Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ  

Φωτιά  στην Βαρυμπόμπη αλλά και αυξήσεις 30% στο ηλεκτρικό

 

Γράφει ο Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης

 

 

 

Δεκέμβρης 1998 στο Κρυονέρι , μια ανάσα από την Βαρυμπόμπη.

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ στήνουν 4 πυλώνες για λειτουργήσει η  Τρίτη γραμμή Βορρά-Νότου 450 ΚVπου από τότε, μαζί με το Εθνικό Σύστημα Ελέγχου( Κέντρο Κατανομής Φορτίων) στον Άγιο Στέφανο ,κρατάνε το σύστημα ηλεκτροδότησης  και δεν πέφτει. Προηγήθηκε βέβαια γενικό μπλάκ –άουτ  τον  Μάρτιο του ιδίου χρόνου, που έφερε τις τοπικές αντιδράσεις απέναντι στη γενική κατακραυγή  της κοινής γνώμης και το έργο που καθυστερούσε γι αυτό το λόγο από το 1987, προχώρησε.

Έμειναν όμως οι μετασχηματιστές σε διάφορες κολώνες. Οι εκρήξεις σε όλο το μήκος του δικτύου  κάθε τόσο ( με ιδιαίτερη αύξηση από το 2018 μέχρι σήμερα) αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά φαίνεται πρέπει πρώτα να σκάσουν για να αποδειχτεί ότι  «έφαγαν τα ψωμιά τους».

Αύγουστος 2021 στην  Βαρυμπόμπη, μια ανάσα από το Κρυονέρι.

 Οι κάτοικοι μετράνε δυο εκκωφαντικές εκρήξεις  από τις κολώνες  (Πριν την φωτιά, μαζί με την φωτιά θα φανεί). Αλλά διοίκηση και Κυβέρνηση  τρέχουν να κρυφτούν  αμέσως  πίσω από  ακραία καιρικά φαινόμενα!..

 

 

Η ΔΕΗ   δεν διαθέτει  μετασχηματιστές   από δω κι από κει, λέει το goldenboy του ρεύματος.

 

 Κρύβει βέβαια -και δεν ντρέπεται- ότι η ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο ( με τους μετασχηματιστές ) είναι μέχρι στιγμής 100% θυγατρική της ΔΕΗ και είναι η παλιά γενική διεύθυνση διανομής, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ( μόνο το  51% μένει ακόμη  στα χαρτιά για  το Δημόσιο ενώ  έχουν λόγο Κινέζοι  κα άλλοι) είναι η παλιά γενική διεύθυνση μεταφοράς της ΔΕΗ.  Και όπου να ναι βγαίνουν όλα στο σφυρί.

Και στις δυο εταιρίες ευτυχώς που έχουν μείνει ακόμη οι τεχνικοί  από την παλιά ΔΕΗ  και κάπως μαζεύτηκε η κατάσταση στη Σταμάτα την Ροδόπολη,σ την Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια  αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι εργολάβοι όπου να ναι παίρνουν  και τα ρέστα. Τώρα λοιπόν είναι που  έρχονται τα δύσκολα.

Ευτυχώς βέβαια που είναι στα  αζήτητα ( ακόμη) οι λιγνιτικές  μονάδες της ΔΕΗ και κάποιες δούλεψαν ως ψυχρή εφεδρεία του συστήματος ηλεκτροδότησης,  γιατί φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες  καλύπτουν και με το ζόρι, κάτω από το 3%  τα 12000 MW  όπου έχει εκτοξευθεί η ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω του καύσωνα.

Αλλά μέσα στο μπουρλότο , μια το ένα μια το άλλο,  έρχεται τώρα και αύξηση στο ρεύμα μέχρι και  30% που συμπαρασύρει προ τα πάνω  και  συν-εισπραττόμενες  επιβαρύνσεις ( μεταφορά, ΑΠΕ, νησιά κλπ) στους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

Πιέζουν γι αυτό ιδιώτες πάροχοι ,ο ΑΔΜΗΕ, σιγοντάρει  η διοίκηση της ΔΕΗ ΔΕΗ και  από την θερμοπληξία πάμε ολοταχώς στην ηλεκτροπληξία…

 

ΥΓ: 1. Η αφετηρία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ήταν η απόπειρα που έκανε ο  Μητσοτάκης Α  το 1990, με το σύστημα ΒΟΟΤ και τον φίλο του επενδυτή που είχε κάνει λεφτά με γαρίδες  και κατεψυγμένα.

2.Το ρεύμα τώρα  είναι  πλέον ΙΧ. Και αποτελεί … «έργο» τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.

 

 

 

 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me