Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Παλαιστίνιοι σηματοδοτούν 

την «Ημέρα της Νάκμπα»
Με διαδικτυακή «διαδήλωση» χιλιάδες Παλαιστίνιοι σηματοδότησαν την ημέρα που εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς τους εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.
Το 1948, καθώς οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν αυτό που θα έμενε γνωστό ως «καταστροφή», οι αγρότες υπέστησαν καταστροφικές απώλειες, εξορία και τον θάνατο
Η γεωργία ήταν κεντρική για την παλαιστινιακή κοινωνία πριν από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ - και οι βρετανικές αποικιακές δυνάμεις το γνώριζαν
Τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της Nakba. Αυτοί και οι απόγονοί τους αριθμούν πλέον περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια και ζουν διάσπαρτα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και τις γύρω χώρες.
 Πολλά από τα χωριά που εκκενώθηκαν βίαια καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε εθνικά πάρκα από το Ισραήλ. Δέντρα μεγαλώνουν πια στα ερείπια εγκαταλελειμμένων σπιτιών.
Ζώντας για δεκαετίες σε πολυσύχναστα στρατόπεδα προσφύγων στη Δυτική Όχθη, οι ηλικιωμένοι επιζώντες που μίλησαν στα Mέσα Eνημέρωσης για τη σταθερή τους επιθυμία να επιστρέψουν στα παλιά τους σπίτια. Μερικοί είπαν ότι βλέπουν ακόμη όνειρα τη νύχτα να εργάζονται στους αγρούς τους.
Η Azza που ζει τώρα στο στρατόπεδο al-Amari κοντά στην πόλη Ramallah, θυμάται πώς το Tell al-Safi ήταν ένα αυτόνομο χωριό με πληθώρα καλλιεργειών - χωράφια σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σουσάμι, ντομάτα και μπάμιες , ενώ τα δέντρα παρήγαγαν ελιές, μήλα, σύκα και αμύγδαλα.
"Στην άκρη του χωριού, υπήρχε ένα πηγάδι νερού και χρησιμοποιώντας ζώα, αντλούσαμε νερό από το πηγάδι σε δεξαμενές ", θυμάται. "Δεν χρειαζόμασταν κάτι άλλο έξω από το χωριό".
Επαναλαμβανόμενη υπόθεση
Στην τρέχουσα διατύπωσή του, το Ισραήλ γνωρίζει μόνο μία κατεύθυνση: να εμβαθύνει την κυριαρχία του στον λαό του οποίου τη γη έχει κλέψει και συνεχίζει να κλέβει
Δεν πρόκειται για ένα γεγονός που συνέβη πριν από 72 χρόνια. Εδώ, πρόκειται για τη Nakba, την «καταστροφή, κατακλυσμό» που σηματοδοτεί την υποχρεωτική διχοτόμηση της Παλαιστίνης το 1948 για την δημιουργία του Ισραήλ.
Η Nakba δεν είναι παρελθόν. Η καταστροφή της γης, των σπιτιών και η δημιουργία προσφύγων συνεχίστηκε σχεδόν χωρίς διακοπή από τότε. Δεν είναι κάτι που συνέβη στους μόνο παππούδες.
  Για τους Παλαιστίνιους, η Nakba είναι επαναλαμβανόμενη καταστροφή. Τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους το 1948. Άλλοι 280.000 έως 325.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
 
middleeasteye.net/
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me