Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Φονιάδες των Λαών

 

Τα παντοτεινά θύματα της πολεμικής θηριωδίας

 

Του Κώστα Μπετινάκη

 

   Έτσι, την έβδομη μέρα του πολέμου θυμήθηκαν πάλι τα κανάλια, την δίκη της 17Ν. Επί εφτά μέρες δεν υπήρχε καμμία άλλη είδηση πλην του πολέμου για την τηλεόραση. Εφημερίδες ευτυχώς πάντα υπάρχουν αλλά τώρα, πόσοι τις διαβάζουν;

  Περάσαμε λοιπόν και πάλι, στην καθημερινή ρουτίνα. Από πρωταγωνιστές οι στρατηγοί της ερήμου και οι στόχοι τους πέρασαν στα κανονικά δελτία ειδήσεων, εν αναμονή της τελικής επίθεσης, οπότε θα ανάψουν και πάλι οι απευθείας συνδέσεις.

      «Οι καιροί ου μενετοί» είπαν σχεδόν χορωδιακά ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο αρχίζουν να διαφαίνονται καθώς τις μεταφέρουν οι ανεμοθύελλες.

 

Καθώς παρακολουθούσα τους τίτλους των ειδήσεων από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, και έβλεπα τις εναλλασσόμενες εικόνες των Ιρακινών αμάχων που διαμαρτύρονταν για τα αθώα θύματα των αμερικανικών πυραύλων και τα προελαύνοντα τελειότατου τύπου άρματα μάχης των  συμμάχων, σκεφτόμουν αν υπήρχε διαφορά από την εισβολή του Μουσολίνι στα 1936 εναντίον των ξυπόλυτων Αιθιόπων.

     Καθώς παρακολουθούσα τα ψέματα του διορισμένου από το ανώτατο δικαστήριο προέδρου των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Τάμπα στη  Φλόριντα, και τα παραληρούντα πλήθη των προσκεκλημένων οπαδών του που τον χειροκροτούσαν, ήρθαν στο νου μου εικόνες από το κατάμεστο στάδιο της Νυρεμβέργης την δεκαετία του 40.  Και ανάμεσα στα τόσα ψέματα του W. Μπους, κράτησα ότι   «το Ιράκ προσπάθησε να πλήξει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με δηλητηριώδη αέρια».

      

    Αναρωτήθηκα πότε έγινε αυτό;  

  Δεν αναρωτήθηκαν όμως  και οι χειροκροτητές.

   (Και μία ακόμα παρατήρηση σε εκείνη την εργολάβο που θέλει να το παίζει τηλεπαρουσιάστρια σε ιδιωτικό κανάλι, που μέτρησε πόσες φορές στο μήνυμά του επικαλέστηκε το Θεό ο Σαντάμ. Γιατί δεν βρίσκει σχόλια και για το «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», με το οποίο κλείνει τους λόγους του ο Ντούμπια;

  

    Ενας μη εκλεγμένος πρόεδρος, εναντίον    ενός εκλεγμένου δικτάτορα.

 

   Ήδη στα πεδία των μαχών, οι Αμερικανοί θυμήθηκαν την παλιά τους τέχνη. Έπληξαν την Αγορά της Βαγδάτης. Για να έχουν όμως, τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

   Μετά την τηλεόραση του Βελιγραδίου, την αγορά της Νις, το γάμο στο Αφγανιστάν, εχθρικός στόχος η τηλεόραση και η αγορά της Βαγδάτης.

   Αντί όμως  να τρομοκρατήσουν τον ιρακινό πληθυσμό που τόσα χρόνια υποφέρει από την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων, τον εξαγρίωσαν. Και χαλυβδώνουν τη θέλησή του για αντίσταση.

 Άλλα περίμεναν οι Αμερικανοί που είχαν πεισθεί από τις αναλύσεις της CIA: Δεν τους υποδέχονται με μπουκέτα λουλούδια ως απελευθερωτές οι Ιρακινοί, αλλά με μπουκέτα σφαίρες.

 

  Και η ξινή φάτσα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ έχυσε πάλι χολή υποστηρίζοντας ότι «οι ημέτερες δυνάμεις δέχονται τρομοκρατικά πυρά». Με τον άνανδρο αυτό χαρακτηρισμό προσπαθεί να δικαιολογήσει την σθεναρή αντίσταση των ιρακινών μαχητών, την αποτυχημένη του στρατηγική και τις απώλειες, τις οποίες φυσικά δεν ανακοινώνει.

 

   Έκπληκτος ο αρθρογράφος των NEW YORK TIMES, επισημαίνει πως «οι Ιρακινοί στρατιώτες δεν δείχνουν πρόθεση να πετάξουν τα όπλα τους».  Επίσης ο αρθρογράφος διαπιστώνει με έκπληξη, ότι «οι λαϊκές εκδηλώσεις υποδοχής στις περιοχές που καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί  στρατιώτες είναι ψυχρές, παρά οι αναμενόμενες». Καθώς και ότι «υπάρχουν ακόμα χιλιάδες Φενταγίν της πολιτοφυλακής και άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, τους οποίους έχουν προσπεράσει οι συμμαχικές δυνάμεις, στο νότο, και που έτοιμες να προκαλέσουν προβλήματα στις δυνάμεις που προελαύνουν».

 

   Στα 1946, ο δικαστής Ρόμπερτ Τζάκσον, ο κύριος εισαγγελέας στις δίκες της Νυρεμβέργης εναντίον της ηγεσίας των Ναζί, είχε πει πως «η ουσία της διεθνούς Δικαιοσύνης βρίσκεται στο ότι οι πολίτες που αναλαμβάνουν  διεθνή καθήκοντα ξεπερνούν τις στενές κρατικές υποχρεώσεις υπακοής που τους επιβάλλει το κράτος τους».

 

     Η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν διαπράξει μεγάλες εγκληματικές πράξεις. Κάθε σπουδαστής Διεθνούς Δικαίου γνωρίζει πολύ καλά τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Μη ξεχνάμε πόσο ξεκάθαρα είχαν διατυπώσει στην απόφασή τους οι δικαστές στη Νυρεμβέργη, τι θεωρούν σοβαρότερο από όλα τα εγκλήματα πολέμου: Την απροκάλυπτη εισβολή εναντίον  μιας  κυρίαρχης χώρας.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me