Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Η παλιά ιστορία υποταγής

          και εκμετάλευσης 
More information about Greece is available on the Greece Page and from other Department of State publications and other sources listed at the end of this fact sheet.
U.S. Assistance to Greece
U.S. assistance fosters strong bilateral military-to-military relations and contributes toward the interoperability of Greek forces within NATO. (Φυσικά ουδεμία αναφορά θα βρείτε περί χούνταας και εισβολής στην Κύπρο).
Γράφαμε  στο styx.gτον Ιούνιο του 2008:
Μερικές φορές γίνεται πεποίθηση πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει αποκλειστικά έναν και μοναδικό στόχο: Να δημιουργεί εχθρούς. Πρόκειται για δόγμα που πιστεύω πως δημιουργείται από την υπερφίαλη άποψη που έχουν καθιερώσει ορισμένοι ιέρακες Αμερικανοί πολιτικοί, (προεξάρχοντος του Κίσιντζερ και σημερινών ακολούθων του όπως οι Πομπέο και Σια), προκειμένου να δικαιολογούν την επιβολή παντός είδους «κατασταλτικών μέτρων».
 
  Το μεγαλύτερο λάθος του πολιτικού οποιασδήποτε χώρας, είναι θεωρεί εαυτόν «φίλο της Αμερικής». 
  Πρόσφατα παραδείγματα της ιστορίας, ο Ανδρεάς Παπανδρέου, που από καθηγητής σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όταν δυσαρέστησε τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός,  εμφανίστηκε εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ πίσω από κάγκελα φυλακής. 
  Ή ο Σαντάμ, ο οποίος από χωροφύλακας των αμερικανικών συμφερόντων έναντι του Ιράν, δέχτηκε δύο πολέμους από τις ΗΠΑ, για να καταλήξει η χώρα του υπόδουλη και ο ίδιος στην αγχόνη.
  Ή ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος από «άνθρωπο που χαίρεσαι να κάνεις μπίζνες μαζί του (είχε πει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ) κατέληξε να γίνει στόχος των αμερικανικών βομβαρδιστικών (μαζί με την τότε ακόμα Γιουγκοσλαβία), να ανατραπεί με ένα ολιγόωρο πραξικόπημα, να φυλακιστεί από τους Επικυρίαρχους δήθεν κατηγορούμενος στη Χάγη, όπου και θανατώθηκε με την άρνηση παροχής σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
   Για να μην πάμε σε παλιότερες ιστορίες όπως του Νοριέγκα (δικτάτορα του Παναμά) που από συνεταίρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έγινε υπαίτιος αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής, προκειμένου να τον συλλάβουν επειδή τους είχε ρίξει στη μοιρασιά από το εμπόριο ναρκωτικών…. 

 Φτάνοντας στην εποχή μας να μην ξεχάσουμε τον απελθόντα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον οποίο χρησιμοποίησαν όσο τον χρειάζονταν οι Αμερικάνοι κι ύστερα έβαλαν όλα τα ελεγχόμενα Μέσα να τον ξεπουπουλάσουν για την συμφέρουσα για τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά ενδιαφέροντα συνθήκη των Πρεσπών.
Θυμίζουμε ότι πριν μερικά χρόνια πάλι γράφαμε στο «styx.gr”:
Οι 154 του Δαλάι Λάμα στα Σκόπια (Μάιος 2008)
 Ξεκίνησαν από την Αθήνα 54  αντιεθνικιστές, αντιμιλιταριστές και αντιιμπεριαλιστές, (τόσους χώραγε το πουλμανάκι) ,και πήγαν στα Σκόπια να συναντηθούν με 100 «συντρόφους» που όρισε το Υπουργείο Εσωτερικών (MUP)  της πΓΔΜ, για να υποστηρίξουν το δικαίωμα  των  λαών  «στον αυτοκαθορισμό» και το δικαίωμα των σκοπιανών να λέγονται Μακεδόνες…
  Από την Ελλάδα  ταξίδεψαν, διάφοροι ροζ πολτοί με επικεφαλής την Νεολαία του Συνασπισμού του ALEXIS, μέλη της ΕΣΗΕΑ του ΣΛυριζα και ακόμη ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, το  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης,  η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), η Πολιτική Οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ, η Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών, και  ανένταχτοι  πολίτες «εναντίον του εθνικισμού».  
Έτσι φτάνουμε στο ΣΗΜΕΡΑ
 Τώρα ποιος έχει σειρά; Μα ο Κούλης ξεκαθάρισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησής του πως δεν έχει κσοπό να πειράξει την συνθήκη των Πρεσπών, αλλά θα παρακολουθεί προσεκτικά την τήρησή της». Τι παίζουμε με την τύχη μας τώρα;
 Περί ελληνοαμερικανικών σχέσεων
  Όλα αυτά ήρθαν ξανά στο νου, καθώς προετοιμάζοντας το βίβλιο του «στυξ» έπεσα σε ανταπόκριση που μου είχε στείλει ο αξέχαστος σπουδαίος παλαίμαχος δημοσιογράφος, Ηλίας Δημητρακόπουλος. Σ΄ εκείνη περιλαμβάνονταν  μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία που διέθετε στο προσωπικό του αρχείο, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
  Ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο μια και σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την αμερικανοκίνητη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
  Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, από τότε που είχε διαφύγει από την Ελλάδα, αμέσως μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, συνέχιζε να εργάζεται ως ερευνητής δημοσιογράφος στις ΗΠΑ, και είναι εκείνος που αποκάλυψε τον ελληνικό σύνδεσμο που ήταν η αιτία να γίνει η διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος στο Γουότεργκεητ, αλλά και ο άνθρωπος που αποκάλυψε τον ολέθριο ρόλο του Χένρι Κίσιντζερ στην περίοδο της χούντας όσο και την Κυπριακή Τραγωδία.
  Τέσσερις μήνες πριν καταρρεύσει η χούντα, κάτω από το βάρος της επαίσχυντης εθνικής τραγωδίας που προκάλεσαν αισχροί υπηρέτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η ηγεσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει «τα μακροχρόνια, όσο και τα αμέσως επόμενα σχέδιά του και την επίσημη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα.
  Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ (της Νέας Υόρκης) στις 16 Φεβρουαρίου 2002, στη συνάντηση συμμετείχε και ο τότε πρεσβευτής στην Αθήνα Χένρι Τάσκα, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας υπέρμαχος της επιστροφής της δημοκρατίας στην Ελλάδα ο δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Μπέντζαμιν Ρόζενταλ.
  Στη συνάντηση εκείνη, της 20ής Μαρτίου 1974, στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, είχαν πάρει, μεταξύ άλλων μέρος οι γνωστοί: Ο υπουργός Εξωτερικών Κίσιντζερ που προήδρευε, ο υφυπουργός Ρας, ο βοηθός ΥΠΕΞ Σίσκο, ο επίσης βοηθός Μακλόσκι, ο υφυπουργός Ηγκλμπέργκερ, ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τάσκα, και ολόκληρο το ανώτερο επιτελείο του υπουργείου.
  Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών εκείνων, ήταν ότι ο Κίσιντζερ, από τότε  γνώριζε τη δράση του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε προβλέψει ότι θα παίξει ρόλο και τα επόμενα χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή.
   Στα πρακτικά επίσης, αναφέρεται ο ρόλος του βετεράνου δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου, ο οποίος από τότε που το ‘σκασε από τη χούντα, μαζί με δημοκρατικούς κύκλους του Κογκρέσου, είχε γίνει από τους κυριότερους πολέμιούς της στις ΗΠΑ.
 
…Κίσιντζερ: «Γιατί να μην πάρουμε τη θέση ότι εμείς …δεν επηρεάζουμε τα πράγματα;»
  Τάσκα: (που δεν έκρυβε τα φιλοχουντικά του αισθήματα) «Με τον τρόπο αυτό επεμβαίνουμε. Όπως επεμβαίνουμε υπέρ του Ιωαννίδη τώρα»…
  «Αυτό το ντοκουμέντο, είναι πολύ σημαντικό και αποκαλυπτικό για τις (τότε) εληνο-αμερικανικές σχέσεις», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον «Κήρυκα», ο Ηλίας Δημητρακόπουλος. «Η σύσκεψη εκείνη αμαύρωσε για πάντα την θέση του Κίσιντζερ στην ιστορία, επειδή αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και επιβεβαιώνει το ηθικό ατόπημα που επισημαίνει και ο Κρίστοφερ Χίτσενς στο βιβλίο του «Η Δίκη του Χένρι Κίσιντζερ».
  Ο Δημητρακόπουλος στις δηλώσεις του στον Κήρυκα, προσέφερε μερικά ακόμα ιστορικά στοιχεία: «Η σύσκεψη εκείνη είναι σημαντική επειδή είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις αρχές Ιουνίου, οπότε είχα προειδοποιήσει για τα σχέδια του Ιωαννίδη για πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Είχε πραγματοποιηθεί τέσσερις μήνες πριν επισκεφτώ (στις 17 Ιουλίου) τον γερουσιαστή Γουίλιαμ Φουλμπράιτ, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, οπότε και τον προειδοποίησα για τη σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου. Ο Φουλμπράιτ, είχε ενημερώσει τον Κίσιντζερ, ενώπιόν μου. Ο Κίσιντζερ, είχε την ικανότητα τόσο να αποτρέψει το πραξικόπημα εναντίον  του Μακαρίου ή την εισβολή, χωρίς να θιγούν  στο παραμικρό τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ». 
 
ΥΓ στυξ: Ελπίζω κάποια στιγμή να εκδοθεί σε βιβλίο το πολύτιμο μέρος από το αρχείο του αξέχαστου φίλου και συνεργάτη Ηλία Δημητρακόπουλου που διαθέτει το styx.gr .
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me