Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

                                    


Του  ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ιράκ και όλες οι προβλέψεις των σχεδιαστών του πολέμου για γρήγορη και εύκολη νίκη έχουν διαψευσθεί. Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις συναντούν άκαπτη αντίσταση , πατριωτικό φρόνημα και παρά την υπεροπλία τους δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν ούτε μία σημαντική πόλη. Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές είναι μεγάλες και δυστυχώς αναμένεται να γίνουν πολύ μεγαλύτερες αν οι επιτιθέμενοι επιχειρήσουν να εισβάλλουν στα αστικά κέντρα, όπου εκτός των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και των Φενταγίν, κρατούν όπλα γυναίκες, γέροι και παιδιά.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός, ότι η διοίκηση του Κατάρ έδωσε εντολή για κατάπαυση του πυρός, παραδεχόμενη με αυτό τον τρόπο, ότι το πρώτο τμήμα της επίθεσης έχει οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι στην εμπόλεμη ζώνη αποστέλλονται ενισχύσεις, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει επανασχεδιασμός της όλης επιχείρησης, αφού πρώτα αποκρυσταλλωθούν τα συμπεράσματα της πρώτης φάσης.
Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις για το στρατόπεδο των εισβολέων, τους οδηγούν σε ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών και τώρα πλήττονται όλο και περισσότεροι αστικοί στόχοι με δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς όχι μόνον για τη διάρκεια, αλλά και για την έκβαση αυτού του πολέμου.
Και το ρίσκο μιάς τέτοιας πρόβλεψης γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για το τι θα προκύψει στο Ιράκ, αν τελικώς νικήσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η παλλαική αντίσταση και το μίσος προς τους εισβολείς θα δημιουργήσει μία κατάσταση παρατεταμένης αστάθειας, όπου οι νικητές αντί μέτρων αποκατάστασης της πολιτικής ομαλότητας, θα ρίξουν το βάρος στην αντιμετώπιση πιθανών ανταρτικών κινήσεων, που θα έχουν σαν στόχο τη διοίκηση του υπό δημιουργία προτεκτοράτου, καθώς και όσους Ιρακινούς δεχθούν να συνεργασθούν με αυτήν.
Το αποικιοκρατικό αυτό μόρφωμα, μη ελεγχόμενο και νομιμοποιημένο από κανένα διεθνή οργανισμό, θα επιχειρήσει να διαχειρισθεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας και εις βάρος όλων των υπολοίπων δυνάμεων.
Είναι λοιπόν , σαφές, ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το ρήγμα μεταξύ της Ευρώπης - Ρωσίας και Αμερικής με τεράστιες συνέπειες στις οικονομίες εκείνων των χωρών που δεν θα συμμετάσχουν στη διανομή της ενεργειακής «λείας» του Ιράκ.
Στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης, η παράταση του πολέμου θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις εκείνες – ανάμεσα τους και την ελληνική – που έχουν συνταχθεί πολιτικά με τον γαλλογερμανικό άξονα. Η Αθήνα, όπως και άλλοι «μικροί» της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν άμεσα την πρόκληση να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση ενός νέου αμιγούς ευρωπαικού αμυντικού σχεδιασμού. Η κυβέρνηση του κ.Σημίτη με το επιχείρημα ότι ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της Ενωσης προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στο ζήτημα αυτό. Αλλά μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να πεί το μεγαλο «Ναι» η το μεγαλο «Όχι». Τότε πλέον που όλοι οι ευρωατλαντικοί θεσμοί θα πρέπει να επαναπροσδιριστούν.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me