Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

           Καλομελέτα κι έρχεται…
 
Ό,τι κι αν έχει συμβεί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Όχι μόνον επειδή αποτελεί μέρος της παλιάς γνωστής ιστορίας. Αλλά πάντοτε υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που γνωρίζουμε επειδή έτσι μας λένε, πολλά που μαθαίνουμε πολύ αργότερα και πάρα πολλά ουδέποτε!
Αυτό μου ήρθε στην σκέψη, καθώς το BBC πρόβαλε σήμερα, πρώτη είδηση πως «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως ‘κάποιο κράτος’ ήταν πολύ πιθανόν υπεύθυνο για τις επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στις 12 Μαΐου, εναντίον τεσσάρων πλοίων στα  ανοικτά των ακτών του».
Επρόκειτο για «εξαιρετικά πολύπλοκη  και συντονισμένη επιχείρηση», όπως αναφέρεται ακριβώς, στην έκθεση.
  Τα ΗΑΕ δεν ανακοίνωσαν ποιος πιστεύουν ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες στόχευαν σκάφη από τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία.
Οι ΗΠΑ όμως, έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. Κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και έχει ζητήσει έρευνα γι’ αυτό.
Οι επιθέσεις είχαν γίνει στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ, ανατολικά, στην Fujairah, λίγο έξω από το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ. Και τότε τα Εμιράτα είχαν υποστηρίξει πως επρόκειτο για «επιθετικό σαμποτάζ».
  Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασαν τα ΗΑΕ, η σε κλειστή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, «οι επιθέσεις έδειξαν υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας».
  «Οι επιθέσεις απαιτούσαν την εξειδικευμένη πλοήγηση ταχύπλοων σκαφών, τα οποία μπόρεσαν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ», αναφέρουν τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης.
Δύτες χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στα πλοία χρησιμοποιώντας εκρηκτικά χαμηλής  έντασης ώστε να προκαλέσουν βλάβη, αλλά να μην προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη, αναφέρει η έκθεση.
  Κι όλα αυτά συμβαίνουν καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μιλήσεις με απλούς ανθρώπους είτε με κάποιον από  υπηρεσία πληροφοριών, είτε με εκπροσώπους στο Κογκρέσο αλλά και σε διπλωματικούς κύκλους, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: "Ενδεχόμενη επιθετική στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ είναι πολύ δυνατή", γράφει ο Mike Giglio στο BBC…
  Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να  διαβάζουμε τις πληροφορίες που προέρχονται από τις Η.Π.Α. σχετικά με τις «ιρανικές απειλές», και πώς να απαντήσουμε – όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο της συζήτησης για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών.
  Όταν οι ΗΠΑ είχαν διατάξει τον περασμένο μήνα τόσο το προξενείο στη Βασόρα όσο και την πρεσβεία τους στη Βαγδάτη να αδειάσουν από το «μη απαραίτητο προσωπικό», κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει αυτές τις εκκενώσεις ως υπερβολική αντίδραση.
  Το «σαμποτάζ» σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων και βομβαρδιστικών στην περιοχή, σε απάντηση σε εκείνο   που όπως υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον, ήταν «το απροσδιόριστο σχέδιο του Ιράν να επιτεθεί στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή».
  Ενώ δεν έχει διευκρινισθεί γιατί το Ιράν θα πραγματοποιούσε αυτή την  σχετικά χαμηλού επιπέδου επίθεση σε πολυεθνικά δεξαμενόπλοια, οι δυτικοί σχολιαστές έχουν υποστηρίξει ότι «θα μπορούσε να προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στις δυνάμεις που συγκεντρώνονται εναντίον του ότι είναι ικανό να διαταράξουν τη ναυτιλία εκεί, χωρίς να προκαλέσει πόλεμο».
  Η κυβέρνηση Τραμπ έχει τηρήσει σκληρή γραμμή προς το Ιράν, κατηγορώντας το ότι είναι αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, το Ιράν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για επιθετική συμπεριφορά.
  Υπάρχουν δύο πτυχές στην  ένταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο. 
Η πρώτη πρακτική και αφορά σε εκείνο που οι Αμερικανοί επιμένουν πως αποτελεί πραγματική απειλή από το Ιράν για τους συμμάχους τους στην περιοχή.
  Η δεύτερη είναι πολιτική: Πρόκειται για την προσπάθεια  από την Ουάσινγκτον και τους βασικούς συμμάχους της στον Κόλπο να παρουσιάσουν το Ιράν ως επικείμενη απειλή για την ειρήνη.
  Τα πιο πρόσφατα «ευρήματα των ΗΑΕ» σχετικά με τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να εξεταστούν σ’ αυτό το πλαίσιο, ή μήπως…
Δεν εξετάζεται φυσικά, περίπτωση προβοκάτσιας
  Παραθέταμε λοιπόν,  στο www.styx.gr/ άρθρο από το ‘Future of Freedom Foundation’ (26 Μαΐου 2019) για παρόμοιες προφάσεις
από την αμερικανική ιστορία:
Καθώς τα τύμπανα πολέμου των ΗΠΑ χτυπούν όλο και πιο δυνατά προετοιμάζοντας σύγκρουση με το Ιράν, αξίζει να θυμηθούμε περιστατικά της πρόσφατης αμερικάνικης ιστορίας, που χρησιμοποιήθηκαν ως προφάσεις για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που δεν ήταν άλλος από την αμερικανική κυριαρχία.
  Τρία περιστατικά από εκείνα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο μας θυμίζει δημοσίευμα της ιστοσελίδα του ιδρύματος «Future of Freedom Foundation»: Είχαν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον τρία πολεμικά σκάφη σε διαφορετική χρονική στιγμή: Τα Maine, το Arizona καθώς και το Maddox!
  Ήταν τρία πλοία των Η.Π.Α. που έπαιξαν ενεργό ρόλο  δίνοντας την ευκαιρία στους αμερικανούς  κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να εμπλέξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αλλεπάλληλους πολέμους με άλλες χώρες.
 # 1/ Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία, θα συναντήσουμε το Maine - πλοίο των Η.Π.Α. – που είχε εντολή να   σταθμεύει στο λιμάνι της Αβάνας το 1898. Χρησιμοποιήθηκε όμως σε σχέδια με την ελπίδα να εμπλακούν στις ΗΠΑ σε ισπανο-αμερικανικό πόλεμο.
 # 2/ Στο παρασκήνιο της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, που σήμανε την είσοδο των ΗΠΑ στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ.
  Είχε φροντίσει να κατασχεθούν ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια έκανε το καλύτερό του για να ταπεινώσει και να καταδικάσει τους Ιάπωνες αξιωματούχους με «ειρηνικές» μεν απαιτήσεις που γνώριζε όμως ότι δεν θα μπορούσαν να δεχτούν.
Προσεκτικά φρόντισε για την απομάκρυνση των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ από τη Χαβάη, αφήνοντας εκεί τα θωρηκτά, συμπεριλαμβανομένων των USS Nevada, USS Arizona,και άλλων ως δόλωμα για τους Ιάπωνες. Κι εκείνοι δάγκωσαν το δόλωμά του και ανέλαβαν την  βομβιστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, νομίζοντας πως προκάλεσαν καταστροφικό πλήγμα στον Αμερικανό  γίγαντα…
 # 3/   Τον Αύγουστο του 1964, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έστειλαν να σταθμεύουν πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στις ακτές του Βόρειου Βιετνάμ.  Κατόπιν ακοίνωσαν ότι το Βόρειο Βιετνάμ είχε επιτεθεί ξαφνικά στο USS Maddox. 
Φυσικά, ουδείς ενοχλήθηκε να ερωτήσει γιατί τα πλοία των Η.Π.Α. συνέχιζαν να ελλιμενίζονταν  στη συγκεκριμένη θέση, αντί να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μόνο που είχε σημασία ήταν πως «οι Κομμουνιστές  είχαν επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα έρχονται για να τις καταλάβουν».
  Η ψεύτικη επίθεση στον Κόλπο της Τονκίνο επέτρεψε στην αμερικανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει το «ψήφισμα του Κόλπου Tonkin» από το Κογκρέσο, με το οποίο τους ενέπλεξε σε πόλεμο στην Ασία τον οποίο όμως έχασαν τελικά, με κόστος περίπου 59.000 Αμερικανούς.
  Καθώς τα τύμπανα πολέμου των Η.Π.Α. κτυπούν και πάλι δυνατά σε σχέση με το Ιράν, ας μην ξεχνάμε  το «Μέιν», το «Αριζόνα» και το «Maddox»!
Τώρα μήπως έχουμε το σαμποτάζ των πετρελαιοφόρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Subscribe in a reader Facebook page Follow me