Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Του Κώστα Μπετινάκη

«Βρισκόμαστε εδώ μόνο και μόνο επειδή ο Αφγανικός λαός μας θέλει να είμαστε εδώ»: Συνταγματάρχης της 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, στο BBC.
--------------------------------------------------------

Η πλέον πρόσφατη είδηση από το Αφγανιστάν, έχει ημερομηνία 5 Οκτωβρίου, και τίτλο: «Οι αμερικανικές δυνάμεις σκοτώνουν έναν στο Αφγανιστάν» (ΒΒC).
Το επεισόδιο συνέβη κατά την διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων βορειοδυτικά του Κανταχάρ. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ, είπε πως «τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο στο έδαφος τραυματίστηκε όταν το πλήρωμα αμερικανικού ελικοπτέρου ανταπέδωσε πυρά, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο πόδι».

 

 Τα απομεινάρια του πολέμου είναι οι παιχνιδότοποι στο Αφγανιστάν.


Εναν χρόνο ακριβώς μετά την πολυδιαφημισμένη επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Χωρίς ωστόσο την καθημερινή κάλυψη και τις τηλεοπτικές φανφάρες που είχαμε συνηθίσει, όταν στις 7 Οκτωβρίου 2001 είχαν αρχίσει οι ανελέτητοι βομβαρδισμοί από τα αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά.
Με εύσχημο τρόπο, το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε από τα ερημικά τοπία του Αφγανιστάν , όπου έχει εγκατασταθεί πλέον φιλοδυτικό καθεστώς -έστω κι αν ελέγχει μόνο την ευρύτερη περιοχήτης Καμπούλ- στα πετρέλαια του Ιράκ.
Τα καλά νέα ένα χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, είναι πως δεν είχαμε νέες επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τα άσχημα νέα όμως είναι πως η Αλ Κάιντα και πολλοί από τους οπαδούς της βρίσκονται κάπου εκεί γύρω, εξοπλισμένοι και εξαγριωμένοι.
Το στενόχωρο για τον πρόεδρο Μπους, είναι πως κανένας από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα δεν έχει ακόμα συλληφθεί, παρά την γιγάντια κινητοποίηση.
Στο στρατιωτικό μέτωπο η Αλ Κάιντα έχει υποστεί ένα μαζικό πλήγμα. Μέσα σε τρεις μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, η οργάνωση του Μπιν Λάντεν, είχε χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το αφγανικό έδαφος ως βάση. Υπάρχουν όμως ακόμα θύλακοι, απ' όπου μέλη της οργάνωσης και Ταλιμπάν ανασυγκροτούνται και πραγματοποιούν μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.
Παρόλο που οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών αναφέρουν πως σε 160 χώρες έχουν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία της Αλ Κάιντα που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια δολάρια, απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε προειδοποιεί πως τα οικονομικά της Αλ Κάιντα «εξακολουθούν να είναι ανθηρά». Kαι μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια: η οργάνωση και η εκτέλεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 υπολογίζεται πως είχε στοιχίσει 500.000 δολάρια (ΒΒC).
Μετά την 11/9/01 όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις του Κόσμου είχαν εκφράσει την συμπαράστασή τους στην αμερικανική ηγεσία.
Ενα χρόνο όμως μετά τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται σημάδια ανησυχίας για τους πραγματικούς στόχους του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον.
Οταν μάλιστα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα μετά την κατάλυση των δομών των Ταλιμπάν, την κατάληψη του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τον διορισμό φίλα προσκείμενης κυβέρνησης.
Όταν περί τους 600 κρατούμενους κρατούνται κάτω από απαράδεκτες -σύμφωνα με το διεθνή νόμο- συνθήκες στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, χωρίς να τους επιτρέπεται οποιαδήποτε επικοινωνία ακόμα και με δικηγόρους. Οταν μάλιστα για πολλούς από αυτούς δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες, πλην του ότι πολεμούσαν στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Μόνο στις ΗΠΑ καταδικάστηκε ο Αμερικανός Ταλιμπάν John Walker Lindh, σε 20ετή κάθειρξη (4-10-02). Στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όσοι είχαν συλληφθεί ως μέλη της Αλ Κάιντα απαλάσσονται λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων. Ενώ οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι γνωρίζουν ελάχιστα για τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα.
Είναι φανερό, πως ο κόσμος αντιδρά στις προετοιμασίες της Ουάσιγκτον για ένα νέο πόλεμο, πάλι εναντίον του Ιράκ. Και αυτή τη φορά,όπως και πέρυσι στο Αφγανιστάν, με τις ίδιες ασαφείς διευκρινίσεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει αφού καταληφθεί το Ιράκ και ανατραπεί ο Σαντάμ....

 

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me