Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

-------------------------------------------------------

Ξενύχτησα για να ακούσω τις βαρύγδουμπεες μπούρδες που αράδιασε σαν επιχειρήσματα για την εγκληματική επιχείρηση εναντίον του ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκείνο το ψέμμα του όμως που ήταν αποκρουστικό, και ενόχλησε περισσότερο, ήταν πως τα παιδιά στη Βαγδάτη δεν πεινούν από τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά από τις  στρατιωτικές δαπάνες του Σαντάμ.

Ας δούμε όμως καλύτερα τι έχει να του απαντήσει δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του BBC:

 

Το αφανές κόστος των κυρώσεων

 

Οι κυρώσεις προκαλούν διαμαρτυρίες εντός και εκτός του Ιράκ

 

Οι κυρώσεις που επέβαλλαν τα ΗΕ κατά του Ιράκ μετά τον πολεμο στον Περσικό, ευθύνονται για τον θάνατο περισσοτέρων των 500.000 παιδιών. Θάνατοι που προκαλούνται από την χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Πριν από 1991 μόλις 5% των παιδιών του Ιράκ δεν εγγράφονταν στο σχολείο, πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, το ποσοστό ξεπερνούσε το 18%.

 

 Παιδιά στη Βαγδάτη, περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα

 

 Οι δρόμοι της Βαγδάτης και των άλλων μεγάλων ιρακινών πόλεων βρίθουν με παιδιά σχολικής, ακόμα και προ-σχολικής ηλικίας που συνδράμουν κυρίως με την επαιτεία το οικογενειακό εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο σε ένα ακαδημαικό έτος, το 97-98 το 53% των μαθητών του δημοτικού, παράτησαν το σχολείο.

Ετσι μια χώρα με ποσοστά αλφαβητισμού να ξεπερνούν πρίν το 1991 το 90%, επιδεικνύει σήμερα επίπεδα αναλφαβητισμού που συγκρίνονται μόνο με τις φτωχές αφρικανικές χώρες.

'Εκθεση της Γιούνισεφ το 1997 αναφέρει ότι πάνω από το 1/3 των παιδιών στο Ιράκ έχει φανερά σημάδια του χρόνιου υποσιτισμού.

Βάσει της έκθεσης στο Ιράκ υποσιτίζονται περισσότερα παιδιά απ΄ότι στη Γκάνα ή το Μάλι, δυο από τις φτωχώτερες χώρες της Αφρικής.

Ακόμη και όσα παιδιά είναι "τυχερά" και συνεχίζουν το σχολείο, αυτό δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Τα σχολεία, ακόμα και στην Βαγδάτη, λειτουργούν με τις χειρότερες προδιαγραφές, χρόνια έλλειψη βιβλίων, τετράδιων και βασικού εποπτικού υλικού.

Η κατάσταση είναι εξ ίσου απελπιστική και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Πάνω από το 30% των φοιτητών εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Η επιστημονική κοινότητα του Ιράκ, παραμένει αποκομένη από τις επιστημονικές εξελίξεις.

Τα πανεπιστημιακά ιδρυματα που πριν το 1991 ήταν εφάμιλλα των δυτικών πανεπιστημίων, έχουν επιστρέψει "¨στην προιστορική εποχή" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ουάσινκτον.

Η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται ακόμα και μετά το ' 95 οπότε ξεκινά το πρόγραμμα του ΟΗΕ "Πετρέλαιο για τρόφιμα".

Από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν το καθεστώς και η νέα εισοδηματική τάξη την οποία δημιούργησαν οι κυρώσεις: οι μαυραγορίτες, οι λαθρέμποροι και όσοι μονοπωλούν τις κρατικές συμβάσεις, αναφέρει ο Ντίλιπ Χίρο στο βιβλίο του "Το άγνωστο Ιράκ".

Τα κέρδη που αποκομίζει το Ιράκ με βάση το προγραμμα "Πετρέλαιο για τρόφιμα" περνούν μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ σε τραπεζικούς λογαριαμούς που ελέγχει το καθεστώς της Βαγδάτης.

Περίπου 20 εκατ. ιρακινών εξαρτώνται από τα κουπόνια που διανέμει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν κατόρθωσε να διατηρηθεί στην εξουσία ακόμη και μετά την ήττα το 1991.

Οι κυρώσεις επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

Ο Χανς Φον Σπόνεκ, επικεφαλής από το 1998 έως το 2000 της υπηρεσίας των ΗΕ αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των κυρώσεων.

"Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις έλλειψεις τροφίμων ή φαρμάκων. Οι κυρώσεις έχουν μια πιο μακροχρόνια τραυματική διάσταση : Η απαγόρευση όλων των διεθνών επιστημονικών επιθεωρήσεων, εφημερίδων, βιβλίων και υπολογιστών, τα οποία θεωρούνται από το ψήφισμα 661 των ΗΕ ως μη απαραίτητα, έχουν προκαλέσει πνευματική γενοκτονία στο Ιράκ, λέει ο πρώην αξιωματούχος των ΗΕ Χανς Φον Σπόνεκ.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ορατές περισσότερο στην μεσαία τάξη, τους διανοούμενους και τουςεπιστημονες. Διερρηξαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο μισθός ενός πανεπιστημιακού δασκάλου στο Ιράκ είναι σήμερα λιγώτερο από το 1/10 από το μισθό του πριν από 12 χρόνια ενώ τα έξοδα διαβιωσής έχουν εκατονταπλασιασθεί.

Η μόνη διέξοδος για πολλούς ιρακινούς είναι τα χρήματα που στέλνουν τα 2 εκατ. συμπατριωτών τους που ζουν στο εξωτερικό.

Λόγω των απαγορευμένων από τις κυρώσεις τραπεζικών συναλλαγών, τα εμβάσματα από το εξωτερικό στο Ιράκ, διεκπεραιώνονται με το αρχαίο σύστημα
hawala
, των ατύπων τραπεζών που λειτουργούν σε όλες τις χώρες στις υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός.

Μέσω των
hawala, εισρέουν στο Ιράκ 1.2 δισ. δολ. Ωστόσο, ένα από τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν να θέσει εκτός νόμου το σύστημα των hawala, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την CIA χρηματοδοτείται το δίκτυο Αλ Κάιντα και άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me