Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

       Ο έβδομος αναδυόμενος
                κοροναϊός
    που πλήττει τους ανθρώπους
Ο βραβευμένος με Νόμπελ βιολόγος Joshua Lederberg προειδοποίησε πως «μόνη μεγαλύτερη απειλή για τη συνεχιζόμενη κυριαρχία του ανθρώπου στον πλανήτη είναι αυτός ο ιός. Η πανδημία Covid19 αποτελεί κλήση αφύπνισης αυτής της υπαρξιακής αλήθειας».
Η πραγματικότητα της νέας πανδημίας coronavirus πρέπει τώρα να οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε και να προετοιμάζουμε τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια όλων μας.
Η επανάσταση στη βιολογία, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας γονιδίων, επιτρέπει σε κρατικούς και μη κρατικούς φορείς να σχεδιάζουν μικρόβια και ιούς για ιατρική έρευνα ή βιολογικά όπλα.
 Η φύση της βιοτεχνολογίας διπλής χρήσης καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί η πρόθεση ενός αντιπάλου.
Σε αντίθεση με τις διαδικτυακές φήμες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Covid19 είναι προϊόν κρατικού εργαστηριακού πειράματος που εκδόθηκε σκόπιμα ή κατά λάθος στο Γουχάν. 
Ούτε υπάρχουν στοιχεία ότι οι μολυσμένοι μεταφορείς ταξίδεψαν από την Κίνα για να εξαπλώσουν σκόπιμα τη μετάδοση. Οι υπαινιγμοί του βρώμικου παιχνιδιού χωρίς αποδείξεις είναι ανεύθυνη, είτε οι κατηγορίες προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα ή τις ΗΠΑ.
 
Εάν κάποια χώρα εσκεμμένα εξαπέλυσε έναν τέτοιο ιό, θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις.
 Ως αποτρεπτικός παράγοντας, υπάρχει πυρηνική πρόβλεψη από το 2018 για πυρηνικά αντίποινα από τις ΗΠΑ σε ακραίες περιπτώσεις βιολογικής ή κυβερνο-επιθέσεων.
Η επιδημία Covid19 πιθανότατα αποτελεί φυσική εμφάνιση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αφύπνιση για όλους.
  Αυτός είναι ο έβδομος αναδυόμενος κοροναϊός που είναι γνωστό ότι πλήττει τους ανθρώπους. Ως ζωονοσογόνος λοίμωξη, πέρασε στους ανθρώπους από άγρια ζώα πιθανώς μέσω της εγγύτητας. 
  Το Covid19 είναι λιγότερο θανατηφόρο, αλλά πολύ πιο μεταδοτικό από το γενετικά παρόμοιο SARS-2003. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η επόμενη εξελικτική έκδοση (κάποιος διάδοχος είναι σχεδόν αναπόφευκτος ) θα είναι λιγότερο μολυσματική ή θανατηφόρα από το Covid19.
 Δεν υπάρχει στρατηγική ανταλλαγή μεταξύ της υγείας, της ασφάλειας ή της οικονομίας του έθνους. Πρέπει να ενισχύσουμε και τα τρία μαζί. Στόχος μας είναι να αποκομίσουμε μακροπρόθεσμα μερίσματα μέσω της ανθεκτικότητας.
   Πρέπει να επινοήσουμε σχέδια για τη συνέχεια τόσο των κυβερνητικών όσο και των επιχειρησιακών λειτουργιών σε κάθε πανδημία.   
  Η τρέχουσα κρίση μας δείχνει τον αντίκτυπο των δημόσιων και ιδιωτικών διακοπών λειτουργίας, είτε οφείλονται σε έναν ιό της φύσης είτε από έναν βιολογικό χάκερ.
  Εάν παίρνουμε μαθήματα από αυτό - αν καταλάβουμε την ανάγκη για βαθιές αλλαγές - μπορεί να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.
Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίσαμε υπαρξιακές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πυρηνικής αντιπαράθεσης στον Ψυχρό Πόλεμο. 
Τα κακά νέα είναι ότι θεωρούμε δεδομένη την επιτυχία μας και αγνοήσαμε τη μαζική καταιγίδα φυσικών και ανθρωπογενών απειλών. Πρέπει να μελετήσουμε εκ νέου τα μαθήματα από την πυρηνική εποχή, να οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό σύστημα ενάντια στις βιολογικές απειλές - εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της κυβέρνησης και της κοινωνίας.
 
counterpunch.org
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me