Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Καθώς και τα βομβαρδιστικά
  της USAF από το Ιντσιρλίκ
 Είναι παλιά η ιστορία. Την ανασύρω από το αρχείο  του «styx.gr» επειδή πλέον οι εξελίξεις τρέχουν. Με αφορμή στη διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι γεγονός πως το Αιγαίο έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει με "αμερικανικό εκπαιδευτικό πεδίο", εν μέσω της πρόσφατης συμφωνίας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 στην περιοχή.
  Πριν ένα χρόνο, σχολιάζοντας εκθέσεις για τα σχέδια των αμερικανικών στρατιωτικών να χρησιμοποιήσουν  τις βάσεις τους στην Ελλάδα για να  αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα, ο Τούρκος συνταξιούχος πτέραρχος Erdogan Karakus είχε δηλώσει στο ‘Sputnik’,  ότι «όλα αυτά αντανακλούν την ώθηση της Αθήνας να αναπτύξει περεταίρω τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον».
«Ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ.
"Ο στόχος είναι να λάβει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη της Ουάσινγκτον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πρόσφατη επίσκεψη αξιωματιούχου του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση του Αράξου στην Ελλάδα", υποστήριζε ο Karakus.
  Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην Τουρκία σε αυτή την αντιπαράθεση».
«Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία, όσον αφορά στα θέματα σχετικά με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, επιδιώκουν να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από αυτή την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Άραξο ήταν σααφής προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα ", πρόσθεσε ο Karakus.
Υπενθύμισε επίσης, ότι η Αλβανία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του τμήματος του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου τους με μια προφανή προσπάθεια δημιουργίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης υπό τον έλεγχό της  στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Αράξος ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό το πρίσμα. Έτσι, από τη μία, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και από την άλλη - η Ουάσινγκτον προωθεί την Αθήνα να λάβει μέτρα που πληρούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», κατέληξε ο Karakus.
Incirlik Air Base
 Εκείνη την εποχή τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο διευθυντής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρεντ Φρέντερικσον, είχε επισκέφθεί την ελληνική αεροπορική βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο, όπου θεωρητικά βρίσκονται οι τοποθεσίες που είναι κατάλληλες για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.
  Η επίσκεψη ήρθε εν μέσω αναφορών σχετικά με πιθανή μετεγκατάσταση των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ από την βάση του İncirlik της Τουρκίας στην Ελλάδα.
  Παρόμοιες εικασίες έχουν προκύψει εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, όταν η πρόσβαση στη βάση Incirlik μπλοκαρίστηκε προσωρινά λόγω φόβων της Άγκυρας ότι κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες ενδέχεται να εμπλακούν στο πραξικόπημα.
Και επανήλθαν καθώς  χειροτερεύουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις λόγω της έναρξης παραλαβής των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.
  Πάντως εκείνη την εποχή, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο που μετέδιδαν τα διεθνή Μέσα για τις προθέσεις των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Incirlik, όπου παραμένουν  επί του παρόντος και πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
  Σε περίπτωση που η Άγκυρα κλείσει την Incirlik Airbase για τους Αμερικανούς, η Ουάσιγκτον θα έχει σίγουρα πρόβλημα να βρει την κατάλληλη εναλλακτική λύση, ο συνταξιούχος Τούρκος ταξίαρχος Ali Er είχε δηλώσει στο Sputnik Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης θα είναι πολύ δύσκολο έργο για την Ουάσιγκτον, δεδομένης της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Incirlik κάτι που έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις με ορισμένες άλλες χώρες».
  Υπενθυμίζεται ακόμη πως τον Ιανουάριο του 2017, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu αναφερόμενος στο Incirlik είχε πει ότι «στην Τουρκία αναρωτιούνται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούσαν τη βάση, αν δεν παρείχαν από αέρα κάλυψη για την επιχείρηση Euphrates Shield, την μεγάλη επιχείρηση υπό την ηγεσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
  Σχολιαστές υποστήριζαν υποθετικά, πως εναλλακτική στρατιωτική βάση στην επικράτεια σε άλλο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τον Incirlik. Και υπονοούσαν την Ελλάδα, στην οποία ουδέποτε θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ ως πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή ώστε να μην δημιουργηθούν νέες εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών.
  Οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή εναλλακτική βάση εκείνη που βρίσκεται στη Ρουμανία, είναι επίσης απίθανο,  διότι θα οδηγήσουν σε αρνητική αντίδραση από τη Ρωσία.
 Στο δημοσίευμα του ‘Sputnik’ επισημαίνεται ακόμη πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Ρουμανία προκειμένου να προσεγγίσουν τα ρωσικά σύνορα, να προσφέρουν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και να ασκήσουν μόνιμη πίεση στην Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ και πέραν αυτού.
  Σχέδιο έκθεσης του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τον αριθμό και την τοποθεσία των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη
Τροποποιημένο - σχέδιο έκθεσης, το οποίο καταρτίστηκε από ένα μέλος σώματος που συνδέεται με το ΝΑΤΟ, έδωσε λίγες επιπλέον λεπτομέρειες από προηγούμενο,  σχετικά με το πυρηνικό αποτρεπτικό του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας τις τοποθεσίες και τον αριθμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Παρόλο που τα δεδομένα ήταν de facto ανοιχτό μυστικό, ουδέποτε είχαν αναφερθεί σε έγγραφο του ΝΑΤΟ.
«Νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Ο εκσυγχρονισμός, ο έλεγχος των εξοπλισμών και οι συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις », αναφέρει το έγγραφο που συντάχθηκε από τον Καναδό γερουσιαστή Joseph Day. 
Επισημαίνεται πως δεν  εκδόθηκε από την ίδια την Συμμαχία, αλλά αυτό θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα, επειδή ο Day συμμετέχει στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Του συμβουλευτικού διακοινοβουλευτικού οργάνου στο στρατιωτικό μπλοκ.
 Το αρχικό σχέδιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της συνέλευσης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την 1η Ιουνίου, για να αναθεωρηθεί περαιτέρω και τελικά να εγκριθεί στην ετήσια σύνοδο του Λονδίνου τον προηγούμενο Οκτώβριο.
 
Αεροπόροι  από την 436η πτέρυγα Airlift Wing και 724η Μοίρα Αεροπορικής Κινητικότητας φορτώνουν φορτίο σε ένα C-5 Super Galaxy στην Air Base της Ιταλίας.
 
  Ο βουλευτής του Βελγικού Κόμματος των Πρασίνων Wouter De Vriendt, ο οποίος παρακολούθησε τη σύνοδο, παρείχε το αντίγραφο του σχεδίου στην ημερήσια De Morgen.
 Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες ‘B61’  σε έξι βάσεις: Την Kleine Brogel στο Βέλγιο, τη Büchel στη Γερμανία, το Aviano και το Ghedi-Torre στην Ιταλία, το Volken στις Κάτω Χώρες και το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Ενώ το σχέδιο δεν αναφέρει πόσες βόμβες κάθε μια από τις βάσεις περιλαμβάνει, οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αν και με διαφορετικούς βαθμούς ακρίβειας.
 Έχει αναφερθεί ότι η αεροπορική βάση Volkel αποθηκεύει έως και 20 βόμβες, ενώ η Kleine Brogel Air Base λέγεται ότι στεγάζει από 10 έως 20 πυρηνικές κεφαλές.
Ανεξάρτητες πηγές υποστήριζαν ότι η βάση Incirlik στη νότια Τουρκία θα μπορούσε να αποθηκεύσει   50 βόμβες  B61 - παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλειά τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
 Η αεροπορική βάση Büchel στη Γερμανία λέγεται ότι διαθέτει   έως και 20 βόμβες.
Μπορεί να ήταν κοινό μυστικό πριν, αλλά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ επέλεξε να τροποποιήσει την έκθεση ούτως ή άλλως. 
  Η νέα της έκδοση, που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου, δεν διευκρινίζει πια είναι η θέση των πυρηνικών όπλων και αναφέρεται σε "ανοιχτές πηγές", υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ποσότητα των βόμβων στην Ευρώπη.
«Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν περίπου 150 πυρηνικά όπλα, συγκεκριμένα βόμβες βαρύτητας Β61, στην Ευρώπη για χρήση τόσο για αεροσκάφη  των ΗΠΑ όσο και Συμμάχων", αναφέρει.
  Η έκθεση παρέχει «εμπρηστικά πυρομαχικά» σε όσους στην Ευρώπη είναι δυσαρεστημένοι να φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός τους. Οι οποίοι  ανησυχούν μήπως οι βάσεις αυτές, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρωταρχικοί στόχοι για τρομοκρατικές και συμβατικές επιθέσεις και να τοποθετήσουν την Ευρώπη στη διασταύρωση οποιασδήποτε πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης.
Η απάντηση φιλειρηνικού κινήματος
   Αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως την Ευρώπη. Τα πυρηνικά όπλα στην περιοχή που έχουν ακτίνα δράσης  500 και 5.500 χιλιομέτρων θέτουν τα ευρωπαϊκά κέντρα στο επίκεντρο ενδεχόμενων συγκρούσεων, όπως και οι αμερικανοί πύραυλοι που σταθμεύουν στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία.
Η Ρωσία έχει από καιρό ακούσει τον συναγερμό για την επέμβαση των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ στα σύνορά της . Οι ανησυχίες τώρα ενισχύονται και από το διαρρεύσαν σχέδιο τηε έκθεσης.
  Η ανησυχία επεκτάθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων (INF) του 1987, τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην περίοδο μετά τον ψυχρό πόλεμο. 
Η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία, ως απάντηση.
 
(RT.com)
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me