Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Αντιδρούν υπέρμαχοι
      της νέας τεχνολογίας
Μετά από δύο χρόνια έντονων συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο σύνολο κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα - την πνευματική ιδιοκτησία.
  Την Τρίτη 26 Μαρτίου με 348 ψήφους υπέρ και 274 εναντίον , εγκρίθηκε η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 
  Το άρθρο 13 που αποτελεί την οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία στην ψηφιακή ενιαία αγορά, καθιστά όλες τις πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και μοιράζουν στους ιστότοπους.
Το κείμενο, θα χρειαστεί να εγκριθεί και να μεταγραφεί στο εθνικό δίκαιο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, για να  εναρμονισθεί ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας των Εικοσιπέντε.
  Το άρθρο 17 (πρώην άρθρο 13) απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες (όπως το YouTube) να συνάπτουν συμφωνίες με κατόχους δικαιωμάτων, ώστε να πληρώνονται όταν κάποιος χρήστης δημοσιεύει ένα έργο (είτε κείμενο, ή τραγούδι,  είτε ταινία...) οι δικαιούχοι.
  Άλλο σημαντικό σημείο, προβλέπει το άρθρο 15 (πρώην άρθρο 11) που αναφέρει πως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή στους εκδότες του Τύπου για το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.
  Ο νόμος απαιτεί ο καθένας που μοιράζεται περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, να αποκτά άδεια από τους κατόχους των δικαιωμάτων, ακόμα κι αν το περιεχόμενο είναι απλώς φωτογραφία GIF στο Twitter.
  Για να προστατεύσουν τις πλατφόρμες τους από νομικές δυσκολίες, οι ιστότοποι όπως το Facebook και η Wikipedia θα αναγκαστούν τώρα να εφαρμόσουν "φίλτρα φόρτωσης" για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα.
 Αυτό το δικαίωμα»  στην αμοιβή, που συνήθως αναφέρεται ως "γειτονικά δικαίωμα" (neibouring rights), θα χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου για να εφαρμοσθεί. Με εξαίρεση - μάλλον ασαφή – που περιέχεται στο κείμενο αναφέρεται σε «περιεχόμενο που δεν υπερβαίνει  λίγα λόγια». Εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης
  Σημαντικός αριθμός των μέτρων είναι σχεδιασμένος ειδικά για να διασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης.
  Καθώς η διαμοίραση αποκομμάτων ειδησεογραφικών άρθρων εξαιρείται ρητώς από την εφαρμογή της οδηγίας, αυτή η πρακτική μπορεί να συνεχιστεί ακριβώς όπως στο παρελθόν. Ωστόσο, η οδηγία περιέχει επίσης μέτρα εναντίον των κόμβων αναμετάδοσης ειδήσεων που κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Τα αποκόμματα θα μπορούν λοιπόν να συνεχίσουν να εμφανίζονται στις σελίδες του Google News, για παράδειγμα, ή όταν ένα άρθρο μοιράζεται στο Facebook, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι «πολύ σύντομα».
  Η ανάρτηση προστατευόμενων έργων για λόγους παράθεσης, κριτικής, εξέτασης, διακωμώδησης, παρωδίας ή σάτιρας προστατεύεται, διασφαλίζοντας ότι τα «memes» και τα αρχεία GIF θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και ελεύθερα να μοιράζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
Αντιδράσεις
  Όλα τούτα είχαν προκαλέσει έντονους διαξιφισμούς  μεταξύ των χρηστών και των συντακτών των εφημερίδων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την παρούσα  οδηγία, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις στο Web σε αντίθεση με τις οργανώσεις υπεράσπισης της ψηφιακής ελευθερίας, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σ’ αυτό.
  Οι υπέρμαχοι της ψηφιακής ελευθερίας και ορισμένοι βουλευτές (Πράσινοι, Κόμμα των Πειρατών) εξέφραζαν φόβους ότι το κείμενο επιβεβαιώνει τις ευρέως διαδεδομένες πρακτικές λογοκρισίας του Web.
  Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν αλλά και προγραμματίζονται διαδηλώσει διαμαρτυρίας, παρόμοιες με κάποιες που ήδη έγιναν σε πολλές γερμανικές πόλεις.
  Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία είχε υποστηρίξει το κείμενο, εξέφρασε την ικανοποίησή της με τη φωνή της Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau για το μέλλον της Δημοκρατίας αλλά και τη νίκη των «δημιουργών, των καλλιτεχνών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού (...) εναντίον των λόμπι ".
  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει το μέτρο, αλλά η εφαρμογή του θα χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια. 
  Η Ευρωβουλευτής Τζούλια Reda (γερμανικό Κόμμα των Πειρατών), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Ομάδας των Πρασίνων), εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για το κείμενο  χαρακτηρίζοντάς το «σκοτεινή ημέρα για τις ψηφιακές ελευθερίες».
  Η Ελεονόρα Ροζάτι, ειδικός σε νομοθετήματα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία του νόμου.
  Οι επικριτές του νόμου υποστήριξαν ότι η αόριστη διατύπωσή του θα ενθαρρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας να μπλοκάρουν προληπτικά το περιεχόμενο και να αποφεύγουν τη σύνδεση με ιστότοπους ειδήσεων, προκειμένου να αποφύγουν ποικίλα προβλήματα.
  Η Google ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα «οδηγήσει σε νομική αβεβαιότητα και θα βλάψει τις δημιουργικές και ψηφιακές οικονομίες της Ευρώπης». 
  «Για τις λεπτομέρειες που μας αφορούν προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους διαμορφωτές πολιτικής, τους εκδότες, τους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με την εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων", περιγράφει η ανακοίνωση της Google.
Πάτησαν «λάθος κουμπί»
   Η έγκριση των τροποποιήσεων των αμφισβητούμενων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων του άρθρου 11 και του άρθρου 13 πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περιθώριο πέντε ψήφων. Ωστόσο, αρκετοί ευρωβουλευτές για να αναστρέψουν το αποτέλεσμα τώρα, υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει λάθος ‘κλικ’.
  Συνολικά 13 βουλευτές του ΕΚ έχουν εκδώσει διορθώσεις στην ψήφο τους την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μικρή πλειοψηφία τις συζητήσεις για τροπολογίες που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν ή ακόμη και να διαγράψουν εντελώς τα άρθρα 11 και 13 από τους επικαιροποιημένους κανόνες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ.
  Αντ 'αυτού, οι νομοθέτες ψήφισαν να παρακάμψουν την πρόσθετη συζήτηση σχετικά με τις εξαιρετικά αμφισβητούμενες διατάξεις με 317 ψήφους έναντι 312 και προχώρησαν στην ψήφιση ολόκληρης της νομοθεσίας με 348 ψήφους έναντι 274.
  Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ψηφοφορίες, οι ευρωβουλευτές μπορούν να καταχωρίσουν διορθώσεις στις ψήφους τους, αλλά χωρίς να αλλάξουν το πραγματικό αποτέλεσμα, το οποίο καθορίζεται μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

 

 
( Le Monde - BBC και RT.com)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me