Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Αμερικανικός δάκτυλος;
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο Ιράκ εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. 
  Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις; 
  O αριθμός των νεκρών από τις ταραχές ξεπερνά τους 104 ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες.
 Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ, όπως λέει στην Deutsche Welle ο Ντάνιελ Γκέρλαχ, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Zenith που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής:
  «Δεν ζούμε πρώτη φορά παρόμοιες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια είναι έτσι τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στη Βασόρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. 
  Όλοι παραδέχονται πως δεν πρέπει να αγνοηθούν οι μεγάλες αντιθέσεις όπως η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κάποιος τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά που επικρατεί.
  Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάποιο προνόμιο».  
  Για τον Γερμανό ειδικό Ντάνιελ Γκέρλαχ ένας ακόμη λόγος της έξαρσης της βίας είναι η έλλειψη παιδείας των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις.
Αμερικανικός δάκτυλος;
 Υπάρχει όμως και άλλη άποψη από σχολιαστές που υποστηρίζουν ότι «απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εντάσσεται στην προσπάθεια περεταίρω αποσταθεροποίησης της χώρας».
Η τρέχουσα αναταραχή στο Ιράκ ξέσπασε αμέσως μετά την απομάκρυνση ενός εξέχοντα στρατηγού από την θέση του:
 Ο υποστράτηγος Abdul Wahab al-Saadi ήταν σπουδαίος ιρακινός στρατιωτικός ήρωας του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές, επικεφαλής στην επίθεση στη Mosul, η οποία ανέτρεψε από de facto πρωτεύουσα του ISIS  μετά από πολιορκία εννέα μηνών το 2017.
  Αλλά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε ξαφνικά από διοικητής των   μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών (CTS), του ελίτ του στρατού των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, από τον πρωθυπουργό Adel Abdel Mahdi.
 Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «ο στρατηγός ήταν ως μη εργαζόμενος στο υπουργείο Άμυνας».
  Ο Saadi αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόλυση εναντίον του και περιέγραψε τη νέα αποστολή του ως «προσβολή» και «τιμωρία». 
  Η αποπομπή του προκάλεσε κύμα λαϊκής υποστήριξης για τον πιο αξιόπιστο στρατηγό του Ιράκ, στους δρόμους καθώς και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
  Η υπηρεσία CTS είναι δύναμη που συχνά συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό. 
  Ο Abdul Wahab al-Saadi είναι αξιωματικός εκπαιδευμένος στις Η.Π.Α. 
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί υποψίες πως ήταν επικεφαλής μιας επικείμενης πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης.
  Επί μήνες έχουν υπάρξει φήμες για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στο Ιράκ.
  Ο Qais Hadi Sayed Ο Hasan al-Khazali περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής και ηγέτης των ειδικών ομάδων στο Ιράκ από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι την σύλληψή του από τις βρετανικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2007, είχε δηλώσει πριν δύο μήνες:
«Υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη το Νοέμβριο, με διαδηλώσει που θα ξεσπάσουν τον Οκτώβριο. Όχι τυχαίες διαδηλώσεις αλλά οργανωμένες από ορισμένες φράξιες στο Ιράκ. Κρατήστε το λόγο μου».
  Ο Qays Khaz'ali ήταν ηγέτης των ομάδων Σιτιών που πριν δώδεκα χρόνια πολέμησαν εναντίον των ΗΠΑ και των βρετανών εισβολέων.
  Η εφημερίδα Al Akhbar έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ πληροφορήθηκε πριν από τρεις μήνες ότι ήταν προγραμματισμένο πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με ομάδα αξιωματικών, το οποίο θα ακολουθούσε σειρά από διαδηλώσεις. 
  Τις ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες σε όλο το νότο του Ιράκ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Σιίτες. 
Η διαμαρτυρία κλιμακώθηκε μέσα σε λίγες μέρες με πυροβολισμούς με περισσότερους από εκατό νεκρούς. 
Σε αρκετές πόλεις κομματικά και κυβερνητικά γραφεία κάηκαν και διάφορες ομάδες έσπευσαν να πάρουν θέση στο κίνημα "χωρίς ηγέτες".
  Παρά την αυξανόμενη βία ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο.Ωστόσο δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.
 
(Moon Of Alabama - www.rt.com - Deutsche Welle -Information Clearing House)
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me