Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

       Κοινές αναμνήσεις αλλά 

 διαφορετικές μελλοντικές σκέψεις

 

Στις 6 Ιουνίου 1944 την D- Day  -όπως έχει μείνει στην ιστορία - σημειώθηκε η αρχή του τέλους του ναζιστικού καθεστώτος. Όταν 170.000 στρατιώτες κατέφθασαν στις παραλίες της Νορμανδίας στον μεγαλύτερο ελιγμό απόβασης στην Ιστορία. Κοιτάζοντας πίσω εκείνα τα γεγονότα, κάθε έθνος τα βλέπει διαφορετικά.
  Η Ημέρα D σημάδεψε την απόλυτη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων του Β΄ πολέμου, αλλά 75 χρόνια μετά, τα φαινόμενα εξαπατούν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Mακρόν ζήτησε να συνεχιστούν οι δεσμοί αυτοί, καθώς οι χώρες της Δύσης συγκεντρώθηκαν να τιμήσουν την επέτειο.
  Μιλώντας στην τελετή που τίμησε τη συνεισφορά συμμάχων στρατιωτών στην μάχη για την απελευθέρωση της Γαλλίας, ο Mακρόν  ευχαρίστησε τους συμμάχους για τις προσπάθειές τους στη διάρκεια του πολέμου και επικεντρώθηκε στη σημασία των διεθνών συμμαχιών που προέκυψαν από τη φρίκη του πολέμου.
  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ουδέποτε άλλοτε ήταν μεγαλύτερες από ό, τι όταν αγωνίζονται για την ελευθερία των άλλων», δήλωσε στους Αμερικανούς αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν στην παραλία Omaha. Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ διότι βοήθησαν να σώσουν την Ευρώπη από τη λαβή της ναζιστικής Γερμανίας, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να είναι αξιέπαινη αυτή η θυσία».
   Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώθηκε εν συντομία στη συνεχιζόμενη ενότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, λέγοντας ότι "ο δεσμός μας είναι άθραυστος".
"Όσο στεκόμαστε μαζί σ 'αυτή την ιερή γη, δεσμευόμαστε ότι τα έθνη μας θα είναι για πάντα ισχυρά και ενωμένα», είπε ο Tραμπ. "Θα είναι πάντα μαζί μας, ο λαός μας θα είναι πάντα τολμηρός, οι καρδιές μας θα είναι πάντα πιστές και τα παιδιά μας και τα παιδιά τους θα είναι πάντα και πάντα ελεύθερα".
Όπως γράφει το Atlantic Politics, «το πρόβλημα είναι ότι, όταν ο Tramp μιλάει για την ιστορία, οι ασυμφωνίες με την προσωπική του ιστορία γίνονται πιο δυσάρεστες .. Ο Tραμπ απέφυγε να αναφερθεί στην αποτυχία του Βιετνάμ επανειλημμένα χλεύασε τον πρώην φυλακισθέντα από τους Β-Βιετναμέζους John McCain και απείλησε να αφήσει συμμάχους του ΝΑΤΟ να "πάνε μόνοι  τους". Δεν είναι σαφές πόσα από την ομιλία του Trump είχε κάποια σημασία και πόσα ήταν μόνο "λέξεις σε μια σελίδα".
  Η  Rachel Donadio (*) επισκέφθηκε την παραλία Omaha νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Μου είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι που να σας προετοιμάζει για αυτό το μέρος και ήταν αλήθεια", γράφει. «Τα νεκροταφεία φέρνουν στη μνήμη φαντάσματα. Αλλά η θλίψη ήταν επίσης μεγάλη για την παγκόσμια-ιστορική αλήθεια». 
Αισθάνθηκε ότι ήταν κολλημένη από την εύθραυστη κατάσταση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης και αντανακλούσε ότι« μπορεί να μην έχουν τελειώσει όλα ακόμη ».
 Πριν από 15 χρόνια, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έγινε ο πρώτος Γερμανός καγκελάριος που είχε συμμετάσχει στο μνημόσυνο των πεσόντων της D-Day.  Δέκα χρόνια αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η δεύτερη καγκελάριος που παρέστη στην τελετή της 75ης επετείου. Όχι αυτή τη φορά στη Νορμανδία, αλλά στη βρετανική πόλη Πόρτσμουθ, απ΄όπου ο μεγάλος αριθμός των στρατευμάτων είχε ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου 1944.
  Αυτές τις μέρες, είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάθε φορά που οι νικηφόρες δυνάμεις της Δύσης γιορτάζουν την τελευταία σημαντική καμπή του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Γερμανίας είναι παρόντες.
  Αυτή την φορά έλειπε από τις τελετές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά αντίποινα που με απόφαση των ΗΠΑ επιβάλλουν και οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ρωσία.
  Από τα παράδοξα της ιστορίας αποτελούν οι Γάλλοι βετεράνοι της «Ημέρας D» που έπρεπε να περιμένουν πολύ καιρό για να αναγνωριστεί η συμμετοχή τους. Ο διοικητής τους, Philippe Kieffer, είχε γίνει διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής ήδη από το 1945, αλλά μόλις το 1984, υπό τον Πρόεδρο Francois Mitterrand, οι 177 Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούσαν υπό τον Kieffer συμμετείχαν στο τιμητικό μνημόσυνο της "Jour J" (στα γαλλικά η D-Day).
  Η επιχείρηση Overlord ήταν πάντα αγκάθι στην πλευρά του πρώτου μεταπολεμικού προέδρου της Γαλλίας, στρατηγού Charles de Gaulle. Βρισκόταν στο Λονδίνο, αγωνιζόμενος για αναγνώριση της "Γαλλικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης" ως της μόνης νόμιμης γαλλικής κυβέρνησης, ενώ προγραμματιζόταν η Ημέρα D. Οι περισσότερες χώρες τότε αναγνώριζαν το καθεστώς του Vichy, το οποίο είχε υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ναζιστική Γερμανία. Ε ίχε επίσης κατηγορήσει την de Gaulle ερήμην με την κατηγορία της μεγάλης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο.
  Στην 75η επέτειο, για την 'Operation Overlord' αυτή την εβδομάδα- την επίθεση των συμμάχων στη κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία- ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξέδωσαν την «Διακήρυξη της Ημέρας Δ». Σε αυτήν υποσχέθηκαν να μην επαναληφθεί η φρίκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
  Οι ΗΠΑ και 15 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας του Καναδά (και της Ελλάδας), διακήρυξαν επίσης την δέσμευσή τους να «επιλύσουν ειρηνικά τις διεθνείς εντάσεις».
  Εάν η αποκαλούμενη διακήρυξη της ‘Ημέρας D’ «ακούγεται ως ένα ειρωνικό αστείο με όσα συμβαίνουν γύρω μας» γράφει ο Finian Cunningham  (**) στο informationclearinghouse.info.
  Αφού, μόλις τον περασμένο μήνα απευθυνόμενος στους αποφοίτους της στρατιωτικής σχολής του West Point, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence "υποσχέθηκε" ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα βρεθούν και πάλι σε κάποιο πεδίο μάχης "για την Αμερική". Είπε ακόμη ότι αυτό αποτελεί "βεβαιότητα". 
  Ο Pence επίσης ανέφερε ότι «η Κίνα είναι πιθανός στόχος επειδή έχει το θράσος να ανταγωνιστεί την αμερικανική ισχύ». 
  Πάει περίπατο δηλαδή η δέσμευση για ειρηνική επίλυση των εντάσεων. 
  Οι ευγενείς θυσίες των στρατιωτών και των αμάχων στην ήττα του ναζισμού θα έπρεπε να τύχουν ανταπόδοσης με κάποιο σημάδι αξιοπρέπειας. Κι αυτό πήρε την μορφή της ειρηνικής διακήρυξης, όπως φαίνεται.
  Ωστόσο, η διακήρυξη του Τράμπ και των εταίρων του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εννοηθεί τίποτε άλλο παρά κυνική δήλωση.
Αν και μνημονεύουν μια παρελθούσα αεροναυτική επίθεση «για την ειρήνη», οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ταυτόχρονα πολεμικά πλοία και πυρηνικά βομβαρδιστικά Β-52 στον Περσικό Κόλπο σε μια κατάφωρη επίδειξη επιθετικότητας προς το Ιράν. Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί εμφανώς την στρατιωτική ισχύ της για να υποτάξει την Τεχεράνη στις γεωπολιτικές απαιτήσεις της.
  Εάν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ είχαν πραγματικά δεσμευτεί με όσα διακήρυξαν αυτή την εβδομάδα, θα καλούσαν με ειλικρίνεια στις ΗΠΑ να σταματήσουν την επιθετικότητά προς το Ιράν και την Βενεζουέλα. Αλλά αυτά δεν συνέβη. 
  Αποτελεί εκπληκτική ειρωνεία: Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όχι επειδή οι ΗΠΑ και η Βρετανία νίκησαν τη ναζιστική Γερμανία. Ήταν η Σοβιετική Ένωση που αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό τον πραγματικό αντίπαλο στη δυτική πολεμική μηχανή.
 Οι καθυστερημένες αποφάσεις για την D-Day τον Ιούνιο του 1944 τελικά ελήφθησαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ηγέτες επειδή φοβήθηκαν ότι οι Σοβιετικοί θα καταλάμβαναν ολόκληρη  την Γερμανία μόνοι τους. 
 
(*) Rachel Donadio -  - ανταποκρίτρια του “The Atlantic”, στο Παρίσι.
(**)  Finian Cunningham  Συντάκτης και συγγραφέας σε μεγάλα Μέσα ενημέρωσης. Έχει γράψει εκτενώς για τις διεθνείς υποθέσεις, με άρθρα που δημοσιεύονται σε πολλές γλώσσες
Subscribe in a reader Facebook page Follow me