Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής,  Νέλσον Μαντέλα πιστεύει πως είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν πως τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλαιρ, επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά στη επιλεκτική καταδίκη τους εναντίον χωρών που έχουν στην κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε συνέντευξήτου στο περιοδικό Newsweek o Μαντέλα προτάσσει την πεποίθησή του πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν σέβονται πλέον τα Ηνωμένα Εθνη μόνο και  μόνο επειδή στον διεθνή οργανισμό διετέλεσαν γενικοί γραμματείς  μαύροι, όπως ο τωρινός γγ Κόφι Ανάν.

Σε ερώτηση πως βλέπει τις αποδείξεις ότι το Ιράκ κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ο Μαντέλα απαντά:

«Ούτε ο Τζορτζ Μπους, ούτε ο Τόνι Μπλαιρ έχουν προσκομίσει αποδείξεις ότι υφίστανται αυτά τα όπλα. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως το Ισραήλ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Κανένας όμως δεν αναφέρεται σ΄αυτά. Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για μια χώρα –μήπως λόγω του χρώματος της επιδερμίδας των κατοίκων της- και να μην ισχύει το ίδιο για μια άλλη χώρα -το Ισραήλ που η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι λευκοί;»

Από τους πλέον αξιοσέβαστους ηγέτες, ο Νέλσον Μαντέλα  καταδίκασε την αμερικανική επέμβαση στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζοντάς την «απειλή  στην παγκόσμια ειρήνη».

Υπενθυμίζει ότι μιλούν «για την ύπαρξη μη αποδεδειγμένων φονικών όπλων του Ιράκ χωρίς να αναφέρουν λέξη για τα όπλα μαζικής καταστροφής που αποδεδειγμένα διαθέτει το Ισραήλ».

Στη συνέντευξή του στο  NEWSWEEK ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επανέλαβε την έκκλησή του στον πρόεδρο Μπους το νεότερο να μην επιτεθεί εναντίον του Ιράκ.

Οπως είπε ο 84χρονος Νέλσον Μαντέλα, ο Μπους «με τις εμφανείς προθέσεις του επιθυμεί να ικανοποιήσει  τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων και πετρελαίου».

Αποκάλεσε τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι δεινόσαυρο και είπε πως με μια σειρά από παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ προκάλεσαν σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

«Με την υποστήριξη του πραξικοπήματος του Σάχη στο Ιράν το 1953 οδήγησαν τη χώρα στην Ισλαμική Επανάσταση του 1979».

Στο Αφγανιστάν η αμερικανική υποστήριξη των Μουτζαχεντίν (συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα Μπιν Λάντεν) εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης, και η αμερικανική άρνηση να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων, οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Μελετώντας τα ζητήματα αυτά, καταλήγεις στο συμπέρασμα  ότι η συμπεριφορά  των ΗΠΑ αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», καταλήγει ο Μαντέλα.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me