Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Κάτι σάπιο στο βασίλειο της Ενημέρωσης

 

 

Του Κώστα Μπετινάκη

 

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον αμερικανικό Τύπο, μέσα στα τελευταία χρόνια.

Η Washington Post και η  New York Times είναι οι δύο κατ’ εξοχήν εφημερίδες που διαμορφώνουν την γνώμη της  αμερικανικής άρχουσας τάξης και οπωσδήποτε των χαρτογιακάδων της Ουάσιγκτον. Η υπερβολική στροφή των σχολίων και των άρθρων της εφημερίδας υπέρ του πολέμου τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλώντας δυσκολίες σε όσους προσπαθούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη από εκείνη που η εφημερίδα εμφανίζει «του συρμού».

 Η «Washington Post», ήταν ένα από τα προπύργια της φιλελεύθερης αμερικανικής άποψης. Τώρα πλέον, έχει συνταχθεί με «τη σιωπηλή πλειοψηφία», και οι αρθρογράφοι της μερικές φορές με κάνουν να σκέφτομαι μήπως διαβάζω «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», ή άλλα κατ’ εξοχή υπερσυντηρητικά έντυπα.

Δεν είμαι ωστόσο ο μόνος που κάνει παρόμοιες σκέψεις. Ο William Greider,  θυμάται πως όταν εργαζόταν στην εφημερίδα («πριν μια γενεά» όπως γράφει στο ΝΑΤΙΟΝ) η συντηρητική δεξιά την αποκαλούσε «Πράβντα του Πότομακ».

«Σήμερα όμως έχουν αναλάβει την εφημερίδα οι «Κρεμλινολόγοι» και οι στήλες των αρθρογράφων  εκφράζονται με φιλοπόλεμο ενθουσιασμό που προσπαθούν με κάθε τρόπο να γελοιοποιήσουν τις φωνές που εκφράζουν αντιρρήσεις στην προετοιμασία της πολεμικής μηχανής, και τους διστακτικούς  συμμάχους».

Αποσιωπούνται μάλιστα, φωνές όπως της Μαντλήν Ολμπράιτ, ή του απόστρατου  στρατηγού  Αντονι Τζίνι (της προηγούμενης διακυβέρνησης) που εκφράζουν αντιρρήσεις στην πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ.

«Τι συμβαίνει στην Ουάσιγκτον Ποστ;», είναι ο τίτλος άρθρου στο «Ζ». «Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις στήλες των αρθρογράφων της εφημερίδας ως ειδική έκδοση του υπουργείου Άμυνας

Τον Φεβρουάριο, η άλλοτε καλά ισορροπημένη εφημερίδα, σε 34 άρθρα γύρω από τον σχεδιαζόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ,  τα 24 ήταν αναφανδόν  υπέρ και μόλις σε 10 εκφράζονταν κάποιες αντιρρήσεις.

 Περιττό να αναφερθεί πως  στις στήλες της εφημερίδας δεν θα δεις να φιλοξενούνται άρθρα των προσωπικοτήτων εκείνων που εκφράζονται εναντίον του πολέμου.

Ετσι εύλογα επισημαίνουν οι σχολιαστές στα επικριτικά για την στάση της εφημερίδας άρθρα τους, πως «το φιλοπόλεμο κλίμα που καλλιεργείται από τις στήλες της Ουάσιγκτον Ποστ, ίσως να μην σταματήσει μόνο στο Ιράκ».

Δημιουργούνται εύλογα απορίες, μήπως τα γεράκια που αρθρογραφούν στην εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεητ, είναι έτοιμα να προπαγανδίσουν και τον επόμενο πόλεμο .

Η στροφή αυτή στην πολιτική μιας φιλελεύθερης εφημερίδας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η περιβόητη «Πατριωτική Πράξη», από τα πρώτα νομοθετικά μέτρα που εγκρίθηκαν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, προβλέπει στο άρθρο 215 ότι τα αμερικανικά βιβλιοπωλεία θα παραδίδουν στο FBI καταλόγους με τα βιβλία ή άλλα έντυπα που αγόρασαν οι πελάτες τους

Το ίδιο έχουν ειδοποιηθεί κι όλες οι βιβλιοθήκες, να παρέχουν πλήρεις καταλόγους με την κίνηση των βιβλίων τους καθώς και τα ονόματα των δανειστών.

Έτσι, ο νόμος πλέον θέτει στο περιθώριο των «Κώδικα Ηθικής» των Αμερικανών βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκάριων, που αναφέρει ρητά για το «απόρρητο και εμπιστευτικό των προτιμήσεων». Στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί  προληπτική λογοκρισία. Πάρα πολλοί τίτλοι αφαιρέθηκαν από τα ράφια των αμερικανικών  βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών βάσει καταλόγου του FBI που ειδοποιούσε ότι «τα βιβλία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες».

 

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me