Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

    Θεόπνευστος ή Θεομπαίχτης;

Του Κώστα Μπετινάκη

 

«Οι αποψινές μας προσευχές είναι να μας καταξιώσει ο Θεός. Η ελπίδα ακόμα λάμπει και μας δείχνει το δρόμο, και το φως φωτίζει το σκοτάδι και το σκοτάδι δεν θα νικήσει». «(Ομιλία στην επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων, 11 Σεπ. 2002).

«Δεν ισχυρίζομαι πως γνωρίζουμε όλο το μέγεθος της Θείας Πρόνοιας. Κι όμως την εμπιστευόμαστε. Εμπιστευόμαστε τον Θεό σ’ όλη μας τη ζωή. Αυτός ας μας καθοδηγεί και τώρα» (Από το διάγγελμα για την Κατάσταση της Ένωσης 28 Ιαν. 2003).

«Κι όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας…Σηκώστε τα μάτια και κοιτάξτε προς τους ουρανούς» (Από το διάγγελμα προς το έθνος μετά την τραγωδία του διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια», 1η Φεβ.2003).

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη χάρη που μπορείτε να προσφέρετε σε οποιονδήποτε: Να προσευχηθείτε για  χάρη τους». (Πρόγευμα εθνικής προσευχής, 7 Φεβ.2003).

«Προσβλέπω στην Πίστη για την επίλυση των πλέον δύσκολων προβλημάτων της χώρας…Μας προκαλούν, αλλά αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις λόγω της πίστης μας…και ελπίζουμε στη Θεία Χάρη προσευχόμενοι…» (Ομιλία στο Συνέδριο των Τηλεπαρουσιαστών Θρησκευτικών εκπομπών 10 Φεβ. 2003).

 

Οι συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου ξεκινούν με προσευχή. Ενώ οι επικλήσεις σε κείμενα από την Αγία Γραφή, χαρακτηρίζουν τις ομιλίες του προέδρου Τζορτζ Μπους. Όλα αυτά όμως τι σχέση έχουν με τις διαφορές  του με τους Ευρωπαίους;

 

Η προεδρία του Μπους πιστεύεται πως θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που χρησιμοποίησε την χριστιανική πίστη περισσότερο για να καθαγιάσει τους σκοπούς της, στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι με την πίστη του προέδρου Μπους, όσο με την πεποίθησή του ότι Ακολουθεί την Θεία βούληση.

 (NEWSΕΕΚ – Bush & God  Δευ. 3 Μαρ. 03).

 

Η ιστορία του «Δίκαιου Πολέμου», που επικαλείται στις ομιλίες του ο πρόεδρος Μπους, έχει τις πηγές του  στον 4ο αιώνα,  και ο πρώτος που μίλησε γιαυτόν ήταν ο Θωμάς ο Ακουίνος.

Η ατμόσφαιρα στο Λευκό Οίκο έχει αλλάξει. Υπάρχει μια αύρα Χριστιανοσύνης, με ειδικούς υπαλλήλους που είναι αφοσιωμένοι στη Μελέτη των Γραφών και στις προσευχές, όπως γράφει ο Φάινμαν στο Νιούσγουηκ.

Το πλέον επικίνδυνο όμως είναι, ότι η "σιωπηλή πλειοψηφία" που εκφράζεται από την χριστιανική Δεξιά κυριαρχεί αυτή την εποχή στην αμερικανική πολιτική.

 

Η ιστορία της μεταμόρφωσης του προέδρου Μπους, δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά δεν παύει να είναι καταπληκτική: Ήταν αριβίστας και σχεδόν αλκοολικός. Για να ανακαλύψει για δεύτερη τον Χριστιανισμό μετά από μακρά συνομιλία του με τον ευαγγελιστή ιεροκήρυκα Μπίλι Γκρέιαμ το 1986, που τον βοήθησε να κερδίσει την εκλογή του ως Κυβερνήτης του Τέξας για να γίνει κατόπιν ένας από τους πλέον πειθαρχημένους προέδρους στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Από μια σκοπιά η μεταμόρφωση του Μπους δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Οι ΗΠΑ είναι  σε απόσταση η πλέον θρησκευόμενη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο. Περισσότεροι από το 90% των Αμερικανών πιστεύουν στο Θεό. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 80% πιστεύει στα θαύματα και μάλιστα τέσσερις στους δέκα υποστηρίζουν ότι «είχαν προσωπική εμπειρία κάποιου θαύματος».

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ πηγαίνουν  στην εκκλησία  σε εβδομαδιαία βάση –πολύ μεγαλύτερο ποσοστό  παρά πριν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 53% λέει πως η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, σε σύγκριση με το 16% στη Βρετανία, 14% στη Γαλλία και 13% στη Γερμανία.  Οι αιτίες είναι πολλές, και μπορείς να τις ψάξεις κοιτάζοντας πίσω στη σύντομη ιστορία του αμερικανικού έθνους, που είναι γεμάτο ιδεαλισμό.

Ύστερα, οι ΗΠΑ έχουν γνωρίσει κάποια καταστροφικά πλήγματα, όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001, το Περλ Χάρμπορ και πιο παλιά ένας εμφύλιο πόλεμο που είχε στοιχίσει 600.000 ζωές. Δεν έχουν δοκιμάσει ωστόσο καταστροφές που να δοκιμάζουν  την πίστη του έθνους. Όπως μαζικό λιμό, χολέρα, συνεχή αεροπορικό βομβαρδισμό,, ή ακόμα κατοχή τμήματος του εθνικού εδάφους από ξένη δύναμη.

Η γλώσσα του Καλού και του Διαβόλου –που έχει γίνει παντιέρα στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας- αρχίζοντας με την προεδρική φράση «evildoers» (εκείνοι που πράττουν σύμφωνα με το διάβολο) με την οποία χαρακτήρισε τους τρομοκράτες.

Ο Μάρτιν Μάρτυ, πρώην πρόεδρος Της Ενωσης Αμερικανών Καθολικών Ιστορικών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, γράφει για τις επιρροές των λόγων του Μπους στους ηγέτες Παγκόσμιων εκκλησιών:

«Όλοι σκέφτονται πως οι άνθρωποι του Μπους έχουν πάντα στο νου τους τις επιταγές του Θεού, και πως πάντοτε έχουν το Θεό στο πλευρό τους, οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους. Τι θα γίνει όμως όταν τα πυρά θα πλήξουν εχθρούς που βρίσκονται στο Μουσουλμανικό στρατόπεδο; Δεν θα έπρεπε ο πρόεδρος, ούτε η χριστιανική πλειοψηφία των ΗΠΑ να προτάξουν την πίστη τους ως Σταυροφορία».

Ετσι, οι ΗΠΑ, εμφανίζονται  αδιαμφισβήτητος ηγέτης του πλανήτη.

Όλοι οι σύγχρονοι Αμερικανοί πρόεδροι  χρησιμοποιούσαν τον Χριστιανισμό. Ως προερχόμενος από την ανατολική ακτή ο πατήρ Μπους ανήκε στην Επισκοπική Εκκλησία. Ο Μπιλ Κλίντον είχε μεγαλώσει σε περιβάλλον Βαπτιστών αλλά παρακολουθούσε την Κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία των Μεθοδιστών στην Ουάσιγκτον, στους οποίους  ανήκε η σύζυγός του.

Και όμως, περισσότερο θρήσκος απ’ όλους ήταν ο Τζίμυ  Κάρτερ. Μετά την θριαμβευτική προεκλογική του εκστρατεία στα 1976, είχε διαφημίσει πολλές φορές τον Χριστιανισμό και είχε πει πως όφειλε  πολλά στην Ευαγγελική Εκκλησία. Παραμένει ως τα σήμερα ιεροκήρυκας σε κατηχητικό σχολείο παρά τις διαφωνίες τους με τους Βαπτιστές του Νότου –πριν τρία χρόνια- τους οποίους είχε κατηγορήσει για φιλο-συντηρητική στάση.

Μπορείς τους συγγραφείς των λόγων του σημερινού προέδρου να περιλαμβάνεται ο εβραϊκού θρησκεύματος Ντέηβιντ Φράμ, αλλά επικεφαλής είναι ο Μάικλ Γκέρσον, που άκουσε κάποια στιγμή τον πρόεδρο να του λέει «Δεν σε είδα σήμερα στην Μελέτη της Βίβλου».

Ο Γκέρσον, που κατάγεται από μεσοαστική συντηρητική οικογένεια των Μεσοδυτικών Πολιτειών,  θεωρείται ο πατέρας της φράσης  «άξονας του μίσους» που ενώ παραπέμπει στη  Βίβλο, αναφέρεται στο Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Οι βιβλικές παραπομπές στους λόγους του προέδρου Μπους, είναι πλήρως κατανοητές από  την Χριστιανική Δεξιά των ΗΠΑ, όπου αντλεί κυρίως ψηφοφόρους.

Ο Καρλ Ρόουβ, ένας από τους συμβούλους του προέδρου στην εκστρατεία για την  επανεκλογή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές –του χρόνου- υποστηρίζει πως στις εκλογές του 2000, τέσσερα εκατομμύρια Χριστιανοί Ευαγγελιστές δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ο Ρόουβ, πιστεύει πως ενεργοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα, θα μπορούσε να πείσει το ένα εκατομμύριο από αυτούς να πάνε στις κάλπες, και έτσι θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, που θα πείσει πόσο σωστός πρόεδρος είναι  εκείνος που εκλέχτηκε χάρη στο εκλογικό σύστημα, χωρίς να έχει κερδίσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.

Ο Μάρτυ γράφει ακόμα στο Νιούσγουηκ πωςτα εκατομμύρια των Μουσουλμάνων πιστών στον κόσμο, και οι ηγέτες τους έχουν χιλιάδες λόγους να τα βάζουν με τον ευαγγελιστή που προσευχήθηκε κατά την ορκωμοσία του Μπους, παραμένει στο στενό προεδρικό περιβάλλον, και δεν σταματά να αποκαλεί το Ισλάμ  «διαβολική θρησκεία».

Η συνεχής επίκληση της πίστης από τον Τζορτζ Μπους, κάνει τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι η προετοιμασία του πολέμου εναντίον του Ιράκ, αποτελεί «Σταυροφορία εναντίον των Μουσουλμάνων». Και φυσικά οποιοσδήποτε Ευρωπαίος ηγέτης αν μιλούσε με τους ίδιους όρους θα είχε γελοιοποιηθεί από την αρχή…

Subscribe in a reader Facebook page Follow me