Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

 

Του Κώστα Μπετινάκη

 

Καλούνται όλοι εκείνοι που επαίρονταν πως «επιτέλους αποδίδεται δικαιοσύνη» με το νόθο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να μας δώσουν εξήγηση στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο πρώτο μόνιμο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, η λειτουργία του οποίου έχει ήδη επικυρωθεί από πλέον των 60 χωρών.

Καλούνται ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μας εξηγήσουν αν δεν υπονομεύουν το θεσμό, όταν κατέληξαν στην αποκρουστική απόφαση ότι «τα μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ ώστε να δίνουν στα αμερικανικά στρατεύματα και τους Αμνερικανούς αξιωματούχους σε αποστολής το εξωτερικό, περιορισμένη ασυλία» από το νέο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Βρετανοί αξιωματούχοι, οι υποτακτικότεροι των Ευρωπαίων στις αμερικανικές επιταγές, (Μπλαιρ, γαρ) ανακοίνωσαν πως η χώρα τους σύντομα θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα  αποβλέπει «πως δεν θα παραδίδονται  ορισμένες κατηγορίες  Αμερικανών Πολιτών στην αρμοδιότητα του νέου δικαστηρίου», μετέδωσε αμέσως το BBC.

Μεταδόθηκε επίσης πως η Ιταλία (του υπόδικου Μπερλουσκόνι) αναμένεται να σπεύσει σε υπογραφή συμφωνίας.

Ο Περ Στιγκ Μέλλερ, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας (που προεδρεύει της ΕΕ αυτο το εξάμηνο) υποστήριξε πως η απόφαση «δεν υπονομεύει το θεσμό του Διεθνούς Δικαστηρίου», χωρίς φυσικά να εξηγήσει τι εννοεί.

Είπε ακόμα  πως στις χώρες- μέλη της ΕΕ θα επιτραπεί να συνάψουν διμερείς συμφωνίες  με τις ΗΠΑ,  ώστε η αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ):

1-     Να μην αγγίζει Αμερικανούς στρατιωτικούς ή αξιωματούχους σε αποστολής το Εξωτερικό.

2-     Αμερικανοί πολίτες που θα κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα παραπέμπονται στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

3-     Η συμφωνία δεν θα είναι ανταποδοτική: Οι Ευρωπαίοι Πολίτες δηλαδή, δεν θα έχουν την αντίστοιχη ασυλία.

Η υποτακτική αυτή απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών, σχολιάζει το ΒΒC δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αν θα ικανοποιεί την αμερικανική κυβέρνηση. Η οποία επιμένει να επιδιώκει ασυλία και σε απόστρατους και συνταξιούχους κυβερνητικούς αξιωματούχους (κάτι ξέρει).

Η αμερικανική θέση είναι «κανένας Αμερικανός πολίτης να μην μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήιο.

Δώδεκα φτωχές αλλά μη ευρωπαϊκές χώρες, έχουν υποχρεωθεί να υπογράψουν ήδη ανάλογη συμφωνία, που υπόσχεται να μην παραδώσουν ποτέ Αμερικανούς πολίτες στο ΔΠΔ.

Ηδη οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη Βρετανία, ότι είναι έτοιμη να υπονομεύσει το θεσμό, παρά να έρθει σε σοβαρή σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Ντίκερ της ομάδας Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως η απόφαση αυτή της ΕΕ φανερώνει την υποχώρηση των Ευρωπαίων από την ισχυρή κοινή στάση για τις αρχές του ΔΠΔ. Κάλεσε ακόμα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να μην επικυρώσουν τις   συμφωνίες αυτής της μορφής  των κυβερνήσεών τους με τις ΗΠΑ, που θα υποσκάπτουν το θεσμό του ΔΠΔ.

Η Γερμανία, που δοκιμάστηκε πρόσφατα πολιτικά από τις ΗΠΑ επειδή επιμένει να μη συμμετάσχει  σε επίθεση εναντίον του Ιράκ, για να μη χειροτερεύσει τα πράγματα όσον αφορά στις  σχέσεις της με τις ΗΠΑ, έχει φανεί διατεθειμένη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ΔΠΔ.

«Το θέμα είναι πως οι Ευρωπαίοι διατηρούν ενιαία στάση στην προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού του ΔΠΔ», είπε προσπαθώντας να μπαλώσει τις τρύπες ο Γρμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Μόνο που δεν εξήγησε πως ενισχύεται ένας παγκόσμιος  θεσμός όταν εξαιρείται από την δικαιοδοσία του (απ’ όλο τον κόσμο) ένα και μόνο κράτος. Που είναι και το κατεξοχήν ευεπήφορο σε πράξεις που αφορούν στις δικαιοδοσίες του ΔΠΔ.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει νέα τακτική για να εξαιρεθούν οι στρατιωτικές της δυνάμεις και οι αξιωματούχοι της από το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν στο νέο (λειτουργεί από τον Ιούλιο) Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εχοντας πετύχει μία σχεδόν μόνιμη ασυλία  μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν μια νέα τακτική. Σύμφωνα με το άρθρο 96 της Συμφωνίας της Ρώμης, μία χώρα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να παραδώσει έναν ύποπτο στο ΔΠΔ, αν υπάρχει διμερής συμφωνία με την χώρα της οποίας οι πολίτες παραπέμπονται σε δίκη. Τώρα οι αμερικανικές πρεσβείες σ΄ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς πιέζοντας  κυβερνήσεις να συνάψουν παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me