Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Η παλιά ιστορία σε επανάληψη…
Θυμίζοντας παλιότερες εποχές, όταν οι Δυτικοί ήθελαν την ανατροπή του Μιλόσεβιτς για να επιτύχουν την διάλυση της αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβίας, είδαμε Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων στο Βελιγράδι. Η αντιπολίτευση επικέντρωσε το ενδιαφέρον  της στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο, το οποίο κατελήφθη για αρκετή ώρα  και την Κυριακή περικυκλώθηκε το προεδρικό μέγαρο.
  Η δυσαρέσκεια της Δύσης και των εκλεκτών της στην Σερβία, είναι οι καλές σχέσεις Βελιγραδίου-Μόσχας. 
  Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με σφυρίχτρες, φώναζαν το σύνθημα «έχεις τελειώσει», όπως ακριβώς  και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον του Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000.
  Τότε εκλεκτός της Δύσης ήταν ο Βουκ Ντράσκοβις που βρισκόταν επικεφαλής των διαδηλωτών. Μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Μιλόσεβιτς τον είχαν κάνει υπουργό Εξωτερικών…
 
  Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.
  Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχουν στις διαδηλώσεις της Κυριακής στο Βελιγράδι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου RIA-Novosti.
«Η Σερβία είναι μια δημοκρατική χώρα, μια χώρα δικαίου και τάξης και η Σερβία θα ξέρει πώς να ανταποκριθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές "φασίστες, χούλιγκαν και κλέφτες".
  Οι διαδηλωτές - που απαιτούν «μεγαλύτερη ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης και ελεύθερες εκλογές» - φώναξαν "Παραιτήσου!"
  Αλλά ο πρόεδρος Βούτσιτς αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση, και απαντά: "Δεν σας  φοβάμαι".
  Έξω από το κτίριο της σερβικής Προεδρίας στο Βελιγράδι, οι διαδηλωτές ξήλωσαν τους φράχτες ασφαλείας καθώς πλησίαζαν το κτίριο, όπου προσπάθησαν  να εισέλθουν, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.
Αρκετές συλλήψεις έγιναν.
  Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο παλάτι του Novi Dvor που βρίσκεται στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος Βούτσιτς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου. 
  Έμειναν εκεί για αρκετές ώρες πριν μεταβούν στην έδρα της αστυνομίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών.
  Καθώς ο αρχηγός του κράτους μιλούσε στον Τύπο, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν ένα φορτηγό για να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να μπλοκάρουν το κτίριο.
 
Ο Σέρβος ηγέτης αργότερα δημοσίευσε φωτογραφία του που παίζει σκάκι στο πολιορκημένο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Εσωτερικών Nebojsa Stefanovic.
  Ο πρόεδρος Βούτσιτς παρέμεινε ήρεμος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την συγκέντρωση και τις εκδηλώσεις από το πλήθος έξω από το κτίριο. «Το κράτος δεν θα επιτρέψει τη βία. Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι σε θέση να επιτύχουν πολιτικά κέρδη μέσω της βίας, κάνουν λάθος», είπε
  Οι διαδηλωτές είχαν ενώσει τα χέρια τους  και   τραγουδούσαν το σερβικό εθνικό ύμνο. Η αστυνομία απέφυγε την χρήση βίας εναντίον τους, αλλά τους κράτησε έξω από το προεδρικό.
«Ο αγώνας μόλις έχει αρχίσει. Απλώς έχουμε ενιαία απαίτηση - την παραίτηση του Βούτσιτς ", δήλωσε ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, από τους επικεφαλής  της διαδήλωσης   και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Dveri Srpske.
  Άλλος  κορυφαίος αντιπολιτευόμενος, ο Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος έχει διατελέσει  υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας (2007-2012) και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (2012-13), δήλωσε ότι αναμένει από τον πρόεδρο να συναντήσει τους διαδηλωτές και να τους μιλήσει.
  Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται στη Σερβία από τον Δεκέμβριο.
  Από τους σημαντικότερους παράγοντες του αντιπολιτευτικού κινήματος είναι ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Dveri.
  Ήταν από εκείνους που συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTS το Σάββατο και, σύμφωνα με το Balkan Insight, οδηγήθηκε εκτός από αστυνομικούς.
"Δεν ζητάμε πολλά", δήλωσε ο Ομπράντοβις μιλώντας από τον τηλεοπτικό σταθμό. "Την άμεση εκπομπή με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των διοργανωτών των διαμαρτυριών, όχι μόνον των πολιτικών".
Ο πρόεδρος Vucic αποκάλεσε τον  Obradovic "φασίστα". 
  Ο πρόεδρος  επέκρινε τους ηγέτες των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «ο φασίστας Ομπράντοβιτς και οι ολιγάρχες  Ντράγκαν   Ντίλας και Γέρεμιτς, που αρπάζουν 500 εκατομμύρια δολάρια, θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να συνεχίσουν να κλέβουν. Την Σερβία". 
"Η Σερβία της γενναιότητας και της ειλικρίνειας κερδίζει πάντα την βία", πρόσθεσε.
 
 (BBC, AFP, AP, RT.com)
 
 
 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me