Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Με προφανές το σκεπτικό να στείλει κάποιο μήνυμα, η νορβηγική επιτροπή για το βραβείο  Νόμπελ Ειρήνης, απένειμε εφέτος την διάκριση στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμυ Κάρτερ: «για την προσπάθειά του επί δεκαετίες να βρει ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς συγκρούσεις, για την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και την προσπάθειά του για την  προώθηση οικονομικής κια κοινωνικής ανάπτυξης».

Θυμήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής πως συνεισέφερε κατά την διάρκεια της προεδρίας του (1976-1980),στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέηβιντ, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν του Ισραήλ και τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ της Αιγύπτου.

Εαξίρει ακόμα τις δραστηριότητες του «Κέντρου Κάρτερ», που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας το 2002, για τις προσπάθειες επίλυσης κρίσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου. (www.cartercenter.org)

 

Η πρώτη αντίδρασή μου όταν ανακοινώθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2002, ήταν «πάλι καλά αφού δεν δόθηκε στον Μπους».

Κι όμως η ποιοτικήδ ιαφορά ανάμεσα στη νοοτροπία των δύο ανδρών είναι τεράστια.

Μπορεί ο Τζίμυ Κάρτερ ως πρόεδρος να μην είχε τη δυνατότητα –λόγω των δεσμεύσεων στο αμερικανικό οικομικο-πολιτικο σύστημα- να πραγματοποιήσει κάποια οράματά του, ωστόσο, με τις πράξεις του μετά το τέλος της θητείας του, έδειξε πως αποτελεί την κρίση της συνείδησης του Αμερικανού πολίτη.

Επιλέγω απόσπασμα από δημοσίευμά του στην «Washington Post» (24-5-02) όπου διακρίνονται οι προχωρημένες απόψεις του στο ζήτημα της Κούβας:

Δημοσιεύτηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου στην Κούβα γελοιογραφία που με έδειχνε πάνω σε μια σχεδία στην καραϊβική και γύρω μου καρχαρίες. Ηλεζάντα έγραφε: «Θάπρεπε να ρωτήσω τον πρόεδρο Μπους αν θα έπρεπε να επιστρέψω».

Ο Τζίμυ Κάρτερ, διαπίστωσε «ανοίγματα» και «μεταρρυθμίσεις» στην Κούβα και ανακάλυψε «αναπάντεχο βαθμό οικονομικής ελευθερίας».

Εντυπωσιάστηκε με το γεγονός ότι μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας του και δημοσιεύτηκε στην Gramna.

«Η Κούβα έχει ένα καταπληκτικό σύστημα εκπαίδευσης και υγείας. Μία συνεργασία ειδικών από τους δύο αυτούς τομείς, των χωρών μας θα ήταν αποτελεσματική και για τους δύο. ΘΑ πρέπει να αρχίσει επίσης διάλογος ανάμεσα στους μετριοπαθείς αμερικανο-κουβανούς ηγέτες και της Αβάνα με τη μεσολάβηση τρίτου μέρους, και θα πρέπει να τερματιστεί η παρούσα πολιτική με τις βίζες και από την πλευρά των δύο κυβερνήσεων».

Ριζοσπαστικές για αμερικανό πολιτικό, είναι οι διαπιστώσεις που παραθέτει για το Μεσανατολικό στην USA Today ο Τζίμυ Κάρτερ την 1η Ιουλίου 2002:

«Πρόσφατα μαζί με τον καθηγητή Κένεθ Στάιν σκύψαμε πάνω από ένα λεπτομερή χάρτη εξετάζοντας τους εκατοντάδες στρατηγικά σχεδιασμένους και εγκατεστημένους  ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη και την Γάζα. Ο καθένας από αυτούς περιβάλλεται από στρατιωτική δύναμη και μεταξύ τους συνδέονται από καλά φυλασσόμενο δίκτυο δρόμων. Η υπολειπόμενη γη που αφήνεται στους Παλαιστίνιους εμφανίζεται με μικρά κόκκινα απομονωμένα σημάδια.

Ο καθηγητής Στάιν προσδιόρισε πως το συρματόπλεγμα αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων που τοποθετείται βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ τελικά ίσως φανερώνει τις μύχιες προθέσεις για έναν μόνιμο χωρισμό των δύο λαών.

Το δυστύχημα είναι πως η απομόνωση ισχύει ήδη χάρη στην πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων, της Παλαιστινιακής Αρχής και της αμερικανικής πολιτικής. Όλα αυτά όμως δεν έχουν την πραγματική υποστήριξη των λαών. Ώσπου τα πολιτικά κόμματα κατορθώσουν να γεφυρώσουν αυτές τις διαφορές είναι δύσκολο να τερματιστεί το βάσανο από την καθημερινή βία».

Ο νικητής του εφετεινού βραβείου Νομπελ Ειρήνης είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν την απονομή, πως το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε λάθος που έδωσε στον πρόεδρο Μπους την ισχύ να κηρύξει πόλεμος το Ιράκ.

Οι απόψεις του αυτές τον καθιστούν άξιο να αποσπάσει τον τίτλο που κατά καιρούς έχουν λάβει άτομα όπως ο περιβόητος Κίσιντζερ- καθιστώντας το θεσμό φτηνή πολιτική σπέκουλα. Η μόνη αντίρρησή μου είναι το ποσό του βραβείου. Υπάρχουν ακόμα ιδρύματα που έχουν ανάγκες μεγαλύτερες από εκείνη του Κέντρου Κάρτερ.

Ας είναι. Το μη χείρον βέλτιστον

 

Στην ιστοσελίδα του BBC, δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και οι απόψεις:

 

As a president he was less effective than he has been in the private sector

Ως πρόεδρος ήταν λιγότερο ικανός από όσο στον ιδιωτικό τομέα.

Tamara, USA

 

 

 

 

 

 

 

Ενας καλός άνθρωπος  και ένα μεγάλος πρόεδρος. Αν αυτός δεν αξίζει το βραβείο Νόμπελ, δεν ξέρω ποιός άλλος θα μπορούσε. Σ’ ευχαριστώ Τζίμυ Κάρτερ γιαυτό που είσαι..
John, Canada

 

This award is richly deserved  (Εδικαιούτο το βραβείο)

Peter Westbury, UK

 

 

 

 

 

 

Ο Τζίμυ Κάρτερ ήταν ένας από τους χειρότερους προέδρους  στην αμερικανική ιστορία. Ετσι ο αμερικανικός λαός τον έδιωξε το 1980, μετά από μία μόνο τετραετή θητεία. Ο Κάρτερ ήταν ναίκανος όχι μόνο στα εσωτερικά αλλά και στην εξωτερική πολιτική.
Robert, USA

 

A man of reason and peace  (Ένας άνθρωπος της λογικής και της ειρήνης)

 

Paulo A, Portugal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στείλτε κι εσείς την άποψή σας στο Στυξ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me