Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Τίποτε δεν κάνει μια εφημερίδα πιο ευτυχισμένη, από μια παγκόσμια επιτυχία της.

Πίσω στα 1999,οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που ξεμπρόστιαζαν τη CIA ότι είχε χρησιμοποιήσει τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ ως προμετωπίδα κατασκοπείας του Ιράκ. (New York Times 7-1-99).

Τοτε είχε δημοσιευτεί πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από να σημειώνουν στόχους για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Σύμφωνα με την   Washington Post  (2-3-99), «οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν  με πράκτορες και υλικό κατασκοπείας τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, χωρίς προφανώς να το γνωρίζουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη». «Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες –εμφανιζόμενοι ως επιθεωρητές του ΟΗΕ- πραγματοποιούσαν αποστολή κατασκοπείας με στόχο να κατορθώσουν να αποσπάσονα από Ιρακινούς αξιωματούχους μυστικά για τις κινήσεις του Σαντάμ Χουσεϊν ( Boston Globe

6-1-99).

Και τα τρία δημοσιεύματα που αναφέρουμε, είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα των τριών από τις σημαντικότερες αμερικανικές εφημερίδες. Στην αρχή Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είχαν προσπαθήσει να τα διαψεύσουν, αλλά καθώς νέα  αποκαλυπτικά στοιχεία  είχαν δει το φως της δημοσιοότητας, οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου  του Λευκού Οίκου και του Στέητ Ντηπάρτμεντ είχαν σταματήσει τις «κατηγορηματικές διαψεύσεις», όπως είχε γράψει στις

2-3-99 η “Washington Post”.

Τώρα όμως, που ο πρόεδρος Μπους ο νεότερος έχει δηλώσει πως «είτε πάνε είτε όχι οι επιθεωρητές η επιχείρηση για την απομάκρυνση του Σαντάμ θα πραγματοποιηθεί», οι εφημερίδες που προαναφέραμε, έχουν κάνει γαργάρα  τις προηγούμενες αποκαλύψεις τους. Πολλοί σχολιογράφοι μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις προ τριετίας αποκαλύψεις των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, ως «προπαγάνδα του Σαντάμ».

Ο μύθος της ανεξαρτησίας – της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των αμερικανικών μέσων, έχει καταρρεύσει εδώ και ένα χρόνο, μετά την περιβόητη κήρυξη του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελούν ένα προκάλυμμα για βάραβαρη λογοκρισία και ποδηγέτηση των δημοσιογράφων, ενώ οι φιλελεύθερες πένες που ςξακολουθούν να διαμαρτύρονται απειλούνται με αναβίωση διωγμών της εποχής του Μακαρθισμού.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me