Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ειδησεογραφικά Κουβάρια

 

Του Κώστα Μπετινάκη

 

Ο τρομοκράτης-φάντασμα Μπιν Λάντεν, που ΔΕΝ είναι σύμμαχος του Σαντάμ Χουσεϊν.

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, τόσο του CNN, όσο και αρκετών ελληνικών ιδιωτικών  καναλιών:

 «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρουν ειδικές αμερικανικές δυνάμεις σε συνεργασία με πακιστανικές, να έχουν συλλάβει μετά από μάχη δύο από τους γιους του Μπιν Λάντεν».

ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ’ ΑΛΩΝΙ δηλαδή.

Κι όμως, όσο διαρκούσε η ζωντανή μετάδοση από το Μέγαρο του ΟΗΕ, για το θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ, η ανεπιβεβαίωτη είδηση περνούσε από κάτω στο τρέηλερ, ξανά και ξανά. Ισως για να δημιουργεί ατμόσφαιρα.

Να σας δώσω τώρα μια είδηση που ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ούτε από το CNN, ούτε από τα κανάλια που διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την ΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ που αναφέραμε :

«Δύο φυλακισμένοι πέθαναν ενώ βρίσκονταν για ανάκριση σε αμερικανική στρατιωτική βάση του Αφγανιστάν και ο θάνατός τους προκλήθηκε προφανώς από ξυλοδαρμό», όπως αναφέρει έκθεση του στρατιωτικού παθολόγου που εξέτασε τα πτώματα. "Δόθηκε εντολή να γίνουν ανακρίσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου των κρατουμένων".

Οι θάνατοι συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η είδηση έγινε γνωστή μετά τη σύλληψη  του φερόμενου από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα Χαλίντ Σεϊχ Μουχάμεντ, καθώς εκφράζονται διαμαρτυρίες για το είδος των ανακριτικών μεθόδων που εφαρμόζουν οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές κατοχής στο Αφγανιστάν.

Κι όμως εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανακοίνωσε προχτές  μόλις –όπως έγραψε η χτεσινή  GUARDIAN-πως «δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, όσο διαρκεί η ανάκριση».

Όπως πιστεύεται ο Χαλίντ Σεΐχ Μουχάμεντ, που κατονομάζεται ως ο υπ’ αριθμόν 3 στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ανακρίνεται στην στρατιωτική βάση Μπαγκράμ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει αρχίσει να δίνει στους Αμερικανούς ανακριτές του πληροφορίες για τις κινήσεις του Μπιν Λάντεν, με τον οποίο -όπως λέγεται- είχαν συναντηθείς το Πακιστάν τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα κρατούνται σε στρατιωτικές βάσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, κάτι που γίνεται ώστε να μην έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν το αμερικανικό δικονομικό σύστημα. Και ό,τι συμβαίνει εκεί, να μην είναι δυνατόν αν ελεγχθεί από διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο  στην ομιλία του για την «Κατάσταση της ΄Ενωσης» , ο πρόεδρος Μπους είχε ανακοινώσει πως «3.000 ύποπτοι τρομοκράτες, έχουν συλληφθεί σε πολλές χώρες ενώ πολλοί άλλοι έχουν συναντήσει μια διαφορετική μοίρα και δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ».

Ενας άλλος ξαφνικός θάνατος που εξετάζεται επίσης, είναι του Μουλά Χαμπιμπουλάχ, αδελφού του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Ταλιμπάν, που σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, «πέθανε από πνευμονικό οίδημα ενώ εκρατείτο».

 

Αλλά ας επιστρέψουμε στην είδηση της σύλληψης του Σεϊχ Χαλίντ Μουχάμεντ, για τον οποίο υπάρχουν διάφορες αντιφατικές πληροφορίες:

Η πρώτη είδηση με το όνομά του ανέφερε πως είχε συλληφθεί στο Τέξας....

Ύστερα, ο κύριος Μουχάμεντ συνελήφθη σε κοινή επιδρομή της CIA και πακιστανικών δυνάμεων, κοντά στο Ισλαμαμπάντ και οδηγήθηκε εκτός Πακιστάν, «σε άγνωστη τοποθεσία».

Κατόπιν, ήρθαν οι πακιστανικές αρχές και ανακοίνωσαν πως ο κρατούμενος δεν βγήκε από τη χώρα. Μετά,Πακιστανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας, ανακοίνωσαν ότι έχουν άγνοια αν πραγματοποιήθηκε αυτή η σύλληψη.

Κατά τους Αμερικανούς, ο Μουχάμετ  θεωρείται ο κύριος οργανωτής των επιθέσεων της 11/9/2001. (Δεν ήταν λοιπόν ο Μπιν Λάντεν ο οργανωτής;)

Αλλά πόσοι θυμούνται ότι πριν λίγο καιρό είχαν πει στις περίφημες ειδήσεις του CNN ότι «ο κύριος οργανωτής των επιθέσεων εναντίον των δίδυμων πύργων του Διεθνούς Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, και του Πενταγώνου, ο Ράμζι Μπιν αλ-Σιμπχ, συνελήφθη». (Άλλος πάλι αυτός!)

Τα πράγματα όμως λίγο μπερδεύονται αν θυμηθούμε ότι  τόσο οι αμερικανικές όσο και οι πακιστανικές αρχές, το Σεπτέμβριο του 2002, είχαν ανακοινώσει ότι ο Σεΐχ Χαλίντ Μουχάμαντ, είχε σκοτωθεί σε επιδρομή.

Ο θάνατός του μάλιστα είχε δραματοποιηθεί με την περιγραφή πως «έγραψε συνθήματα με το αίμα του στον τοίχο, καθώς ξεψυχούσε».

Αυτό δεν αναιρούσε την είδηση που μεταδόθηκε μετά από λίγες μέρες, ότι  «η σύζυγος του Χαλίντ και τα παιδιά του είχαν συλληφθεί και ανακρίνονταν».

 

Με θέατρο του παραλόγου παρομοιάζει ο  Robert Fisk  στον Ιντιπέντεντ, τα όσα ανακοινώνουν για την δράση τους εναντίον των τρομοκρατών της Αλ Κάιντ, οι αμερικανικές αρχές.

Όλα αυτά που ανακοινώνονται από τις αμερικανικές αρχές, θα πρέπει να εξεταστούν κάτω από το πρίσμα των αμερικανο-πακιστανικών σχέσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις επικρίσεις του φίλου των ΗΠΑ Πακιστανού δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ, που φέρονται να έχουν εξαγριώσει την αμερικανή κυβέρνηση οι επικρίσεις του για τη σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

Ο Μουσάραφ, σε όλα τα ειδησεογραφικά Μέσα αναφέρεται ως πρόεδρος και ποτέ ως δικτάτορας. Αλλά μήπως έχει μεταδώσει κάποιο από τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, πως η νέα περιφερειακή κυβέρνηση του της Βορειοδυτικής μεθοριακής Επαρχίας του Πεσαβάρ, έχει επιβάλει αυστηρότατους νόμους που θα ζήλευαν οι Ταλιμπάν;

Τελικά κάποιος θα μας πει τι ακριβώς συμβαίνει; Η μήπως μας περνούν όλους τουλάχιστον για ευκολόπιστους;…….

Subscribe in a reader Facebook page Follow me