Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

         Για να ψηφίσεις στις ΗΠΑ

   πρέπει να γράφεσαι κάθε φορά 

     στους εκλογικούς καταλόγους
Στις ΗΠΑ ψηφίζουν σήμερα στις εκλογές «Μέσης (προεδρικής) Περιόδου, για την ανανέωση του Κογκρέσου και (περίπου) του ενός τρίτου της Γερουσίας.
  Αντίθετα με όσα συμβαίνουν στις πιο πολλές χώρες, για να ψηφίσει κάποιος Αμερικανός πολίτης, θα πρέπει πρώτα να έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Κάτι που θα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε μία από τις εκλογές.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η αποχή στις ΗΠΑ παρουσιάζει αριθμούς ρεκόρ, σε αντίθετο με ό,τι συμβαίνει στον άλλο κόσμο.
 Μόνο σε πέντε αμερικανικές πολιτείες- στις ‘Ορεγκον, Καλιφόρνια, Δυτική Βιτρτζίνια, Βέρμοντ και Κονέτικατ, ισχύει σχεδόν αυτοματοποιημένη καταγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σε 13 άλλες όπως στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον έχει εγκριθεί το αίτημα ώστε να περάσει «σύντομα»  και σ’ αυτές η μεταρρύθμιση.
  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σ΄αυτές τις εκλογές περίπου το ένα τέταρτο των ενήλικων Αμερικανών, με δικαίωμα ψήφου, περί τα 50 εκατομμύρια δηλαδή, δεν έχουν πάει να εγγραφούν.
Το γεγονός ότι η ημέρα των εκλογών είναι εργάσιμη, (διεξάγονται πάντοτε Τρίτη) και αυτό καθιστά δύσκολο για πολλούς εργαζόμενους να πάνε στα εκλογικά κέντρα. Για το λόγο αυτό σε ορισμένες Πολιτείες, λειτουργεί το σύστημα της «πρόωρης ψηφοφορίας».
  Αλλά και σ΄αυτές  τις περιπτώσεις ο νόμος είναι διαφορετικός από πολιτεία-σε πολιτεία. Μόνον ο Μπέρνι Σόντερς ως σήμερα, έχει προτείνει η ημέρα των εκλογών να είναι αργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, φτωχότεροι οικονομικά, οι περισσότεροι Αφραμερικανοί. 
  Οι πιο πολλοί απ΄ αυτούς θα προτιμούσαν να υποστήριζαν κάποιους πιο προοδευτικούς πολιτικά υποψήφιους (που δεν περιέχονται στο δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ). 
  Στα 2012, οι Αμερικανοί, ψήφισαν υπέρ μικρής πλειοψηφίας των δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την ώρα που το 54% των εκλεγμένων ανήκαν στο ρεπουμπικανικό κόμμα. Το παράδοξο συνέβη, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν από πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου επικρατούν συνήθως οι δημοκρατικοί, σε αντίθεση από την αμερικανική ύπαιθρο.
Στις σημερινές εκλογές, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν περί τα 6,1 εκατομμύρια Αμερικανοί επειδή έχουν καταδικασθεί με στέρηση δικαιώματος ψήφου.
Στα παράδοξα του αμερικανικού συστήματος είναι και ότι λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, μικρές πολιτείες, όπως το Γουαϊόμιν για παράδειγμα, με πληθυσμό 582.000, να εκλέγει δύο γερουσιαστές, όσους ακριβώς και η 66 φορές μεγαλύτερη πολυπληθέστερη και πυκνοκατοικημένη Καλιφόρνια, με 38,8 εκατομμύρια κατοίκους.
Οικονομικά επακόλουθα
  Ο έλεγχος της αμερικανικής οικονομίας, μπορεί να παρομοιασθεί με αυτοκίνητο στο οποίο υπάρχουν δύο πετάλ γκαζιού και δύο φρένων.
 Υπάρχουν πέντε κυβερνήτες που ορίζονται από τον πρόεδρο σε θητεία 14 χρόνων. Ακόμη χειρότερο μπορεί να χαρακτηρισθεί η Επιτροπή Ανοικτού Εμπορίου, η οποία ελέγχει τα επιτόκια, και αποτελείται από εφτά κυβερνήτες και πέντε μέλη που είναι πρόεδροι των περιφερειακών Αποθεματικών Τραπεζών. Οι περιφερειακοί πρόεδροι επιλέγονται από τις ίδιες τις τράπεζες που θα πρέπει να ελέγχουν…
  Όπως είχε γράψει το 1931, ο John Dewey, θεωρούμενος από τους πρώτους υπέρμαχους της «περισσότερης δημοκρατίας» φιλοσόφους «η πολιτική αποτελεί τον ίσκιο των μεγάλων επιχειρήσεων».
  Κάτι που επιβεβαιώθηκε με την χρεωκοπία της Γουόλ στρητ του 2008. Ότι δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες έχουν την δύναμη να καταστρέψουν την αμερικάνικη οικονομία (και όχι μόνον) με περισσότερους τρόπου παρά οι πολιτικοί θα μπορούσαν, Και δίχως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα να μπορέσει να αντιμετωπίσει «την βροχή των τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
 Όσο κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί  να μειώσει τους φόρους...
Subscribe in a reader Facebook page Follow me