Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Προεκλογικό 'κόλπο' 
        του Ποροσέντκο;
 Η  υδάτινη κυριαρχία που περιβάλλει την αμφισβητούμενη ως προς την υπό ρωσική  κυριότητα χερσόνησο  της Κριμαίας - από Δύση και Ουκρανία- προκάλεσε την μεγαλύτερη ως τώρα κρίση Κιέβου-Μόσχας, με επικίνδυνες ανακοινώσεις για την ειρήνη στην περιοχή.
  Το επικίνδυνο «επεισόδιο» ξεκίνησε χτες (Κυριακή) αργά το απόγευμα όταν δύο κανονιοφόροι και ρυμουλκό του ουκρανικού ναυτικού πέρασαν στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία ναυτική περιοχή, στη Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τα στενά Κέρτς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τις ρωσικές αρχές. Κάτι που γινόταν συνήθως, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι.
   Το ουκρανικό ναυτικό υποστηρίζει πως τα σκάφη του κατευθύνονταν από το λιμάνι της Οδησσού προς την Μαριούπολη, «σε πλεύση ρουτίνας μεταφοράς» και υποστήριξαν πως είχαν ενημερώσει τις ρωσικές αρχές εκ των προτέρων.
  Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους , επανειλημμένα ειδοποιήθηκαν τα ουκρανικά σκάφη να εγκαταλείψουν τα ρωσικά ύδατα, αλλά οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν, ενώ άλλα δύο ουκρανικά σκάφη αναχωρούσαν από το λιμάνι της Αζοφικής Berdyansk με κατεύθυνση τα στενά Κερτς, από την αντίθετη πλευρά,  αλλά υποχρεώθηκαν από ρωσικά να επιστρέψουν πίσω στο λιμάνι.
   Οι Ρώσοι υποστηρίζουν επίσης πως «για λόγους ασφαλείας, αποκλείσθηκε το στενό Κερτς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον των ουκρανικών πλοίων».
  Τρεις Ουκρανοί τραυματίσθηκαν και τους χορηγήθηκε ιατρική περίθαλψη, ενώ τα σκάφη τους κατασχέθηκαν από τους Ρώσους.
«Το Κίεβο χρησιμοποίησε ληστρικές μεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του», υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά το επεισόδιο.
«Η Ουκρανία πρώτα στήνει την πρόκληση κι ύστερα παίζει παιχνίδι εξουσίας και κατηγορεί τους άλλους για επιθετικές ενέργειες», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
  Γύρω στα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στο Εθνικό Αμυντικό Συμβούλιο της χώρας του να υνεδριάσει και να εγκρίνει την πρότασή του για επιβολή στρατιωτικού νόμου. Κάτι που εγκρίθηκε.
  Σήμερα στην ουκρανική Βουλή (Verkhovna Rada) θα γίνει η ψηφοφορία για να εγκριθεί ή όχι η απόφαση.
Πάντως ο Ποροσένκο παρ΄όλο που ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της χώρας του, δήλωσε πως η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει ταυτόχρονα επιστράτευση ή σχεδιασμό διεξαγωγής επιθετικών ενεργειών.
  Η Ρωσία με την σειρά της κάλεσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα, με ένα και μοναδικό ζήτημα: «Την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Το στενό του Κερτς είναι πλέον ανοιχτό
 Σύμφωνα δήλωση του γενικού διευθυντή της Εταιρείας Κριμαϊκών Θαλάσσιων Λιμένων, Αλεξέι Βολκόφ, μετά το περιστατικό που συνέβη μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, «.
Το πέρασμα από το στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ και το ποίοι είχε κλείσει για λόγους ασφαλείες στις 25 Νοεμβρίου, επανήλθε σε λειτουργία στις 26 Νοεμβρίου».
  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, το περιστατικό στο στενό του Κερτς ήταν ουκρανική πρόκληση, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος, η τοποθεσία και η μορφή της ήταν προσχεδιασμένα.
Χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της FSB, Αντόν Λοζοβόι, τα κατασχεμένα πλοία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κερτς και για τους τρεις ελαφρά τραυματισμένους ουκρανούς ναυτικούς  παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.
Η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία
 ια ορισμένους παρατηρητές το επεισόδιο έχει σχέση με την όλη προεκλογική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, εν όψει των αναμενόμενων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Εκλογές που θα είναι η δεύτερη πολιτική δοκιμασία μετά την πτώση της Σοβιετικής κυριαρχίας, το 1991.
  Οι πρώτες εκλογές είχαν γίνει το 2010, όταν η Yulia Tymoshenko είχε χάσει τις εκλογές με μικρή διαφορά από τον (τελικά ανατραπέντα με πραξικόπημα) Viktor Yanukovych.
  Αυτή τη φορά όμως, η Τιμοσένκο, με 17,8% προηγείται επικεφαλής του κόμματος της Πατρίδας (Batkivshchyna). 
 Την ίδια ώρα ο Ποροσένκο τα πηγαίνει πολύ άσχημα στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν γύρω στο 8%. 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me