Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σοβαρή πίεση στην Αγκυρα αναμένεται να ασκήσει η επικείμενη απόφαση της Κομισιόν να μην οριστεί ημερομηνία εναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επειδή η χώρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Η εξέλιξη αυτή, ενόψει, μάλιστα, των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, αναμφιβόλως ευνοεί τους λεγόμενους ευρωπαιστές της τουρκικής πολιτικής σκηνής και υπό προυποθέσεις μπορεί να επιδράσει θετικά στην πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην υπόθεση της Κύπρου.
Η προσέγγιση της γείτονος στην Ευρώπη είναι μία πραγματική βάσανος για το πανίσχυρο μετακεμαλικό τουρκικό κατεστημένο. Απαιτεί πλήρη εκδημοκρατισμό του κράτους, τομές στη δολαριοποιημένη τουρκική οικονομία, αλλά και μία νέα γεωστρατηγική  αντίληψη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Ετσεβίτ, ότι «δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος, αν μπεί η νότια Κύπρος στην Ευρωπαική Ενωση», πέραν της προεκλογικής της σκοπιμότητας, ανοίγει ένα θετικό πεδίο απεμπλοκής από πιθανές μελλοντικές εντάσεις προς την Ελλάδα.
Ωστοσο, το θετικό αυτό  βήμα θα παραμένει μετέωρο, όσο η Αγκυρα επιμένει στη χωριστική της λογική στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Kληρίδη - Nτενκτάς, στη Nέα Yόρκη υπό την εποπτεία του Kόφι Aνάν, δεν φάνηκε να σπάζει το πολύχρονο αδιέξοδο.
Ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε στη θέση της ύπαρξης δύο κρατών.
Διπλωματική πηγή, ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πρότεινε ένα μοντέλο χαλαρής σύνδεσης των δύο κρατών μέσω ενός Συμβουλίου.
Από την άλλη πλευρά, κορυφαίοι Τουρκοι πολιτικοί δεν χάνουν ευκαιρία για να δηλώνουν, ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να ζουν στο έδαφος, που καλύπτει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως οι Ελληνοκύπριοι στο τουρκικό κρατίδιο. Αξιώνουν, ακόμα, να μην δίδεται η ιθαγένεια από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά από τα επιμέρους κρατίδια, πράγμα που σημαίνει, ότι κάθε έποικος θα μπορεί να μεταναστεύσει από την Τουρκία και να καταστεί πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μερικά χρόνια το τουρκικό στοιχείο να γίνει πληθυσμιακή πλειοψηφία.
Περίπου  στην ίδια διαιρετική λογική κινούνται οι θέσεις της τουρκικής πλευράς και για τα άλλα ζητήματα.
Ετσι, φαίνεται, ότι μοναδική διέξοδος είναι η κατάθεση σχεδίου λύσης από τον Κόφι Ανάν αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές.
Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι το σχέδιο αυτό θα εισηγείται μία νόθα πολιτειακή δομή, αλλά, πάντως στη λογική του ενιαίου κράτους.
Η Λευκωσία, που έχει δείξει έως τώρα μεγάλη ευελιξία για να μην αναλάβει την ευθύνη μιάς πιθανής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τακτική. Και τούτο γιατί εκτός των άλλων υπάρχει κίνδυνος, ορισμένες ευρωπαικές κυβερνήσεις να βρούν επιχειρήματα για να εμποδίσουν την εισδοχή της Κύπρου στην Ενωση.
Όταν, λοιπόν, έρθει αυτό το σχέδιο προς διαπραγμάτευση, η ευθύνη πιθανής απόρριψης θα πρέπει να μετατεθεί στον κ.Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά. Και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολύ λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς.
Βεβαίως, η ελληνική πλευρά έχει και αυτή όρια αποδοχής, που βασίζονται στη γραμμή υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. Μία συνομοσπονδιακή λύση δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Αλλωστε, και η Ευρώπη θέλει να έχει στους κόλπους της μία Κύπρο με ενιαία διεθνή υπόσταση.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me