Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Η Ευρώπη σηματοδοτεί 
           την 75η επέτειο
default  Οι ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη γιορτάζουν την 75η επέτειο της Νίκης (Ημέρας VE), καθώς μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένει κλειδωμένο λόγω του coronavirus.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιηθεί σιωπή δύο λεπτών για να τιμήσουν τους νεκρούς πολέμου και θ΄ ακολουθήσει ομιλία της Βασίλισσας.
Κλειστές τελετές πραγματοποιούνται επίσης από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Emmanuel Macron και Angela Merkel.
Άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης για να σηματοδοτήσουν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες.
Στις 8 Μαΐου 1945, η Βρετανία και οι σύμμαχοί της αποδέχτηκαν επίσημα την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας μετά από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.
Αλλά αυτή η ημερομηνία δεν ήταν το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς η αυτοκρατορική Ιαπωνία δεν ηττήθηκε από τους Συμμάχους μέχρι τον Αύγουστο του 1945.
Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, Μόσχα
Νιόπαντρα ζευγάρια καταφθάνουν με λουλούδια, οι επισκέπτες αφήνουν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο. Στη Ρωσία -λόγω της διαφοράς ώρας- γιορτάζεται η 9η Μαΐου ως «Ημέρα της Νίκης» με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, η οποία όμως αναβλήθηκε εφέτος, μαζί με πλήθος εκδηλώσεων μνήμης σε όλες τις χώρες λόγω της πανδημίας.
 
 
 
 
 

Ο λόφος Μαμάγιεφ, Βόλγκογκραντ  
Η Σοβιετική Ένωση είχε 25 εκατομμύρια νεκρούς εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότερους δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο τα περισσότερα μνημεία είναι τόσο μεγάλα. Το συγκεκριμένο άγαλμα αγγίζει τα 85 μέτρα και στήθηκε εκεί ώστε να θυμίζει τη Μάχη του Στάλινγκραντ.
Το μνημείο των βομβαρδισμών, Λονδίνο

   
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους 55.573 πιλότους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που σκοτώθηκαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν εγκαινιάστηκε το 2012 προκάλεσε όμως και αντιδράσεις: Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλές γερμανικές πόλεις κατά τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 600.000 αμάχων.
 
 
 
 
 
 
 
Η Αψίδα του Θριάμβου, Παρίσι 

 
 
Ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκεται κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στα Ηλύσια Πεδία, εις μνήμην των θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.
Εκτός από την 8η Μαΐου, για τους Γάλλους είναι και μία ακόμη ημερομηνία σημαντική: η 6η Αυγούστου 1944, όταν 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία. Πολλά μνημεία κατά μήκος της ακτής θυμίζουν μια από τις πιο σημαντικές μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν 68.000 ζωές.
 
 
 
 
Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο
Υπάρχουν πολλά μνημεία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη γερμανική πρωτεύουσα. Ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως όμως είναι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις το 2005: 2711 στήλες έχουν στηθεί εις μνήμην των 6 εκατομ. Εβραίων.
 
 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me