Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥ 

      ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ 
 ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΕΠΕΝΕΚΛOΓHΣ
 
 
του   Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη
  Ο επί της Παιδείας κλπ Υπουργός του Τσίπρα, σύντροφος Κώστας Γαβρόγλου, πανεπιστημιακός το επάγγελμα, συνεντευξιαζόμενος την Τρίτη, από το Ρ/Ο Σταθμό "News 24/7" και ερωτώμενος, στο τέλος της συνέντευξής του, εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, απάντησε επί λέξει:
 «Είμαι 72 ετών και νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουν. Υπάρχουν οι νεότεροι. Έχω μεγάλη ανάγκη να είμαι σε πιο κανονική φάση με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Νομίζω ότι όποιος είναι Υπουργός Παιδείας, ειδικότερα, τη στιγμή των εκλογών, δεν πρέπει να κατεβαίνει υποψήφιος διότι οι πειρασμοί στο να μπορέσει να κάνει κάποια πράγματα που τα θεωρεί, μεν, σωστά, αλλά που μπορεί, χωρίς να το θέλει και ο ίδιος να ευνοούν κάποιους έναντι άλλων (δεν εννοώ προφανώς οικονομικά και δεν εννοώ προφανώς προσλήψεις), αλλά επειδή είναι τόσο σύνθετο το έργο του Υπουργείου Παιδείας, κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρότερη τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του. Για αυτούς τους λόγους νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαι υποψήφιος. Θέλω να είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι αιχμή εναντίον κανενός, αλλά είναι μια προσωπική στάση απέναντι στην κοινωνία και στην πολιτική».
  Οι ερωτώντες συνάδελφοι, Βασίλης Σκουρής και Αγγελική Σπανού, συνεχάρησαν το Γαβρόγλου γιά την επιλογή του αυτή, η οποία μπορεί να ακούγεται εύηχη, αλλά για να τη δούμε και σε δεύτερη ανάγνωση, δίχως το κράτος των εντυπώσεων της πρώτης στιγμής.
  Διότι, μία δεύτερη, εις βάθος ανάγνωση, της επίκλησης για "προσωπική στάση απέναντι στην κοινωνία την πολιτική" (...)στο όνομα της οποίας ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας της απερχόμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές μπορεί να επιδέχεται και άλλη ανάγνωση, διαφορετική μετά πολλών επιφυλάξεων μάλιστα! 
  Αν και τοποθετείται η σχετική δήλωση, πράγμα ευσπρόδεκτο-θεωρητικώς-στο πλαίσιο της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, στην οποία εμφανίζεται να επιθυμεί να συμβάλει και ο Γαβρόγλου, εν τούτοις μπορεί να προδίδει έλλειψη αυτοπεποίθησης του μελίρρυτου Υπουργού γιά την πιθανότητα να επανεξελέγετο, εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά πλέον, δηλαδή σταυροδοτούμενος, αν και με επικάλυψη αντίληψης ...απλοχεριάς(!). Απλοχεριάς καθώς το αμφιλεγόμενο "έργο" του στο ΥΠΕΠΘ μπορεί να παρήγαγε υπεροχή του ιδίου έναντι ανθυποψηφίων του, όπως περίπου διεκδικεί, όπου κι αν θα επέλεγε να εκτεθεί υποψήφιος, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις του, όπως διατείνεται...
  Προδήλως, κατά συνέπεια, ο Γαβρόγλου δεν διακατέχεται από κάποια πρόθεση αυτοκριτικής. Ο ιδεοληπτικός περί τα κοινά, του χώρου της κυβερνητικής του ευθύνης έστω, φαίνεται να θεωρεί ότι όλα τα ἐπραξε σοφώς και ορθώς στο ΥΠΕΠΘ, στο πλαίσιο μίας εξόφθαλμης κομματικής ψηφοθηρικής πολιτικής, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Όλως ιδιαιτέρως δε στην Ανώτατη Εκπαίδευση, φυτεύοντας Σχολές ΤΕΙ σε όποια πόλη δεν υπήρχε, εξομοιώνοντας τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ , ιδρύοντας νέες αχρείαστες Σχολές ΑΕΙ, συκοφαντώντας την αριστεία κ.ο.κ. και όλα αυτά παρά τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του πανεπιστημιακών, τις οποίες αγνόησε πλήρως. Συνεπώς θα ήταν παράδοξο να μην ζητήσει να τεθεί στην κρίση των πολιτών γιά το έργο στην Παιδεία που φέρει την υπογραφή του και γιά το οποίο (αυτο)παινεύεται.
  Μάλλον, λοιπόν, μπορούμε κάλλιστα να οδηγηθούμε στο αντίθετο: Ότι η πραγματική αιτία της μελλοντικής απουσίας του Γαβρόγλου από τα εθνικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έγκειται (και) στην υστερόβουλη πρόθεσή του να μην εισπράξει αποτυχία επανεκλογής του, από τις κάλπες, προτάσσοντας-κατά τα λοιπά- ένα συμπαθητικό άλλοθι. Μάλλον έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα, καθ' ο μέτρο οι πειραματισμοί Γαβρόγλου στην Παιδεία είχαν προκαλέσει την αντίδραση εις σύμπασα την κοινωνία. 
  Αλλιώς θα μπορούσαμε να εξετάσουμε, έστω, και το ενδεχόμενο να μην επιδιώκει να πιστώσει και εις εαυτόν το θετικό έργο που παρήγαγε στον τομέα της Παιδείας, αλλά εις το σύμπαντα ΣΥΡΙΖΑ και τους επί μέρους υποψηφίους ανά την Ελλάδα, έμπλεους ικανοποίησης γιά κάποιο "εργο Γαβρόγλου" στο Νομό τους, προς αγραν ψήφων!
  Συνεπώς και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, όπως και ο Γαβρόγλου όλως ιδιαιτέρως, ως αρμόδιος Υπουργός, θα είναι αντιμέτωποι με το βαρύ λογαριασμό που θα τούς εχει χρεώσει η κοινωνία. Το στρίβειν από τα ψηφοδέλτια  είναι κάποτε μία κάποια λύσις, γιά να παραφράσω τον Αλεξανδρινό ποιητή...
  Άρα, κατά τα λεγόμενά του,  ο Υπουργός Παιδείας κλπ θα επιστρέψει, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, και πάλι στην ασφάλεια των πρότερων πανεπιστημιακών του καθηκόντων, εν γένει στις πρότερες της ενεργού εμπλοκής του στην πολιτική δραστηριότητες, πρωτίστως στα ΑΕΙ την τύχη των οποίων θέλησε να κατευθύνει, αλλά αυτή τη φορά σε θέση αποδέκτη των επιλογών που ο ίδιος επέβαλε.
  Εκτός κι αν επιμείνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γιά τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του Κόμματος και εκείνος το σκεφθεί πάλι και το αναθεωρήσει, "γιά τη νίκη" στις ερχόμενες εθνικές εκλογές...
  Ίδωμεν! 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me