Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

  Νέο σαμποτάζ –προβοκάτσια 

     απειλεί την Ειρήνη και
    τις τιμές του πετρελαίου
Ατμόσφαιρα έντασης και συναγερμός επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης, στο αμερικανικό και το βρετανικό ναυαρχείο καθώς και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο supertankers με σημαίες νήσων Μάρσαλ και Παναμά, τα οποία έπλεαν έμφορτα ανοιχτά του Ομάν.
  Ένα από αυτά φέρεται να χτυπήθηκε με τορπίλη, αλλά δεν υπάρχει επίσημη δήλωση σχετικά με την υπόθεση.
 Αργότερα, η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Kokuka Sangyo επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σκάφη της είχε χτυπήσει τη σημερινή επίθεση ενώ μεταφέρει 25.000 τόνους μεθανόλης.
  «Δύο επικίνδυνα κρούσματα», χαρακτήρισε το αμερικανικό ναυτικό τις επιθέσεις που δέχθηκαν το πρωί τα δύο δεξαμενόπλοια καθώς έπλεαν στα ανοιχτά του Ομάν.
  Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Kokuka Sangyo επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σκάφη της είχε δεχθεί  το πρωί επίθεση ενώ μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης.
Η δήλωση ήρθε όταν το Ιράν ανακοίνωσε ότι διέσωσε 44 ναυτικούς από δύο δεξαμενόπλοια τα Front Altair και Kokuka Courageous. 
Ένα από αυτά φέρεται να χτυπήθηκε με τορπίλη, αλλά δεν υπάρχει επίσημη δήλωση σχετικά με την υπόθεση.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετέδωσαν το συμβάν, διατηρούν επιφυλάξεις - τηρώντας στάση αναμονής - και δεν αναφέρθηκαν στα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στα δύο supertankers.
 
Με καθυστέρηση η αμερικανική διοίκηση του Πέμπτου Στόλου που εδρεύει στον ναύσταθμο του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε το συμβάν, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες και σχόλια.    
"Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή έλαβαν δύο ξεχωριστές κλήσεις κινδύνου στις 6:12 π.μ. τοπική ώρα και δεύτερη στις 7:00 π.μ."
"Τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια".
Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε από νωρίς το πρωί προειδοποίηση ως προς τον ασφαλή πλου των σκαφών στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ. 
   Οι  δύο νέες επιθέσεις και εκείνες που είχαν προηγηθεί στις 12 Μαΐου συνέπεσαν χρονικά με τη θεαματική ενίσχυση της δύναμης του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου στην Αραβική Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο, καθώς και με την αποστολή μοίρας υπερβομβαρδιστικών Β-52 που από τότε βρίσκονται σε αμερικανικές βάσεις της περιοχής.
  Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά νέα μεγάλη αντιπαράθεση στην περιοχή του Κόλπου».
«Καταδικάζω έντονα κάθε επίθεση εναντίον πολιτικών σκαφών. Τα γεγονότα πρέπει να καθοριστούν και οι ευθύνες να αποσαφηνιστούν", δήλωσε σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.
Τα δύο δεξαμενόπλοια καταστράφηκαν νότια του στενού Hormuz, διασχίζοντας τον θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ Ομάν και Ιράν, απ΄όπου μεταφέρεται σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου - από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ.
Το Κατάρ, σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου (LNG), στέλνει επίσης σχεδόν όλο το προϊόν του μέσω του Στενού.
Το Ιράν καλεί τις αναφερθείσες επιθέσεις "ιδιαίτερα ύποπτες".
Οι αναφερόμενες επιθέσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων μετά από ανάλογες επιθέσεις σε τέσσερα πλοία στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Maynear Fujairah, λίγο έξω από το Στενό του Ορμούζ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία κατηγορούσαν το Ιράν, το οποίο απέρριψε την κατηγορία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif δήλωσε σήμερα (Πέπτη) ότι οι επιθέσεις ήταν ύποπτες, επειδή σημειώθηκαν ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντιότσν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.
Ο Ζαρίφ με Tweet σχολίασε: «Ο ύποπτος δεν αρχίζει να περιγράφει αυτό που πιθανότατα συνέβη σήμερα το πρωί»,  χωρίς να επεξηγήσει περεταίρω το μήνυμά του.
  Η Ρωσία προειδοποίησε να μην σπεύσουν κάποιοι να κατηγορήσουν το Ιράν για την επίθεση και να χρησιμοποιήσουν το περιστατικό για να προκαλέσει εντάσεις με την Τεχεράνη. 
  Αρκετοί Ρώσοι ναυτικοί εργάζονταν στο ένα από τα δύο τα δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν την επίθεση.
  Δεκάδες μέλη του πληρώματος διασώθηκαν αφού εγκατέλειψαν δύο πετρελαιοφόρα που επλήγησαν.
  Το Ιράν ανακοίνωσε ότι διέσωσε τα 21 μέλη του πληρώματος στο Kokuka Courageous και τα 23 στο Front Altair, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό τους έχει διασώσει μερικά.
Η εταιρεία Frontline στην οποία ανήκει το ένα από τα δύο τάνκερ ανακοίνωσε πως το πλήρωμα του πλοίου αποτελούνταν από 11 Ρώσους, 11 Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό. Όλοι έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο.
  Η αιτία των εκρήξεων σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα δρομολόγια πετρελαίου στον κόσμο, είναι ασαφής και τα δύο σκάφη εξακολουθούν να επιπλέουν.
 Ιρανός αξιωματούχος είπε στο BBC: «Το Ιράν ουδεμία σχέση έχει με το περιστατικό». Για να συμπληρώσει:
«Κάποιος προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας». 
Άμεση Επίπτωση
 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε πως το σημερινό περιστατικό με τα δύο τάνκερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως 4,5% μετά από  πεντάμηνο χαμηλό λόγω του περιστατικού της Πέμπτης, αναφέρει το Bloomberg.
Διασυνδέσεις Ιαπωνίας
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια φέρουν φορτίο που «έχει σχέση με την Ιαπωνία».
 Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe βρισκόταν την ίδια ώρα, σε επίσκεψη στο Ιράν.
'Επιδρομή - Sabotage'
Αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν την αιτία του περιστατικού της Πέμπτης.
  Τα αρχικά ευρήματα από διεθνή έρευνα σχετικά με την επίθεση τον περασμένο μήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας «κρατικός παράγοντας» ήταν ο πιο πιθανός ένοχος, υποστήριξαν τα δυτικά Μέσα.
  Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις ότι οι επιθέσεις του περασμένου μήνα ήταν μέρος εξελιγμένης και συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιχειρησιακή ικανότητα".
'Νάρκες Limpet'
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση της ζημίας στα τέσσερα σκάφη και η χημική ανάλυση των συντριμμιών που ανακτήθηκαν τον Μάιο αποκάλυψαν ότι «ήταν πολύ πιθανό να προκλήθηκαν από νάρκες».
  Σε έντυπη δήλωση που περιγράφει τα συμπεράσματα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία ανέφεραν ότι οι επιθέσεις απαιτούσαν εκπαιδευμένους δύτες, εκρηκτικές επιβαρύνσεις τοποθετημένες κάτω από την ίσαλο γραμμή κοντά στους κινητήρες, ώστε να μην βυθίζονται τα πλοία ή να εκραγούν τα φορτία των στοχευμένων πλοίων. 
  Αυτές οι επιθέσεις στα τέσσερα δεξαμενόπλοια συνέπεσαν χρονικά με τη θεαματική ενίσχυση της δύναμης του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου στην Αραβική Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο, καθώς και με την αποστολή μοίρας των υπερβομβαρδιστικών Β-52 που έκτοτε βρίσκονται σε αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.
Ουδείς για την ώρα έχει υποστηρίξει αν πρόκειται για προβοκατόρικες επιθέσεις. 
Επειδή είναι δυνατόν να προκληθούν πολλαπλά επικίνδυνα επακόλουθα, όπως  
# Να δικαιολογηθεί επίθεση από την Σαουδική Αραβία το Ισραήλ και τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
#  Να προκληθεί αναστάτωση στις τιμές του Μαύρου Χρυσού
# Να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την πώληση και άλλων αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία –κάτι στο οποίο αντιδρούν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.
 
CNN, Dw, AFP, AP, Reuters, dpa, RT
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me