Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

ΤΟΥ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΥΑΤΖΗ

Φίλες και φίλοι γειά σας

 

Το αίσθημα ασφυξίας διάχυτο με τη σκιά του παρανοϊκού πολέμου των πετρελαίων. Και αντί αμιγούς σχολίου, σήμερα θα σας μεταφέρω στοιχεία του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, που είναι άκρως διδακτικά και ενδιαφέροντα.

Ο πόλεμος του 1991 κατά του Ιράκ, κόστισε 40 δις $. Από αυτά πλήρωσαν 10 δις $ οι ΗΠΑ και 30 δις $ το Κουβέϊτ και η Σαουδική Αραβία. Πρό του πολέμου, η τιμή του πετρελαίου ήταν 15 $ το βαρέλι. Μετά τον πόλεμο έφτασε τα 42 $ το βαρέλι. Ητοι έξτρα κέρδος 60 δις $. Το μισό από το  κέρδος παίρνει η αμερικανική πολυεθνική που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα και το άλλο  μισό το κράτος παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα του πολέμου το 1991 η Αμερική εισέπραξε 30 δις $ από το πετρέλαιο και 49 δις $ από τη χρήση των οπλικών συστημάτων.

Σήμερα όλοι μιλούν για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 50$ το βαρέλι. Και για να σας θυμίσω το Αφγανιστάν, εκεί ήδη η Αφγανική κυβέρνηση δέχτηκε την κατασκευή αμερικανικού πετρελαιαγωγού, μήκους 2. 500 χλμ.

Να θυμίσω, ότι την εκμετάλλευση του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έχουν 7 αμερικανικές εταιρείες, από τις οποίες οι 5 κρατικές.

Ξέρω ότι δεν σας ξαφνιάζω, τεκμηριώνοντας τα αυτονόητα.

Ομως αναρωτιέμαι. Αν ήθελαν οι άλλες χώρες στον πλανήτη, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτόν τον πόλεμο;

Τι θα έκανε ο Μπούς αν από κάθε χώρα έφτανε στη Βαγδάτη, ένα αεροπλάνο γεμάτο διανοούμενους, επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, ανθρώπους γενικά της Τέχνης και του Πολιτισμού. Θα τους σκότωνε;

Τι θα έκανε ο Μπούς αν ο ΟΗΕ κατά πλειοψηφία αποφάσιζε την αποστολή μεγάλης πολυεθνικής δύναμης κυανοκράνων στο Ιράκ. Θα τους σκότωνε; Τι θα έκανε ο Μπούς αν ένα αεροπλάνο από κάθε χώρα έφτανε στη Βαγδάτη με εκπροσώπους της Ουνέσκο, του Ερυθρού Σταυρού, Πανεπιστημίων, καθηγητών και άλλων. Θα τους σκότωνε;

Εμείς ωστόσο ας επιμείνουμε να μιλάμε ακόμα για ανθρώπινες αξίες και πολιτισμό. Είναι ως φαίνεται το τελευταίο όπλο μας.

Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή του Paulo Coelho στον 'κύριο' Μπους που πιστεύω ότι μας εκφράζει όλους…

 "Σας ευχαριστώ, μεγάλε ηγέτη George W. Bush. Σας ευχαριστήσω που δείξατε στον καθένα τι κίνδυνο αντιπροσωπεύει ο Σαντάμ Χουσεϊν. Ειδάλλως οι πλείστοι από εμάς θα είχαν ξεχάσει ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα ενάντια στους δικούς του ανθρώπους , ενάντια στους Κούρδους και ενάντια στους Ιρανούς.

Ο Χουσεϊν είναι ένας αιμοδιψής δικτάτορας και μια από τις σαφέστερες εκφράσεις του κακού στον σημερινό κόσμο.

 Αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που σας ευχαριστώ. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του 2003, δείξατε στον κόσμο πολλά άλλα σημαντικά πράγματα και επομένως, αξίζετε την ευγνωμοσύνη μου.

 Έτσι, θυμούμενος ένα ποίημα που έμαθα ως παιδί, θέλω να πω ότι σας ευχαριστώ.

 Σας ευχαριστώ που δείξατε στον καθένα ότι ο τουρκικός λαός και το Κοινοβούλιό του δεν είναι προς πώληση, έστω και για 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Σας ευχαριστήσω που αποκαλύψατε στον κόσμο την άβυσσο που υπάρχει μεταξύ των αποφάσεων που παίρνουν εκείνοι που κυβερνούν και των επιθυμιών των ανθρώπων.

 Σας ευχαριστήσω που καταστήσατε σαφές ότι ούτε ο Jose Μarιa Aznar ούτε ο Tony Blair δίνουν το ελάχιστο βάρος ή δείχνουν το μικρότερο σεβασμό στις ψήφους που έλαβαν. Ο Aznar είναι απολύτως ικανός να αγνοήσει το γεγονός ότι το 90% Ισπανών είναι ενάντια στον πόλεμο, και ο Blair είναι ασυγκίνητος από τη μεγαλύτερη αντιπολεμική πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία τα τελευταία τριάντα χρόνια.

 Σας ευχαριστώ που καταστήσατε απαραίτητο για τον Tony Blair να προσέλθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο με έναν κατασκευασμένο φάκελο, που γράφτηκε από έναν φοιτητή δέκα χρόνια πριν, και να τον παρουσιάσει ως "καταδικαστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από της βρετανικές μυστικές υπηρεσίες".

 Σας ευχαριστώ που επιτρέψατε στον Colin Powell να γελοιοποιηθεί πλήρως με την επίδειξη φωτογραφιών στο συμβουλίου ασφάλειας του Ο.Η.Ε που, μια εβδομάδα αργότερα, αμφισβητήθηκαν δημόσια από τον Ηans Blix, κύριο επιθεωρητή όπλων στο Ιράκ.

 Σας ευχαριστώ που υιοθετήσατε τις τρέχουσες θέσεις σας ούτως ώστε στη συνεδρίαση της ολομέλειας, η αντιπολεμική ομιλία του γαλλικού υπουργού Εξωτερικών, Dominique de Villepins να χειροκροτηθεί -- κάτι, που όσο γνωρίζω, έχει συμβεί μόνο άλλη μία φορά στην ιστορία των Ο.Η.Ε, μετά από ομιλία του Νέλσον Μαντέλα.

 Σας ευχαριστώ επίσης, επειδή, μετά από όλες τις προσπάθειές σας να προαχθεί ο πόλεμος, τα συνήθως διαιρεμένα αραβικά έθνη, για πρώτη φορά στη συνεδρίασή τους στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουάριου, καταδίκασαν ομόφωνα οποιασδήποτε εισβολή.

 Σας ευχαριστώ για τη ρητορική σας δήλωση ότι "Τα ενωμένα έθνη έχουν τώρα μια ευκαιρία να δείξουν τον ρόλο της ύπαρξης τους", μια δήλωση που έκανε ακόμη και τις πιο απρόθυμες χώρες να πάρουν θέση ενάντια οποιασδήποτε επίθεσης στο Ιράκ.

 Σας ευχαριστώ για την εξωτερική σας πολιτική που έκανε τον βρετανό υπουργό εξωτερικών, Jack Straw, να δηλώσει ότι στον 21ο αιώνα, "ένας πόλεμος μπορεί να έχει ηθική αιτιολόγηση", και κατά συνέπεια να χάσει όλη του την αξιοπιστία.

 Σας ευχαριστώ για την προσπάθεια σας να διαιρέσετε μια Ευρώπη που αγωνίζεται αυτήν την περίοδο για την ενοποίηση της - είναι μια προειδοποίηση που δεν θα περάσει απαρατήρητη.

 Σας ευχαριστώ που επιτύχατε κάτι που πολύ λίγοι έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να κάνουν αυτόν τον αιώνα: τη συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους για να παλέψουν για έναν κοινό στόχο, έστω κι' αν αυτός ο στόχος είναι αντίθετος με τον δικό σας.

 Σας ευχαριστώ που μας κάνατε να καταλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι παρόλο που οι λέξεις μας μπορεί να μην ακουστούν, ειπώθηκαν τουλάχιστον -- αυτό θα μας καταστήσει ισχυρότερους στο μέλλον.

 Σας ευχαριστώ που αδιαφορείτε για μας, για την περιθωριοποίηση όλων εκείνων που αντιτάσσουν στην απόφασή σας, επειδή το μέλλον της γης ανήκει στους αποκλεισμένους.

 Σας ευχαριστώ, επειδή, χωρίς εσάς, δεν θα είχαμε συνειδητοποιήσει τη δυνατότητά μας να κινητοποιηθούμε. Μπορεί να μην φέρει κάποιο αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αλλά θα είναι αναμφίβολα χρήσιμο αργότερα. Τώρα που φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να σιγήσουν τα Τύμπανα του πολέμου, θα ήθελα να πω, κάτι που ένας αρχαίος ευρωπαίος βασιλιάς είπε σε έναν εισβολέα: "Είθε το πρωινό σας να είναι όμορφο, είθε ο ήλιος να λάμψει στις πανοπλίες των στρατιωτών σας, γιατί το απόγευμα, θα σας νικήσω".

 Σας ευχαριστώ που επιτρέψατε σε εμάς -- τον στρατό ανώνυμων ανθρώπων που γεμίζουν δρόμους σε μία προσπάθεια να ανακόψουν μια διαδικασία που είναι ήδη εν εξελίξει -- να γνωρίσουμε πως είναι να αισθάνεσαι ανίκανος και να μάθουμε να αντιπαλεύουμε αυτό το συναίσθημα και να το μετασχηματίζουμε. Έτσι, απολαύστε το πρωινό σας και την δόξα που μπορεί ακόμα να σας φέρει.

Σας ευχαριστώ που δεν μας ακούτε και που δεν μας παίρνεται σοβαρά, Αλλά να ξέρετε ότι εμείς ακούμε εσάς και ότι δεν θα ξεχάσουμε τις λέξεις σας. Σας ευχαριστώ, μεγάλε ηγέτη George W. Bush. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ."

 Paulo Coelho, 11 Μαρτίου 2003

Subscribe in a reader Facebook page Follow me