Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Η Άγκυρα παραμένει αμετάπειστη
καθώς η ΕΕ της επιβάλλει κυρώσεις 
  Eπάνω στο Yavuz
 
 του    Diego Cupolo     
 
  Στην κλιμάκωση των δραστηριοτήτων γεώτρησης αερίου της Τουρκίας στις αμφισβητούμενες (από την ίδια) υπεράκτιων περιοχών ανοικτά της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλαν αρχικό κύκλο μέτρων τιμωρίας στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας. 
 Η κίνηση έρχεται μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης, κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για μέλη πληρώματος στα τουρκικά πλοία εξερεύνησης αερίου και η Άγκυρα αποκρίθηκε αναπτύσσοντας   τρίτο ερευνητικό πλοίο, απειλώντας να στείλει και τέταρτο, επεκτείνοντας τις ενεργειακές της έρευνες λίγο έξω από τις ακτές του νησιού.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αναστολή των διπλωματικών επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, η οποία ρυθμίζει τις περιφερειακές εμπορικές πτήσεις καθώς και τη μείωση της οικονομικής προενταξιακής ενίσχυσης στην Τουρκία. 
  Οι υπουργοί της ΕΕ προέτρεψαν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τα προγράμματα δανεισμού της στην Τουρκία, τα οποία ανήλθαν σε 434 εκατομμύρια δολάρια το 2018.
  Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν αρχικά στα μέτρα της ΕΕ, και η τουρκική λίρα διαπραγματεύτηκε σταθερά στο 5,70 ανά δολάριο ΗΠΑ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την αυξανόμενη διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της σε πολλαπλά μέτωπα. 
  Η Άγκυρα αντιμετωπίζει ένα ξεχωριστό σύνολο κυρώσεων για την απόκτηση ρωσικών πυραύλων S-400 και οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης αερίου κοντά στην Κύπρο έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις μακρόπνοες συνομιλίες επανένωσης στο νησί, διακόπτοντας την λεπτή γεωπολιτική ισορροπία σε περιοχή όπου γειτονικές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν αναξιοποίητους ακόμη ενεργειακούς πόρους.
  Απαντώντας στα μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσβούσογλου δήλωσε ότι «δεν επηρεάζουν οι περικοπές χρηματοδότησης και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της κοντά στην Κύπρο στέλνοντας ένα τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο». «Δεν χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα μέτρα», δήλωσε ο Cavusoglu.
Για να προσθέσει: «Έχουμε τρία πλοία εκεί, ο Θεός θα βοηθήσει να στείλουμε ένα τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατόν. Ας τους καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους».
  Οι δηλώσεις του Cavusoglu αντικατοπτρίζουν αυτά που αναφέρθηκαν σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης έως ότου η Κυπριακή Δημοκρατία δεχθεί πρόταση συνεργασίας για τη διάθεση πόρων υδρογονανθράκων με Τουρκοκύπριους που κατοικούν στο υπό κατάληψη ένα τρίτο του νησιού το οποίο έχει ονομασθεί αποσχισθείσα δημοκρατία και είναι αναγνωρισμένη αποκλειστικά από την Άγκυρα. 
«Εάν η Τουρκία κατανοήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η στάση της ΕΕ αποτελεί κλιμάκωση, τότε μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία να επιλέξει να κλιμακώσει την κατάσταση», δήλωσε στο Al-Monitor ο Χάρι Τζιμιτράς, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Όσλο στην Κύπρο.
Καθώς τα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσουν πρόσφατα ανακαλυφθέντα αέρια πεδία στην περιοχή τα οποία μπορεί να προμηθεύουν τόσο την περιφερειακή όσο την εξαγωγική αγορά, οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν εντείνει τις απογοητεύσεις τους για αυτό που αντιλαμβάνονται ως αποκλεισμό της Τουρκίας από τον αυξανόμενο ενεργειακό κόμβο. 
  Η τουρκική δυσαρέσκεια έχει εκδηλωθεί με την αυξημένη παρουσία τουρκικών γεωτρήσεων κοντά στην Κύπρο. Τις οποίες όπως υποστηρίζει η Άγκυρα αποτελούν έρευνες για ενεργειακούς πόρους που ανήκουν στους Τουρκοκύπριους.
  Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες στην Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξαν ότι οι συζητήσεις για την ενεργειακή συνεργασία και την κατανομή των εσόδων στη νήσο μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά από την συνολική διευθέτηση της επανένωσης. 
 Μέχρι στιγμής, ένας τέτοιος προδιορισμός έχει αποδειχθεί αδιευκρίνιστος και το νησί παραμένει χωρισμένο σε εθνοτικές γραμμές από την εισβολή και κατοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 1974 του βόρειου τμήματος της νήσου.
  Ορισμένοι παρατηρητές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δέσμευση της ενέργειας για τις συνομιλίες επανένωσης ενδέχεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο μια ήδη παγωμένη διαδικασία, αλλά ο Τζίμιτρας υποστηρίζει ότι οι επαναληπτικές συνομιλίες επανένωσης θα φέρουν τουλάχιστον τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  «Η πλέον ρεαλιστική θέση θα ήταν αν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν τώρα», δήλωσε ο Τζίμιτρας στον Al-Monitor, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποκλιμάκωση και μια πλατφόρμα για τις δύο πλευρές του νησιού για να συζητήσουν τις θέσεις τους» οι οποίες θα μπορούσε να επεκταθούν σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, καθώς συνεχίζονται οι δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας.
  Ωστόσο, οι αυξημένες εντάσεις έρχονται καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές ψήφισαν την άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα και καθώς τα μέτρα της ΕΕ ενδέχεται να αποτρέψουν αξιωματούχους στην Άγκυρα από το να συμμετάσχουν σε πολυμερείς συζητήσεις.
  «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», δήλωσε στο Al-Monitor ο Erol Kaymak, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου στη Βόρεια Κύπρο. «Πρόκειται για ένα παιχνίδι κοτόπουλου βραχνάς, με την Τουρκία να λέει: «Μπορώ να υπομείνω ό,τι κυρώσεις στείλεις στο δρόμο μου, αλλά θα συνεχίσω τις έρευνες και δεν μπορείς να με σταματήσεις. Και τότε η ερώτηση είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».
   Ο Diego Cupolo  είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και φωτογράφος με έδρα την Άγκυρα. Έργα του έχουν δημοσιευθεί στο The Atlantic, στους Financial Times, το Foreign Policy και στο The New Statesman.
 
(al-monitor.com)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me