Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Γερμανίδα καπετάνισσα εμπράκτως 
       παρεμβαίνει στην πολιτική 
          για τους μετανάστες
Ηρωίδα για πολλούς μισητό πρόσωπο για άλλους - η εικόνα της καπετάνισσας Carola Rackete βρίσκεται στο επίκεντρο, για τις ολοένα και πιο  ανησυχητικές πολιτικές προσφύγων στην Ευρώπη.
  Δεκαεπτά ημέρες στη θάλασσα, χάος, αγωνία και πράξη απελπισίας: Το δράμα που περιβάλλει την Γερμανίδα καπετάνισσα Carola Rackete έχει εκθέσει τον κυνισμό πίσω από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. 
  Η ΕΕ δεν σώζει πλέον τους πνιγόμενους μετανάστες και ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να μειώνεται. 
  Η Carola Rackete, η 31χρονη Γερμανίδα καπετάνισσα του «Sea-Watch 3», η οποία έχει κατορθώσει γίνει αντίπαλος του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini, θεωρείται πλέον ως η φιγούρα για μια λιγότερο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική.
  Αλλά οι μετανάστες που στέκονταν μπροστά από την εκκλησία απλώς την είδαν ως τη γυναίκα χωρίς την οποία ουδείς θα τους μετέφερε στην Ευρώπη.
«"Η Carola Rackete έσωσε τη ζωή μας, χωρίς αυτήν, θα είμαστε όλοι νεκροί», λέει ο Fréderic Samassi, 24χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού. Λέει ακόμη  ότι πέρασε τρία χρόνια στη Λιβύη, το μεγαλύτερο μέρος πίσω από σιδερένιες μπάρες, δοκιμασία κατά τη διάρκεια της οποίας λέει ότι είδε πολλά τρομερά πράγματα. Τώρα, έχει φτάσει στο στόχο που είχε φανταστεί όταν έφυγε από το σπίτι του το 2016: Στην Ευρώπη.
 Όπως και οι περισσότεροι από τους μετανάστες, πέρασε σχεδόν 17 ημέρες στο πλοίο «Sea-Watch 3». Ο Σαμάσι διηγείται την ιστορία για το πώς το μικρό σκάφος τους άρχισε να μπάζειει νερά, δύο ημέρες μετά από την επιβίβασή τους σ΄αυτό,  ανοικτά της Λιβύης. Περιγράφει πώς πλησίασε το Sea-Watch 3, πώς φώναξαν στο πλήρωμα του πλοίου αγωνιωδώς για να τους σώσει.
 "Το πλήρωμα μας έδωσε νερό, σχεδόν πεθαίναμε από τη δίψα", λέει ο Isaac Hagan, 21 ετών, από τη Γκάνα. Στη συνέχεια μας έδωσαν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα. "Μας αντιμετώπισαν σαν αδελφούς και αδελφές."
 H Rackete,   υποσχέθηκε να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι. Αλλά πέρασαν μέρες και η κατάσταση στο πλοίο γινόταν όλο και πιο αβάστακτη, η δυσωδία αυξανόταν αφόρητα. 
 Τη νύχτα μπορούσαν να δουν τα φώτα της Λαμπεντούζα και μερικοί από τους μετανάστες ήθελαν να πηδήξουν από το σκάφος και να κολυμπήσουν προς τα εκεί. "Αυτό θα ήταν αυτοκτονία", λέει ο Hagan.
 Μιλά για την απελπισία που επικρατούσε στο σκάφος πριν η Rackete αποφασίσει να ξεπεράσει τον αποκλεισμό του λιμανιού, μια κίνηση που τη μετέτρεψε σε ευρωπαία ηρωίδα για μερικούς, και  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ηθικής για άλλους.
  Ο Χάγκεν λέει ότι έκλαψε όταν έμαθε ότι είχε συλληφθεί.
  Η Rackete έχει πλέον γίνει το επίκεντρο της συζήτησης για την πολιτική για τους πρόσφυγες.
 Έγινε διάσημη μόλις μεταδόθηκε το βίντεο στο οποίο περιέγραψε με ψυχραιμία και ακρίβεια την κατάσταση στο πλοίο και ανακοίνωσε το σχέδιό της να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα παρά την απαγόρευση. Η φράση της: "Τους φέρνω στην ασφάλεια" συγκίνησε τον κόσμο.
 Ταυτόχρονα, μια έκρηξη μίσους που απευθύνεται στην  Rackete έχει επίσης πλημμυρίσει τα δίκτυα κοινωνικών μέσων.
 Ο Σαλβίνι, εν τω μεταξύ, την χαρακτηρίζει ως "παράνομη" και ως "πλούσια Γερμανίδα".
  Σε συνέντευξη στο DER SPIEGEL, η Rackete υποστηρίζει ότι ο ρόλος στον οποίο βρίσκεται τώρα δεν είναι αυτός που ήθελε. Δεν είναι "για άτομα όπως εμένα", λέει.
 Όμως η περίπτωση του Sea-Watch 3 και της Rackete έδειξε πόσο αντιφατική είναι η πολιτική μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Και πάλι βγήκε στο προσκήνιο η  άγρια πραγματικότητα του τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Η ΕΕ επιτρέπει στους μετανάστες να πνιγούν και ακολουθεί πολιτική που μόλις πριν από λίγα χρόνια μόνο οι ακροδεξιοί λαϊκιστές τόλμησαν να προτείνουν.
Η Ευρώπη διχασμένη για τους μετανάστες 
  Ωστόσο, η Ευρώπη είναι πιο διχασμένη από πριν, όταν πρόκειται για την εξεύρεση κοινής πολιτικής λύσης στο θέμα των μεταναστών.
 Ο μόνος τομέας συμφωνίας φαίνεται να είναι να επιτρέπεται στους πολιτοφυλακές της Λιβύης να αναλάβουν το βρώμικο έργο. 
  Ο πρωταρχικός στόχος της ΕΕ φαίνεται να είναι αποτρεπτικός.
  Η αποτελεσματικότητα αναφέρεται στην πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση που καταρτίστηκε από τη μεσογειακή επιχείρηση της ΕΕ ‘Sophia’. 
  Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση, την οποία παρέλαβε το DER SPIEGEL, η μετανάστευση στην κεντρική Μεσόγειο έχει μειωθεί κατά 83% μέσα σε ένα χρόνο. Μέρος αυτής της μείωσης είναι το αποτέλεσμα της ενισχυμένης υποστήριξης από την ακτοφυλακή της Λιβύης. 
  Στην έκθεση σημειώνεται ότι έχουν εκπαιδευτεί επιπλέον 325 μέλη. Η "αποτρεπτική παρουσία" οδήγησε σε μείωση του λαθρεμπορίου ανθρώπων, όπλων και πετρελαίου, έγραψε στην επιστολή προς την ΕΕ τον Ιανουάριο ο Ιταλός ναύαρχος Enrio Credendino, ηγέτης της επιχείρησης ‘Sophia’. 
Η «μειωμένη παρουσία πλοίων ΜΚΟ», προσθέτει, επιτρέπει στην ακτοφυλακή της Λιβύης να «ενεργεί πιο αποτελεσματικά».
 
DER SPIEGEL
Subscribe in a reader Facebook page Follow me