Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

  Η Ευρώπη είναι πάλι 
πεδίο μάχης των υπερδυνάμεων
 Aπό την Παρασκευή 2 Αυγούστου, η Ουάσινγκτον αποχώρησε και επίσημα από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς ,μετά την παρέλευση έξι μηνών από την ημέρα που το είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο.
  «Στις 2 Αυγούστου 2019, η συνθήκη μεταξύ της Ε.Σ.Σ.Δ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς  και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν και επίσημα την αποχώρησή τους από τη συνθήκη, κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται ότι παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.
  Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επισήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι συνιστούν επίσης παραβίαση της συνθήκης.
  Η αποχώρηση των ΗΠΑ «κόβει το ανεκτίμητο φρένο» κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
  Η είδηση της οριστικής αποχώρησης των ΗΠΑ από την INF, ήταν πρώτο θέμα για την Deutche Welle, στα άλλα θέματα για το BBC και ούτε στα περιεχόμενα των ειδήσεων του CNN.
  O ρωσικός πύραυλος Novator 9M729 τον οποίο επικαλούνται αξιωματούχοι των ΗΠΑ ως πρόφαση ότι παραβιάζει την INF
  Την υπεράσπιση των αμερικανικών θέσεων, ανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Το αίτημα της Ρωσίας για μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστο επειδή η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους εδώ και χρόνια. Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.
 Το Κρεμλίνο, ωστόσο, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, έριξε την ευθύνη στους Αμερικανούς. «Στις 2 Αυγούστου 2019, με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, η συνθήκη μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ για την εξάλειψη των πυραύλων μέσης και μικρής εμβέλειας ... τερματίστηκε», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
  Οι Ρώσοι αξιωματούχοι κάλεσαν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να μην συμμετάσχουν αμέσως στη διάδοση των πυραύλων με το τέλος της συμφωνίας. «Έχουμε προτείνει στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αναστολής των πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Παρασκευή.
  Οι ‘απαγορευμένοι’ πύραυλοι.
 
  «Θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν να λήξει η συμφωνία. «Θα έλεγα ότι η Ρωσία θα ήθελε να κάνει κάτι για πυρηνική συνθήκη, και αυτό είναι εντάξει με μένα. Θα ήθελαν να κάνουν κάτι, και θα συμφωνούσα και εγώ».
  Δεν είναι μόνον ο Tραμπ και η Ρωσία που θα ήθελαν να δουν «κάτι σε πυρηνική συνθήκη». 
«Με το τέλος της συνθήκης INF, η Ευρώπη χάνει μέρος της ασφάλειάς της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas την Παρασκευή. 
«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα πρέπει να επιτύχουμε και πάλι να συμφωνήσουμε σε κανόνες σχετικά με τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών, προκειμένου να αποφευχθεί νέος αγώνας πυρηνικών εξοπλισμών».
  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απαγόρευση των πυαραύλων μέσου βελεηνεκούς, ήταν πάντοτε ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους Ευρωπαίους. Έτσι ο διαπραγματευτικός αφοπλισμός ήταν στο τραπέζι.
  Γερμανοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι πάντως, και τα δύο μέρη ήθελαν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της συνθήκης. Και οι δύο έψαχναν στρατηγικά, αντιμέτωποι με την αυξανόμενη κατάσταση της Κίνας ως υπερδύναμη. 
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Κίνα δεν δεσμεύεται από συμφωνία που θα διέπει τους πυραύλους μέσης εμβέλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, ήθελε να παραμείνει σεβαστή. Αντίθετα με τέσσερις δεκαετίες πριν, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αξιόπιστος ηγεμόνας της Δύσης, και ο Donald Trump είναι πολύ ασταθής και απρόβλεπτος. Οι διαβουλεύσεις που αναζητούν από κοινού λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν σε αναμονή.
  Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η ΕΕ βρίσκεται σε μόνιμη κρίση. Το Brexit έχει παραλύσει τις δύο ακτές της Μάγχης.
  Η Γαλλία γνωρίζει επικίνδυνες πολιτικές καταστάσεις στο εσωτερικό. 
  Όσο για την Γερμανία εμφανίζται ως ο άρρωστος της Ευρώπης όταν προκύπτουν ζητήματα πολιτικής ασφάλειας. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τώρα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο των εξοπλισμών και να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή στις απειλές του κυβερνοπόλεμου και των αυτόνομων όπλων. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά δεν μας βγάζει από το στρατηγικό αδιέξοδο που η ΕΕ έχει πέσει σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
  Τα συμφέροντα ασφαλείας της ΕΕ δεν έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες: Η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν πρέπει να είναι πεδίο μάχης ούτε ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης.
 
DW -   Sputnik
Subscribe in a reader Facebook page Follow me