Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

            Οι ΗΠΑ βάζουν
     τις ξένες χώρες να πληρώνουν
       για τους πολέμους τους
  Όταν μιλάμε για την οικονομία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αναφερόμαστε στη Βενεζουέλα, το Ιράκ, τη Συρία και τόσες πολλές χώρες. Αλλά συχνά δεν αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη οικονομική δυναμική του πώς λειτουργεί μέσω τραπεζών, δανείων και ομολόγων.
Μιλάμε για τον ιμπεριαλισμό. 
Το πρόγραμμα Moderate Rebels διερευνά πώς λειτουργεί ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, στην παγκόσμια σκηνή, πώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποίησης εξαναγκάζουν υπό την απειλή των όπλων του στρατού των ΗΠΑ, μέσω εισβολής και λεηλασίας.
Ο Michael Hudson,, που είναι πραγματικά ένας από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες στον κόσμο περιγράφει πώς λειτουργεί ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ ως οικονομικό σύστημα, όχι μόνο μέσω ενός συστήματος στρατιωτικής δύναμης. Φυσικά, τα οικονομικά διατηρούνται και διακρίνονται από αυτήν τη στρατιωτική δύναμη. Και μιλάμε για το πώς εκφράζεται η στρατιωτική δύναμη μέσω πολέμων που αλλάζουν καθεστώς και στρατιωτικών παρεμβάσεων.
 
Ο Μάικλ Χάντσον εξηγεί επίσης στο βιβλίο με τίτλο «Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire», πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες και η Γουόλ Στριτ συνεργάζονται όλοι μαζί, παραδίδουν σ τον στρατό όλα τα δικαιώματα για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ το οικονομικό προβάδισμα. 
Ο Michael Hudson είναι οικονομολόγος και είναι επίσης μακροχρόνιος οικονομικός αναλυτής της Wall Street. Είναι επίσης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, στο Κάνσας Σίτι, και μπορείτε να βρείτε το έργο του στο michael-hudson.com.
Άρχισε να γράφει αυτό το βιβλίο το 1968, και στη συνέχεια το ενημέρωσε πρόσφατα το 2002, εκδόθηκε ξανά το 2003 με τον πόλεμο στο Ιράκ και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, και ενημέρωσε και έδειξε πώς, παρόλο που το σύστημα που περιγράφει πριν από 50 χρόνια δεν έχει αλλάξει πραγματικά, αλλά  έχει αλλάξει με κάποιους τρόπους.
Έτσι σήμερα θα αναφερθούμε για το πώς λειτουργεί αυτό το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
 
Για περισσότερους από δύο αιώνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα συναισθημάτων στον υπόλοιπο κόσμο: Aγάπη και μίσος, φόβος και ελπίδα, φθόνος και περιφρόνηση, δέος και θυμός. Αλλά υπάρχει ένα συναίσθημα προς τις ΗΠΑ: Κρίμα.
Ο λόγος που έβγαλε την Αμερική από το χρυσό ήταν ότι ολόκληρο το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών από τον πόλεμο της Κορέας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν στρατιωτικό χαρακτήρα.
Ειδικά στη δεκαετία του '60, τα χρήματα που η Αμερική ξόδευε στο Βιετνάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία έπρεπε να δαπανηθούν τοπικά. Και οι τράπεζες ήταν γαλλικές τράπεζες, γιατί ήταν η γαλλική Ινδοκίνα. Έτσι όλα τα χρήματα θα σταλούν στο Παρίσι, στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών, θα μετατραπούν από δολάρια σε φράγκα και ο στρατηγός de Gaulle θα καταλήξει με αυτά τα δολάρια. Τότε κάθε μήνα έστελνε τα δολάρια και ήθελε πληρωμή σε χρυσό. Και η Γερμανία θα έκανε το ίδιο πράγμα.
Έκλεισαν το χρυσό παράθυρο. Και οι περισσότεροι οικονομολόγοι έλεγαν όλοι: «Ω, ουρανοί μου, τώρα πρόκειται για κατάθλιψη». Μερικοί είπαν:"Περιμένετε ένα λεπτό, τώρα που άλλες χώρες δεν μπορούν πλέον να πάρουν χρυσό για όλες αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες" - και όταν μιλάμε για το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, δεν είναι το εμπορικό έλλειμμα, δεν είναι ξένες επενδύσεις. Άλλος ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά: Ο στρατιωτικός χαρακτήρας που προωθούν οι ΗΠΑ.
  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες προσπαθούν να  απαλλαγούν από το δολάριο. 
  Αγοράζουν χρυσό έτσι ώστε να μπορούν να διευθετήσουν τα ελλείμματα πληρωμών μεταξύ τους στο δικό τους νόμισμα ή σε νομίσματα φιλικών χωρών και να αποφύγουν εντελώς τα δολάρια.
«Και δεν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να κάνει η Ευρώπη ή η Ασία εκτός από την εγκατάλειψη του δολαρίου και τη δημιουργία του δικού τους χρηματοοικονομικού συστήματος».
  Βασικά εισαγωγικά μαθήματα οικονομικών στα Κολλέγια, ειδικά η μικροοικονομική, για τη νεοφιλελεύθερη, μορφή οικονομικών, διδάσκουν το διάσημο απόσπασμα του Milton Friedman: "Δεν υπάρχει κάτι στα οικονομικά όπως ένα δωρεάν γεύμα".
 Αλλά επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα, στη διεθνή σκηνή, αυτό το όλο πράγμα δεν είναι παρά ένα τεράστιο δωρεάν γεύμα για την αυτοκρατορία των ΗΠΑ.
  Οι περισσότερες από τις χώρες της Ασίας που παίρνουν δολάρια από στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, υποστηρίζουν: «Τι θα κάνουμε με τα δολάρια;» 
  Αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τα οποία χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές δαπάνες στις στρατιωτικές βάσεις που τα περικυκλώνουν. Έτσι χρηματοδοτούν από μόνοι τους τη δική τους στρατιωτική περικύκλωση!
  Είναι  κυκλική η ροή
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν δολάρια σε αυτές τις χώρες. Οι τοπικοί παραλήπτες τα παραδίδουν στο τοπικό νόμισμα. Οι παραλήπτες τοπικού νομίσματος, οι πωλητές τροφίμων και οι κατασκευαστές, παραδίδουν τα δολάρια στις τράπεζες για εγχώριο νόμισμα, με τον τρόπο που λειτουργούν . Και τα δολάρια στέλνονται πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. πραγματοποιώντας κυκλική ροή που έχει ως βασικό παράγοντα τον στρατιωτικό χαρακτήρα.
Τα πυροβόλα δεν εμφανίζονται στα εγχειρίδια οικονομικών. 
  Πολλοί είναι που στοιχηματίζουν ότι η θεωρία των τιμών σας δεν είχε όπλα. Και μάλλον δεν είχαν ούτε χρέος.
Είναι λοιπόν σαν να αναφέρουμε τα οικονομικά ως ολόκληρη η οικονομία να αποτελείται από εργαζόμενους που ξοδεύουν τους μισθούς τους σε αγαθά και υπηρεσίες. Ενώ η κυβέρνηση παίζει ρόλο μόνο για παρέμβαση. Αλλά η κυβέρνηση είναι μικρότερο μέρος τοις εκατό του ΑΕΠ, κυρίως στρατιωτικού χαρακτήρα. 
Έτσι, προφανώς, τα οικονομικά δεν αναφέρονται πραγματικά στη γνώμη των πολιτών για την οικονομία. 
Η κυβέρνηση πάντως, διαφοροποιείται από την κοινωνία.
 
(Moderate Rebels)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me