Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

        Σε κίνδυνο η Ευρώπη 

     από την κατάργηση της
  συμφωνίας για τα πυρηνικά
  Από τις 2 Φεβρουαρίου έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος των έξι μηνών για την πλήρη κατάργηση της ιστορικής συμφωνίας (INF) που είχε υπογραφεί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, για την απόσυρση των πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς.
  Την ανακοίνωση είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει.
Ο πρόεδρος Πούτιν είχε απαντήσει την επομένη με παρόμοια ανακοίνωση, ότι και η Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία.
Ωστόσο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το ευρωπαϊκό της οπλοστάσιο, εκτός κι αν κάνει την αρχή η Ουάσινγκτον.
Και ενώ οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν αμήχανοι τα τεκταινόμενα, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ ότι «η Συμμαχία δεν έχει σκοπό να αναπτύξει νέα επίγεια πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη». Την διαβεβαίωση έκανε η αναπληρώτρια γ.γ. του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller με δηλώσεις της στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung».
«Θα εξετάσουμε πώς θα απαντήσουμε στους νέους ρωσικούς πυραύλους» τόνισε, για να προσθέσει πως «παρά τον τερματισμό της συνθήκης INF, η θύρα των διαπραγματεύσεων είναι ακόμη ανοικτή και η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να διατηρήσει τη συμφωνία, αν η Ρωσία καταστρέψει τους πυραύλους ''9M729''».
Μόσχα και Ουάσινγκτον επανειλημμένα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για την παραβίαση της συμφωνίας INF που είχε υπογραφεί το 1987 από τις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ με την οποία απαγορεύονταν όλοι οι επίγειοι πύραυλοι με ακτίνα δράσης από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
   Μετά τις κατηγορίες από ΝΑΤΟϊκούς κύκλους για «έλλειψη διαφάνειας» γύρω από τους πυραύλους «9M729» (SS-08 για το NATO), τα ρωσικά Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας σε κοινή συνέντευξη Τύπου αποκάλυψαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου.
  Παρόλο που είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., είχαν αρνηθεί να παραστούν.
Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από το 2002 από τη συμφωνία αντιβαλλιστικών πυραύλων (Anti-Ballistic Missile Treaty - ABM). Και τότε οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει πως «θα απαντούσαν αντίστοιχα», για να πάρουν την απάντηση από αμερικανικά επίσημα χείλη: «Κάνετε ό,τι νομίζετε».
Έτσι κι έγινε. Αναπτύχθηκαν νέα όπλα, τα οποία δεν κατόρθωσε να σταματήσει η συμφωνία απαγόρευσης ανάπτυξης αντιβαλλιστικών πυραύλων.
Όπως οι πύραυλοι:
# Kinzhal (υπερηχητικοί που αναπτύσσουν ταχύτητα Mach 10)
Avangard (διηπειρωτικοί)
Poseidon (αυτόνομη πυρηνική τορπίλη)
Burevestnik (πυρηνικός πύραυλος Κρουζ με ταχύτητα 270 μίλια την ώρα)
Peresvet (σύστημα με λέιζερ που τυφλώνει τα αεροσκάφη χωρίς πιλότο και τους δορυφόρους και τα αντιαεροπορικά συστήματα)
Sarmat (νέος διηπειρωτικός πύραυλος μεγάλης ακτίνας δράσης που μπορεί να ξεπερνά και τον Νότιο Πόλο και να πλήττει στόχους).
  Η αρχική αντίδραση των Δυτικών ήταν η απόλυτη σιωπή. Κατόπιν η αντίδραση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους ήταν να αποκαλύψουν με μεθόδους εκτενούς δημοσιοποίησης σειρά από «ρωσικά σκάνδαλα», όπως η «ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ» ή η απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου της Κα Γκε Μπε Sergei Skripal και της κόρης του στο Λονδίνο και φυσικά η θυελλώδης αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας «στη Μητέρα Ρωσία».
Πάντοτε όμως στη Δύση, προσπαθούν να ξεχάσουν ποιοι ήταν εκείνοι που πρώτοι χρησιμοποίησαν πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Κι αυτό όχι ως αυτοάμυνα αλλά για προειδοποίηση προς την τότε ΕΣΣΔ.
Τι ακριβώς όμως συμβαίνει τώρα;
 Η επαναδιαπραγμάτευση της INF που επιδιώκουν οι ΗΠΑ αποσκοπεί στο να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και η Κίνα, καθώς διαθέτει κι αυτή συστήματα πυραύλων μέσου βεληνεκούς που στοχεύουν -μεταξύ άλλων- αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία και στο Γκουάμ.
  Με βάση τη συμφωνία INF οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αναπτύξουν συστήματα για να απαντήσουν στις κινεζικές απειλές.
  Στο παιχνίδι που παίζει ο πρόεδρος Τραμπ, αναμένει ότι η Ρωσία θα πείσει την Κίνα να συμμετάσχει στη νέα συνθήκη.
  Για την ώρα η Ρωσία αντιδρά διαφορετικά: ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να απέχει από κάθε προσπάθεια νέας διαπραγμάτευσης της συνθήκης. Και έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων αντιαεροπορικών και εκτοξευόμενων από πλοία πυραύλων.
  Όσο για την Κίνα, ανακοινώθηκε στο Πεκίνο «πως δεν υφίσταται ενδιαφέρον συμμετοχής σε παρόμοιου τύπου διαπραγματεύσεις.
  Η κατάργηση της συμφωνίας INF πλήττει περισσότερο τους Ευρωπαίους και την ανατολική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ παρά τη Ρωσία, επειδή αποτελεί κατάργηση δικλίδας ασφάλειας για τον ευρωπαϊκό χώρο. 
  Αλλά και πολιτικά βλάπτει τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι εταίροι τους επιδιώκουν να έχουν ολοένα και καλύτερες σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, την ίδια ώρα που οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζονται.
  Την ίδια στιγμή που ο άνεμος που έρχεται από ανατολικά περιέχει τη διακήρυξη της Μόσχας για την εύπορη Μεγάλη Ευρασία -από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ και το Μουρμάνσκ έως το Μουμπάι κάτω από την ασφαλή ρωσική πυρηνική ομπρέλα που καλύπτει και τον κινεζικό «έναν δρόμο μία ζώνη» (του Μάρκο Πόλο).
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me