Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Πώς ο Μπόρις Τζόνσον
    έστρεψε τους Βρετανούς
       ενάντια στην Ευρώπη
  Ο Boris Johnson ήθελε πάντα να φτάσει στην κορυφή και είναι σχεδόν εκεί. Ο άνθρωπος που βοήθησε το Brexit να περάσει, τώρα θα έχει πιθανώς τη δυνατότητα να το ολοκληρώσει. Αλλά είναι πιθανό ακόμη και να μην γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει. 
  Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ταραχώδες φθινόπωρο υποστηρίζει μακροσκελέστατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL ONLINE
  Κάποια ημέρα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε την ιδέα να οικοδομήσει μια πλούσια γέφυρα κήπου στο Λονδίνο.  Κάποια άλλη, έσπευσε επειγόντως να προτείνει  αεροδρόμιο σε ένα τεχνητό νησί, προκαλώντας τον χλευασμό από τους αντιφρονούντες ως "νησί Μπόρις". Κάποτε, πίστευε ότι ήρθε η ώρα για πραγματικά τεράστια κατασκευή που θα συνέδεε την Αγγλία με την Ευρώπη. Και πρόσφατα, λέει ότι θα ήθελε να χτίσει γέφυρα που θα συνδέει τη Σκωτία με τη Βόρεια Ιρλανδία.
  Ο Τζόνσον φαίνεται να ονειρεύεται πως κοντά ε.ιναι και η ημέρα που θα περπατάει πάνωστο νερό.
 Προς το παρόν, όμως, θέλει απλώς να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.
  Αυτό τον έφερε στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Bournemouth στη νότια Αγγλία. 
  Χωρίς να δώσει σημασία στους χιλιάδες Βρετανούς που γεμίζουν την παραλία έκτασης πολλών χιλιόμετρα αυτήν την καλοκαιρινή ημέρα,  κατευθύνονται κατευθείαν στο θέατρο Pavilion, όπου πραγματοποιούνται συνήθως παραστάσεις με κωμωδίες, αλλά  έχει προγραμματισθεί και το μιούζικαλ "Jesus Christ Superstar" να παιχθεί σύντομα.
Περίπου 600 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος κάθονται στο μεγάλο θέατρο όπου διεξάγεται η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη - ο οποίος θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην αίθουσα. 
Για τον συντάκτη του SPIEGEL «το όλο θέαμα θυμίζει περισσότερο μια κηδεία απ' ότι τελετή ενθρόνισης, αν και μάλλον αυτό έχει σχέση με την άθλια κατάσταση των Tories παρά με την προχωρημένη μέση ηλικία των συμμετεχόντων, που μοιάζει να είναι περίπου 70».
  Οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι έχουν μια ώρα για να γοητεύσουν τους συναδέλφους τους μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στο Bournemouth.
 Ο Τζόνσον μιλάει πρώτα. Πριν ο συντονιστής έχει τελειώσει καλώντας το όνομά του, ο 55χρονος περιεργάζεται γύρω το σκηνικό και παίρνει μπρός με την τακτοποιημένη, συμπαγή στάση του, που τον κάνει πάντα να μοιάζει με νεότερος και «ξσνθούληε Winston Churchill». 
Κτόπιν, κάνει ευφυείς παρατηρήσεις στο ακροατήριο, που μοιάζουν με βολές πυροβολισμών. 
«Είναι αυτές οι πιο σκοτεινές στιγμές για τους Συντηρηικούς; Ναι, αλλά  η νύχτα είναι πιο σκοτεινή πριν από την αυγή». 
« Brexit; Πανεύκολο. Όλοι οι δογματιστές που προειδοποίησαν για βιβλικές ξηρασίες και ουρανούς χωρίς αεροπλάνα δεν πίστευαν στο μεγαλείο της Μεγάλης Βρετανίας», λέει.
Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ακόμη ότι θα ολοκληρώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ "με στυλ" και ότι δεν θα θέσει πλέον ερωτήσεις στις Βρυξέλλες, αλλά θα υπαγορεύει την πορεία προς τα εμπρός.
 "Λίγο πιο αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη", λέει.
 Σε αυτό το σημείο, ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι στο θέατρο τον  επευφημούν.
«Ο Χαντ είναι πιο κατάλληλος, ο Μπόρις πιο διασκεδαστικός»
  Είναι μια διασκεδαστική και  πολύ ενεργητική απόδοση, τόσο πολύ διαφορετική από αυτή του αμφισβητία του Jeremy Hunt, ο οποίος έχει γυρίσει τα μανίκια του μέχρι τον αγκώνα του και έχει απομνημονεύσει σχεδόν όλα τα οικονομικά οχυρά που προβληματίζουν τη νότια Αγγλία. 
  Αλλά καταφέρνει μόνο να συγκρατήσει απλά το ακροατήριό του να μην αποκοιμηθεί με γεγονότα και αριθμούς.
Ερωτηθείς τι έχει σειρά για  αργότερα μετά το Bournemouth,  συντηρητικός σύνεδρος απαντά: «Ότι ο Hunt θα είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός, αλλά ο Μπόρις θα ήταν πιο διασκεδαστικό».
Έτσι, έχει έρθει λοιπόν η ώρα του Johnson τελικά; Ο άνθρωπος που έχει διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και 30 χρόνια τώρα ήρθε η ώρα του να παραλάβει τα κλειδιά για το 10 της Downing Street την επόμενη Τετάρτη; Κάπως έτσι φαίνεται σίγουρα.
(SPIEGEL ONLINE)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me