει ότι το σχέδιο είχε μελετηθεί ενδελεχώς).
Την μελέτη της CIA δεν ενδιαφέρει η αναστάτωση που θα προκαλέσει –άλλωστε αυτό φάνηκε και στην υπόθεση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Προβλέπει μόνο τους αριθμούς που έχουν στην διάθεσή τους οι σχεδιαστές της «νέας τάξης πραγμάτων».
  Ο παλιός γνωστός βρετανικός δάκτυλος
  Αυτό το πλάνο δεν ήταν παρά η αρχική  τουρκική πρόταση  που έγινε στους βρετανούς στο Λονδίνο στο τέλος Ιανουαρίου 1964. Στην βάση   της υπάρχουσας διασποράς πληθυσμού , οριοθετεί χωριστές και μη συνδεδεμένες περιοχές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως Τουρκικά Καντόνια. 
  Επειδη η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθυσμού κάποιοι Έλληνες  θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού 
Η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει  εθνική κυριαρχία στην Τουρκία 
  Το επιπεδο ζωής των Τουρκοκυπρίων πιθανότατα θα περιορισθεί. Κυρίως λόγω των πενιχρών οικονομικών δυνατοτήτων 51,290 άτομα μετακινήθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου  μεταξύ της απογραφής του 1951 και της απογραφής του 1961 
ΣΧΟΛΙΑ Το διαμέρισμα της Λέσβου  βρίσκεται ακριβώς απέναντι  των τουρκικών ακτών   
… Τα Δωδεκάνησα στο νοτιότερο τμήμα των νησιών του Αιγαίου  έχουν αναφερθεί μερικές φορές ως πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης  Τουρκοκυπρίων. 
  Ο Πληθυσμός στα Δωδεκάνησα το 1951 περιλάμβανε 105.687 Έλληνες και 15.792 Τούρκους. 
  Ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός  της Κυπρου που θα μπορούσε να μεταφερθεί στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνει 63.350 αγρότες και 41.970 από αστικές περιοχές . 
Η ανταλλαγή θα είναι πιο  περίπλοκη  λόγω των ιδιοκτησιών γης  στα Δωδεκάνησα που είναι ακόμη μικρότερες από εκείνες στην Κυπρο  καθως και λόγω της πιο ανεπτυγμένης  οικονομικής κατάστασης της Κυπρου»…
Μ΄όλα τούτα γίνεται πλέον κατανοητό γιατί συνεχίζεται η τουρκική επιμονή για διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αλλού. Αφού υπάρχουν τα σχέδια της CIA…
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me