Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Μια "ασήμαντη" υπόθεση κατασκοπείας στον ΟΗΕ

Του Κώστα Μπετινάκη

Με τον φακό της επικαιρότητας στραμένο στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, η βρετανική εφημερίδα  Observer αποκάλυψε μία σημαντική είδηση στις 2 Μαρτίου: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε μια τεράστια υπόθεση κατασκοπείας εναντίον διπλωματικών αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδα βασίζεται σε σημείωμα (memo) του Εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ που κατευθύνει τη CIA «σε αύξηση των επιτηρήσεων και αυξημένη εγρήγορση» των αντιπροσωπειών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις τους που οδηγούν στην διαμόρφωση της άποψης για το ζήτημα του Ιράκ.

Στην επιχείρηση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι «φιλικές» βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Πρωταρχικοί στόχοι στην επιχείρηση στενής παρακολούθησης είναι οι αντιπροσωπείες της Αγκόλα, του Καμερούν της Χιλής της Βουλγαρίας της Γουινέας και του Πακιστάν. –κράτη που σύμφωνα με το δημοσίευμα του Observer αποτελούν τον πυρήνα των έξι βασικών ψήφων στην κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξουσιοδοτεί στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον του  Ιράκ.

Μετά την δημοσίευση των πληροφοριών από τον Observer, η Washington Post και η  Los Angeles Times με άρθρα τους προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα «ήσσονος σημασίας  που ορισμένοι το χειρίστηκαν με υπερβολικό τρόπο».

Στις 4 Μαρτίου, η Los Angeles Times κάτω από τον τίτλο «Υποτιθέμενο κατασκοπευτικό σημείωμα προσθέτει δυσκολίες στις ΗΠΑ στον ΟΗΕ» υποστηρίζει πως «είτε πρόκειται για πλαστογραφία είτε όχι, ορισμένοι λένε πως είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει». Το δημοσίευμα  της Washington Post, πάλι, στις 4 Μαρτίου είχε τίτλο «Πληροφορίες για κατασκοπεία δεν επηρεάζουν τον ΟΗΕ» ήταν γραμμένο στο ίδιο πνεύμα.

Οι New York Times  δεν έχουν ακόμα ασχοληθεί με το ζήτημα, παρόλο που είχαν αποκαλύψει μία υπόθεση κατασκοπείας που είχαν θεωρήσει ότι άξιζε τον κόπο να καλύψουν στις 10-3-03: πως ο Λευκός Οίκος είχε  ζητήσει από 60 χώρες να απελάσουν  μερικές εκατοντάδες Ιρακινούς διπλωμάτες τους οποίους η CIA είχαν χαρακτηρίσει ύποπτους για κατασκοπεία.

Το δημοσίευμα ήταν πρωτοσέλιδο, παρόλο που παραδεχόταν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρχαν τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία, επισήμαινε πως η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι οι διπλωμάτες αυτοί είναι κατάσκοποι.

Ούτε τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μετέδωσαν  την είδηση του Observer,   που ωστόσο έκανε το γύρο του κόσμου από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως επισημαίνει και το διαδικτυακό περιοδικό SALON , η έλλειψη ενδιαφέροντος  στα αμερικανικά Μέσα αποδίδεται στο ότι  «η κατασκοπεία διπλωματικών υπαλλήλων δεν αποτελεί αξιοσημείωτη είδηση».

Η σημασία όμως που έδωσαν στην είδηση στον υπόλοιπο κόσμο, όσο και η συνέχεια που έδωσε ο Observer στις 9 Μαρτίου δίνει άλλη διάσταση: «Στα Ηνωμένα Εθνη έχει διαταχθεί  υψηλού επιπέδου έρευνα για το ζήτημα ενώ ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος απαίτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλαιρ».

Ο Observer επίσης δημοσίευσε ότι υπάλληλος  στο αρχηγείο της Βρετανικής Υπηρεσίας Επικοινωνιών, «συνελήφθη ως ύποπτος παραβίασης του Νόμου περί Απορρήτων», κάτι που είχε σχέση με την προαναφερθείσα διαρροή στον Τύπο.

Ποιος ο λόγος λοιπόν,  μία είδηση που έχει αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη  να αγνοείται από τον αμερικανικό Τύπο;

Subscribe in a reader Facebook page Follow me