Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Όσοι είμαστε εναντίον του πολέμου

 

Του Σπύρου Κομίνη

 

 Ελαβα κι εγώ όπως ίσως και συ, ένα συγκινητικό e-mail που προτείνει να σταματήσουμε να παίρνουμε αμερικάνικα προϊόντα. Το είχα σκεφτεί και γω, όπως ίσως και σύ. Πήρα κι ένα άλλο γράμμα, που έλεγε να ανάψουμε νύχτα τα φώτα, για να δει ο δορυφόρος τη διαμαρτυρία μας. Έχω μια καλύτερη ιδέα.

 

Να βοηθήσουμε όσους Αμερικανούς δεν έχουν καταλάβει τί γίνεται και όλοι μαζί να ακινητοποιήσουμε τη χούντα που φιλοδοξεί να υποτάξει όλη την ανθρωπότητα. Αν αρχίσει ο ένας λαός μποϊκοτάζ εναντίον του άλλου, δε θα βγει τίποτα, εκτός ίσως από μια επιδείνωση της χοντρής κρίσης που ήδη έχει αρχίσει.

 

Η ιδέα είναι απλή: Για να αγοράσω ένα προϊόν, θέλω να ξέρω ότι η εταιρία που μου το πουλάει είναι εναντίον του πολέμου. Και το δείχνει με πράξεις. Δε με νοιάζει αν είναι πολυεθνική, αμερικάνικη, κινέζικη ή πακιστανική, θέλω να βλέπω στις διαφημίσεις της, τί κάνει εναντίον του πολέμου. Θέλω να πληρώνει αντιπολεμικά σπότ στην τηλεόραση, θέλω να δίνει λεφτά για τα θύματα του πολέμου, θέλω να διαδηλώνει μαζί μου. Απλό;

Ο  Μπους δεν θα ήταν εκεί που είναι και δε θα είχε κι αυτό το ύφος, αν είχαμε όλοι στείλει στην ExxonMobil και στην Enron, ένα e-mail που θα έλεγε: « Από σήμερα σας ειδοποιώ ότι σταματάω να αγοράζω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας – τις μετοχές της εταιρίας σας τις πούλησα χτες – και απαιτώ να δηλώσετε δημόσια την αντίθεσή σας στον πόλεμο. Όταν το κάνετε, θα ξαναγίνω πελάτης σας. »

Επίσης πρέπει να στείλουμε σε όλους τους Aμερικανούς φίλους μας ένα απλό γράμμα στο εξής περίπου στυλ:

« Αγαπητή μου Έλεν,

    Σήμερα άλλαξα όλα τα δολλάρια που είχα, με ευρώ. Σε παρακαλώ να κάνεις και σύ το ίδιο (ή πάρε γιεν ή ό,τι θέλεις) και να στείλεις στην τράπεζά σου ένα γράμμα με το οποίο να της ζητάς να αποδείξει με πράξεις ότι είναι εναντίον του πολέμου. Ναι ξέρω ότι το ευρώ θα ανέβει ανώμαλα και το δολλάριο θα πέσει κατακόρυφα αν όλοι εμείς που είμαστε εναντίον του πολέμου, πουλήσουμε ό,τι δολλάρια έχουμε. Ειδικά εσείς οι Αμερικάνοι θα βγαίνετε και κερδισμένοι, γιατί κάθε φορά που θα χρειάζεστε δολλάρια για τα καθημερινά σας έξοδα, θα παίρνετε περισσότερα δολλάρια, αλλάζοντας τα ευρώ που θα έχουν ανέβει. Τα ξένα προϊόντα όμως θα είναι ακριβότερα για σας, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα πονέσουν, τα αμερικάνικα χρηματιστήρια θα κάνουν βουτιά μεγαλύτερη απ’ αυτές που κάνουν ήδη, ίσως το ίδιο να κάνουν όλα. Η χούντα θα χάσει το υφάκι που έχει και η μούρη της θα πάρει το χρώμα του δολλαρίου. Θα τής την πέσουν οι εταιρίες, η Wall Street.

 Οι εταιρίες που θα έρθουν μαζί μας, θα δουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν – θα κερδίσουμε κι εμείς απ αυτό - οι διαχειριστές των κεφαλαίων θα έρθουν μαζί μας, πολλοί θα ξαναγυρίσουν στο δολλάριο για να πάρουν μετοχές των εταιριών της Ειρήνης, η διαφήμηση θα αλλάξει.

Θα δείξουμε ότι είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και όχι δουλικοί καταναλωτές. Λέμε σε κάθε εταιρία αυτό που είπε ο Μπους σε μας: « Ή είσαι μαζί μου, ή είσαι εναντίον μου ».

 

Θέλεις αυτοκίνητο; Θέλεις κινητό; Θέλεις ένα πρόγραμμα για το κομπιούτερ σου; Ένα CD; Μιά ασφάλεια ζωής; Από δω και πέρα πρέπει όλες οι εταιρίες να ξερουν ότι τα πράγματα άλλαξαν. Δεν μετράει τόσο το προϊόν ή η υπηρεσία που μας δίνουν, όσο το τί ρόλο παίζουν στον κόσμο, ποιούς πολιτικούς χρηματοδοτούν κλπ. Πρώτος και καλύτερος ο Μπιλ Γκέϊτς πρέπει να δεχτεί τη βροχή των μηνυμάτων μας, η Ιντελ κλπ.

Οπωσδήποτε πρέπει η βροχή να πέσει στα μέσα δημοσιότητας: Τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα. Από όλες τις χώρες, όλοι ενωμένοι, ας σταματήσουμε την τρέλα της χούντας. Η Ειρήνη, η ανθρώπινη ζωή, η σωτηρία του περιβάλλοντος, αξίζουν πιο πολύ από το α’ ή το β’ πλεονέκτημα ενός προϊόντος κι απ’ όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μαζί.

 

Η ψήφος, καταργήθηκε με την εκλογή του Μπους. Το χρήμα είναι σήμερα η μόνη δύναμη που έχουμε. Ας αρχίσουμε να ψηφίζουμε μ’ αυτό. Θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα, με τα λεφτά μας. Είναι λίγα, αλλά είμαστε πολλοί.

 

{4 ΤΡΟΧΟΙ -ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ}

Subscribe in a reader Facebook page Follow me