Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 
TOY ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε τεντωμένο σχοινί θα εξακολουθήσουν να βαδίζουν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία επί του σχεδίου, που κατέθεσε..
Ο κ.Ανάν επιμένει στην προσθεσμία αυτή. Ηδη, έστειλε επιστολές όχι μόνο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και στην Αθήνα και την Αγκυρα. Στο τεχνοκρατικό επίπεδο εργάζονται διμερείς επιτροπές υπό την προεδρία αξιωματούχων του ΟΗΕ, αλλά τα κρίσιμα ζητήματα θα τα διαπραγματευθούν ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς..
Ο τελευταίος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να συμπράξει σε λύση. Ούτε και οι εξελίξεις στην Τουρκία με την πιθανή πρωθυπουργοποίηση του Ρ. Ερντογάν  είναι σε θέση να ανατρέψουν άρδην το σκηνικό.  Σε μία τέτοια, λοιπόν, περίπτωση η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου θα υπογραφεί κανονικά τον Απρίλιο στην Ελλάδα. Στα κατεχόμενα εδάφη θα ισχύσει καθεστώς «παγωμένης» ένταξης, δηλαδή το κοινοτικό κεκτημένο θα ισχύσει μετά τη λύση.
Βεβαίως, ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση στις 28 Φεβρουαρίου το Κυπριακό προβλημα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Ολες σχεδόν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις βλέπουν την επίλυση του προβλήματος ως μοχλό άσκησης πιέσεων στην Αγκυρα  για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωση.
Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη. Αν, δηλαδη, μετά τις 3 Φεβρουαρίου ο κ.Ερντογάν γίνει πρωθυπουργός  η κυβέρνησή του να κάνει στροφή και να δηλώσει, ότι δέχεται το σχέδιο Ανάν.
Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, η όλη διαδικασία θα συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες προκηρύσσονται στις 3 Ιανουαρίου και θα διεξαχθούν αντιστοίχως ( πρώτος και δεύτερος γύρος) στις16 και 23 Φεβρουαρίου.
Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να οδηγούσε τον κ.Κληρίδη σε επαναδιεκδίκηση της προεδρίας .Το ζήτημα ολιγόμηνης αναβολής των εκλογών συζητήθηκε, αλλά η κυπριακή αντιπολίτευση θεωρεί, ότι δεν συντρέχει λόγος, καθώς προεξοφλεί, ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξουν νεώτερα γύρω από το Κυπριακό.Σε μία τέτοια περίπτωση, οι συνομιλίες θα συμπέσουν χρονικά με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Επίσης, δεν δέχονται να ζητήσουν την επανεκλογή του κ. Κληρίδη χωρίς αντίπαλο, με σκοπό να ολοκληρώσει την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και έπειτα από λίγους μήνες να παραιτηθεί.
Αυτή τη στιγμή, φαβορί θεωρείται ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος, που στηρίζεται από το κεντροδεξιό κόμμα του (το ΔΗΚΟ) και το ΑΚΕΛ. Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο κ. Ομήρου, που στηρίζεται από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών του και από το  κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η προοπτική εκλογής του κ. Παπαδόπουλου δεν συγκινεί καθόλου την Αθήνα, επειδή αυτή θεωρείται οπαδός της ανένδοτης γραμμής. Προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, έχει συζητηθεί η περίπτωση να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Ομήρου και να αντικατασταθεί από την υποψηφιότητα του γενικού εισαγγελέα και διαπραγματευτή κ. Μαρκίδη. Ούτε κι αυτή η μεθόδευση, όμως, φαίνεται ικανή να κόψει τον δρόμο του κ. Παπαδόπουλου προς το Προεδρικό Mέγαρο.
Επίσης, ασκούνται πιέσεις στον κ. Κληρίδη να θέσει  και πάλι υποψηφιότητα, δεσμευόμενος ότι θα παραιτηθεί αμέσως μόλις λήξει η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Ο σημερινός πρόεδρος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί να παίξει κορώνα γράμματα την υστεροφημία του. Οσοι τον πιέζουν, όμως, να το αποφασίσει, θεωρούν ότι εάν ο κ. Κληρίδης ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τελικά ο κ. Παπαδόπουλος θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί.
Η εικόνα αυτή οδηγεί διπλωματικούς κύκλους να θεωρούν επικίνδυνη την επιμονή του του κ.Ανάν  στην προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου. Πιστεύουν, ότι θα πρέπει να δοθεί μία αναβολή λίγων εβδομάδων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό στην Τουρκία
.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me