Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Τραμπ: Ο πρίγκιπας Σαλμάν 
είναι προσωπικός μου φίλος
 "Aυτός ο μάγκας ο Σαλμάν, είναι αυτό που πάντα θέλαμε".
Για πάρα πολλούς, είναι διεθνής παρίας. 
 Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυν ση ήταν η σχεδόν ενθουσιώδης υποδοχή που έτυχε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
 
  Ακόμη και στην παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία, των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των G-20 ακτινοβολούσε  στην τιμητική θέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή στην Οσάκα.
Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του Associated Press «έκανε σαρκαστική γκριμάτσα καθώς καθόταν δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Πήρε πόζα μαζί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ομάδα παιδιών που τρέχουν με σημαία μπροστά σε  προηγούμενη φωτογραφία από την τελετή υπογραφής για συμφωνίες ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων». 
  «Κι όταν κόμη τα ζητήματα είχαν στραφεί αλλού,  εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ ζήτησε να διερευνηθεί η σχέση του με την δολοφονία εξέχοντος δημοσιογράφου της Washington Post, καθώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αμφισβητεί τη στήριξη προς  το βασίλειό του και το ρόλο του στον πόλεμο στην Υεμένη. Ορισμένοι ηγέτες στην Οσάκα έχουν βγει στον δρόμο   για να βεβαιωθούν ότι ο πρίγκιπας αισθάνεται άνετα».
 Καθώς ο πρίγκιπας - από τους ψηλότερους ηγέτες ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή αραβική κελεμπία ως τον αστράγαλο - έτρεχε από συνάντηση σε σύσκεψη ή περιπλανιόταν ανάμεσα στους άλλους ηγέτες πριν τις τελετές, έδειχνε εντελώς άνετα, συχνά με ένα πλατύ χαμόγελο για την ανταλλαγή ευχαριστιών.
Γεύμα με Τραμπ
  Ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα το Σάββατο, ενώ βρίσκονταν στην Οσάκα Ιαπωνίας, αποκαλώντας τον «προσωπικό φίλο».
«Όπως γνωρίζετε, η Σαουδική Αραβία είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών προϊόντων και ειδικά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο στον κόσμο μακράν. Και εκτιμούμε όσα πράττουν. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις αγορές που πραγματοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία. Έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μαζί σας. Μεγάλη μας τιμή που βρίσκεστε εδώ».
Για τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο Τραμπ είπε ακόμη πως πρόκειται για  «άνθρωπο που έχει κάνει πραγματικά πολλά πράγματα τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας».
  Πάντως, ο πρόεδρος Trump δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.
Ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ερευνά τον θάνατο του Κασόγκι δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» για τη δολοφονία. Ο Μπιν Σαλμάν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.
Μετά από μια έρευνα μηνών η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, δήλωσε πρόσφαρα ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι ήταν θύμα «σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης - εξωδικαστικής δολοφονίας - για την οποία η Σαουδική Αραβία έχει την ευθύνη».
 Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι ο 33χρονος πρίγκιπας είχε οποιαδήποτε γνώση της δολοφονίας του Κασόγκι, το οποίου το πτώμα δεν έχει βρεθεί.
Το βασίλειο έχει παραπέμψει σε δίκη 11 ύποπτους, ορισμένοι εκ των οποίων εργάστηκαν άμεσα για τον πρίγκιπα. Αλλά ο πλησιέστερος πρώην σύμβουλός του, ο Σαούντ αλ Καχτανί ο οποίος καταζητείται  από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία, δεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν παραπεμφθεί. 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me