Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την διεύρυνση, που δεν αναφέρει κάτι για την Τουρκία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου  στη γείτονα, όπου οι μεν άφρονες και λαϊκιστές πολιτικοί και δημοσιογράφοι ξιφούλκησαν οι δε σώφρονες είπαν τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

Ενας από αυτούς είναι ο διευθυντής του CNN-turk, γνωστός για τις φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις του, αλλά και γενικότερα του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας,Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Τί είναι αυτό που αναμένεται στην Ευρώπη από την Τουρκία; Αναρωτιέται σε άρθρο του στην Turkish Daily News ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, και παραθέτει τρείς όρους:

  1. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα πρέπει να εκλεγεί κυβέρνηση που θα πρέπει να έχει πίστη στην Ευρώπη και ισχυρή θέληση προς εκείνη την κατεύθυνση. (Άρα ρίξτε την ανάλογη ψήφο στην κάλπη).
  2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει ως το Δεκέμβριο συγκεκριμένα μέτρα, όσον αφορά:

Α: τον τερματισμό των βασανιστηρίων κρατουμένων

Β: τις παρεμβάσεις σε ζητήματα ελευθερίας έκφρασης

Γ: και να επιδείξει πως στο ζήτημα της Κύπρου, η τουρκική πλευρά είναι το μέρος που επιδιώκει την επίλυση και όχι εκείνη που εμποδίζει την επίλυση.

  1. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων –που είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα θα ωφεληθεί από την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση- θα πρέπει να πάρουν το δρόμο που οδηγεί στις πρωτεύουσες των 15 χωρών-μελών με επιθετικό τρόπο, ώστε να επηρεάσει την τελική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ηγέτες των εργατικών ενώσεων και τους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης της πλήρους ένταξης. Αρχίζοντας αμέσως τις συνομιλίες, σημαίνει πως σε διάστημα περίπου δέκα χρόνων θα είναι πλήρες μέλος.

Θέλουμε να παίξουμε στην πρώτη κατηγορία; Η θέλουμε να παραμένουμε στη μίζερη ζωή με το υπάρχον σύστημα που δεν λειτουργεί και με το οποίο έχουμε βαρεθεί να συνυπάρχουμε; Η απόφαση που πρέπει να λάβουμε είναι δική μας.

Mehmet Ali Birand

Subscribe in a reader Facebook page Follow me