Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

322 παιδιά θυσιάστηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο στην Παλαιστίνη.

 

Σε μια από τις πλέον ανατριχιαστικές αναφορές της για τον Ισραηλινο-Παλαιστινιακό πόλεμο, η Διεθνής  Αμνηστία καταδικάζει  και τις δύο πλευρές, επειδή περιφρονούν τη ζωή των παιδιών. Τον χρόνο που πέρασε, 250 παιδιά Παλαιστινίων και 72 Ισραηλινών σκοτώθηκαν.

Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας καταλαμβάνει 29 σελίδες και περιγράφει τα πλέον αποτρόπαια στοιχεία τους  απάνθρωπους  φόνους ανυπεράσπιστων ανήλικων παιδιών, τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στο Ισραήλ.

«Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ούτε μία ανάκριση διατάχθηκε για να διαπιστωθούν οι ευθύνες για τους φόνους παιδιών στα κατεχόμενα από τις «Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» (IDF).

Το πλέον αποκρουστικό περιστατικό –επισημαίενι η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας-  ήταν τα συγχαρητήρια που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» των Ισραηλινών δυνάμεων που επιτέθηκαν εναντίον της κατοικίας του Σαλάχ Σεχαντά, μέλους της Χαμάς,που φονεύτηκε μαζί με εννιά παιδιά και έξι ενήλικες, όταν ανατινάχθηκε η πολυκατοικία που διέμεναν.

Η αναφορά ψέγει επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή του Γιάσερ Αραφάτ, επειδή φυλακίζει Παλαιστίνιους για πολιτικούς λόγους, αντί να παραπέμπει  όσους ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

 

Τραγωδία να είσαι παιδί στο Ιράκ

Νοσοκομείο παίδων στη Βαγδάτη.

 

Η Εμίρα είχε μόλις γεννηθεί, όταν την εγκατέλειψαν οι γονείς της. Ήταν κι αυτή ένα από τα χιλιάδες παιδιά που αφήνονται στην τύχη τους στο Ιράκ, επειδή οι γονείς τους γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν να τους προσφέρουν τα απαραίτητα γιαυτή την τρυφερή ηλικία προς το ζειν.
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά  στο Ιράκπου υποφέρουν λόγω των οικονομικών αντιποίνων που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα ΄Εθνη. Και ο τρόμος που έχει δημιουργηθεί στον ιρακινό λαό είναιμεγάλος καθώς διαφαίνεται πως είναι έτοιμος να ξεσπάσει και νέος πόλεμος.
Η Εμίρα, οδηγήθηκε απότο μαιευτήριο, όπου είχε γεννηθεί μόλις το Σάββατο, σε ένα από τα τέσσερα  ορφανοτροφεία της Βαγδάτης. Εκεί βρίσκονται ήδη χιλιάδες παιδιά. Τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, ενώ υπάρχουν και εκείν α που έχασαν τις οικογένειές τους  κάποτε κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο.
«Υπάρχει μια δραματική αύξηση του αριθμού των ορφανών εδώ,» λέει η Αν;iμπα Τζαμπάρ, διευθύντρια του ορφανοτροφείου Αλ- Ναγιάτ, που βρίσκεται κοντά στις γεμάτες σκουπίδια όχθες του Τίγρη, στα περίχωρα της Βαγδάτης.
«Είχαμε δύο ορφανοτροφεία  στη Βαγδάτη, πριν τον πόλεμο και επιβληθούν  τα αντίποινα. Τώρα έχουμε τέσσερα, μια και τα δύο παλιά ήταν κατάμεστα., συνεχίζει η Τζαμπάρ, κρατώντας στην αγκαλιά της την Εμίρα την οποία τάιζε με ένα μπιμπερό. Το νεογέννητο  μοιράζεται το μικρό κρεβατάκι μ΄ένα άλλο παιδάκι, εξίσου χλωμό.
Η Τζαμπάρ όμως δεν είναι  σε θέση να  δώσει   ακριβή στοιχεία για τα ορφανά στη Βαγδάτη, «επειδή ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχουν απορρίψει τα παράπονα αυτά, υποστηρίζοντας ότι «τα αντίποινα θα μόρούσαν να είχαν μειωθεί, αν το Ιράκ είχε συμμορφωθεί με την απαίτηση μείωσης των όπλων μαζικής καταστροφής».
Η Ουάσιγκτον επιμένει να πιέζει τον ΟΗΕ να δεχθεί τη βίαιη ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλιώς απειλεί να επιτεθεί μόνη εναντίον του Ιράκ.
Ετσι στη Βαγδάτη προετοιμάζουν τα υπόγεια της Παιδιατρικής νοσοκομειακής μονάδας , να είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν 200 παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο, τις οικογένειές τους και το προσωπικό, στην περίπτωση που ξεσπάσει νέος πόλεμος.
Οι φόβοι για νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιρακινό σύστημα Υγείας.
Όπως υποστηρίζει η διευθύντρια του παιδιατρικού νοσοκομείου δρ. Λουέι Κασά, λόγω των αντιποίνων περισσότερα από ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες παιδιά  έχουν πεθάνει στο Ιράκ. Αριθμός εφταπλάσιος από  τα παιδιά που πέθαιναν προπολεμικά στο Ιράκ. Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του ΟΗΕ, καθώς και ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στο Ιράκ, υποσιτίζονται.
Η δρ. Κασά, καταγγέλει ακόμα πως η χρησιμοποίηση πυρομαχικών με εξασθενημένο ουράνιο από τους Αμερικανούς φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας. «Αντιμετωπίζουμε τώρα πέντε με εφτά φορές περισσότερα περιστατικά παιδικού καρκίνου, παρά προπολεμικά», λέει.
Ο πεντάχρονος  Εμίν Φελάχ, με το κορμάκι του σκελετωμένο αργοπεθαίνει  και η μητέρα του τον παρακολουθεί ανήμπορη. «Αν είχαμε τα απαιτούμενα φάρμακα, ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, αλλά χωρίς φάρμακα τον άφησαν στη τύχη του»...

Ο πόλεμος του 1991 δεν έχει τελειώσει για τους Ιρακινούς, αν και αυτό δεν συζητείται ευρέως.

Από τη μια η ντε φάκτο αποκοπή του Βορρά και του Νότου από τη Βαγδάτη, από τους νικητές, από την άλλη οι καθημερινοί σχεδόν βομβαρδισμοί «στόχων» και στη Μέση ο ιρακινός λαός που υποφέρει απότ ο συνεχιζόμενο εμπάργκο. Μα πιο πολύ τα παιδιά.

Σε μια στιγμή που ένας πλέον φονικός ππόλεμος σχεδιάζεται από τον υιό Μπους, καλό θα είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος, πως σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ένα στα οκτώ παιδιά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στο Ιράκ, δεν θα καταφέρει να γίνει ούτε πέντε χρόνων.

Το τρομερό γεγονός του 12χρονου εμπάργκο αντικατοπτρίζεται στους θαλάμους των νοσοκομείων, στα κρεββάτια των οποίων φιλοξενούνται τρυφερά κορμάκια όπως της  μόλις πέντε μηνών Μιλάντ Χανούν, που υποφέρει από συνεχή διάρροια πολλών ημερών. Το παιδί, όπς και χιλιάδες άλλα, είναι θύματα του κατεστραμένου από τους συνεχείς βομβαρδισμούς  συστήματος υδροδότησης.

Η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί με το πρόγραμμα «πετρέλαιο για φαγητό», αλλά χειροτέρεψε πάλι με την αγέρωχη στάση του λεβέντη Αμερικανού προέδρου  που αποφάσισε ετσιθελικά να «τελειώνει» με τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Την περασμένη βδομάδα εφτά οργανώσεις που λειτουργούν στο Ιράκ έκαναν έκκληση στην βρετανική κυβέρνηση « να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες  με την προώθηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, επειδή αλλιώς θα χειροτερεύσει η κατάσταση για το λαό του Ιράκ».

Το εκπαιδευτικό σύσητμα του Ιράκ βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς

-δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στα σχολεία, ούτε λειτουργούν τουαλέτες.

-τα παιδιά δεν έχουν βιβλία να πάρουν μαζί τους στις τάξεις με τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα.

-τουλάχιστον 8.000 σχολεία χρειάζονται επειγόντως να εφοδιαστούν με τα στοιχειώδη

-έτσι, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν πηγαίνει στο σχολείο στο Ιράκ, αλλά δεν ακούγονται διαμαρτυρίες για την παραβίαση του δικαιώματος για μόρφωση,

 

Το ενδεχόμενο επανάληψης των εχθροπραξιών  στο Ιράκ, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής με ανυπολόγιστο αριθμό αμάχων θυμάτων και οπωσδήποτε τη μερίδα του λέοντος θα πληρώσει ο ανήλικος πληθυσμός. 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me