Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Οι συνένοχοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφθοράς και διαπλοκής γενικά, αφηρημένα και ουδέτερα…

 

   Του Λυκούργου Κομίνη

Τα περίεργα της ελληνικής πολιτικής οικονομικής και πολιτικής ζωής τα βρίσκει κάποιος συσσωρευμένα στη σημερινή επικαιρότητα. Μέρα για αφελείς και η σημερινή.

Κυβέρνηση βιομήχανοι και αξιωματική αντιπολίτευση στη χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒ συμφώνησαν ότι η διαφθορά ανθεί και πρέπει να παταχθεί.

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και αξιωματικοί αντιπολίτευση όχι μόνο δεν κάνουν τίποτε για να πατάξουν τη διαφθορά αλλά την ενισχύουν με δικά τους παιδιά τα οποία ούτε καν τα αποκηρύσσουν δημοσίως.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ένα χρόνο πριν από την τελική ημερομηνία των εκλογών άνοιξαν τον προεκλογικό διάλογο με την ευκαιρία της συνέλευσης του ΣΕΒ. Το βήμα της συνέλευσης μεταβλήθηκε σε προεκλογικό μπαλκόνι.

Και όταν η κυβέρνηση έταζε κίνητρα στους βιομηχάνους, εκείνοι ζητούσαν περισσότερα και έκαναν έκκληση να μην υπάρξει σκληρή κομματική αντιπαράθεση στις εκλογές για να μην πληγεί η οικονομία, όταν οι βιομήχανοι ζητούσαν περισσότερα και όταν ο Κ Καραμανλής ανέλυε ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που μάλλον θα το πάρει το ποτάμι των κομματαρχών του που περιμένουν να καταλάβουν το κράτος αν κερδίσει τις εκλογές, έξω από το Μέγαρο μουσικής κυκλοφορούσε η πιο συγκλονιστική είδηση των ημερών. Όχι για την άτυπη πνευμονία που μάλλον έκανε απλώς πιο πλούσια τα κανάλια, ούτε για την τυπική συμφωνία Αθανασούλη και Κουρή που απειλεί να βάλει ταφόπλακα στην κάθαρση που δεν αναλαμβάνει το κράτος να την κάνει αλλά επαφίεται σε έναν επιχειρηματία με συμφέροντα προσωπικά. Κυκλοφορούσε η είδηση ότι το 50% των συνταξιούχων το 2003 θα παίρνει σύνταξη 400 Ε. Η μέση κύρια σύνταξη θα είναι 481 Ε. η μέση κύρια σύνταξη γήρατος θα είναι 556 Ε και αναπηρίας 398 Ε. Η έρευνα που αποκαλύπτει αυτό το αίσχος την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν για τα μυθικά κέρδη που είναι αναγκαία για να βάλουν εμπρός τη μηχανή επενδύσεων βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία και δημοσιεύεται στο περιοδικό Ο Ασφαλισμένος που εκδίδει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής πολιτικής. Ο κ Κ Σημίτης βέβαια στο μήνυμά του έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού του λέγοντας ότι αγωνίζεται να διατηρήσει τα επιτεύγματα που πέτυχε υπέρ της ποιότητας της ζωής του έλληνα πολίτη. Αλλά οι συνταξιούχοι δεν ήταν παρόντες στο Μέγαρο Μουσικής όπου προβλήθηκε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Και είχε δίκαιο γιατί αντιλαμβάνεστε τι σπουδαίο επίτευγμα είναι να φτάσεις τους ανθρώπους στο σημείο να ζουν με 400 ευρώ το μήνα… Και αντιλαμβάνεστε αν δεν ήταν στη μέση η παραοικονομία πόσοι θα ζούσαν από αυτούς που σήμερα υποτίθεται ότι ζουν με 400 Ευρώ…

Όμως σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με τα εσωτερικά θέματα όπως της οικονομίας, παρακάμπτοντας τα ευρωπαϊκά του καθήκοντα. Βέβαια απορροφημένος με τα ευρωπαϊκά του καθήκοντα δεν μπορεί να αξιολογήσει το μέλλον έτσι βαρύ που μοιάζει στον τομέα της οικονομίας. Γι΄ αυτό απάντησε στους βιομηχάνους που δήλωσαν τι αν συνεχίσει η αποβιομηχάνιση και η πτώση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων θα φτάσει στο 218% η ανεργία, ότι κάνουν λάθος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης –άφησε να εννοηθεί- και μετά το 2004 θα είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα και αυτό το επίπεδο οφείλεται στα έργα των Ολυμπιακών και υποδομής με κοινοτικά κονδύλια. Και επειδή το είπε ο Κ Σημίτης δεν σημαίνει ότι το πιστεύει. Απλώς πιστεύει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση τότε και θα μπορέσει να ρίξει την ευθύνη για το βύθισμα σ΄ εκείνους που θα τον διαδεχτούν… Δικούς του ή αντιπάλους του. Αλλιώς θα έπρεπε να εξηγήσει με τι είδους θεϊκό θαύμα θα γίνονται επενδύσεις μετά το 2004 που δεν γίνονται σήμερα.

Πάντως παρά το ότι συμφώνησαν στα περί διαπλοκής και διαφθοράς κυβέρνηση βιομήχανοι και αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποφάσισαν να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν κοινό τρόπο εξόντωσης της διαφθοράς. Καθένας έβγαλε την ουρά του απέξω καταγγέλλοντας την. Αλλά η διαφθορά χρειάζεται τουλάχιστον δύο για να υπάρξει… Κατά συνέπεια η προσπάθεια αποενοχοποίησης δια του αφορισμού της απέτυχε. Οι συνένοχοι απλώς αποδείχτηκαν στρουθοκάμηλοι.

Διαφωνούν στις λεπτομέρειες αλλά εκφράζουν ίδια πολιτική

Τι ρόλο ανάπτυξαν όμως ο καθένας σ΄ αυτήν την καθιερωμένη συνάντηση όπου κάθε πλευρά κάνει μια επιδερμική αυτοκριτική και εμμέσως κατηγορεί τις άλλες για υπεύθυνες της κατάστασης.

Η κυβέρνηση έδειξε ότι ενδίδει «ολίγον» στις αξιώσεις των βιομηχάνων για κίνητρα και ενώ τους κατηγόρησε για ιδιοτέλεια αδίστακτης μορφής αφού εγκαταλείπουν τα παιδιά τους –τους εργαζόμενους- στους δρόμους και αποχωρούν από την αγορά, έπλεξε το εγκώμιό της για την εύρωστη οικονομία που έχει δημιουργήσει. Ο κ Χριστοδουλάκης κάλεσε τους βιομηχάνους να αλλάξουν συμπεριφορά. Και κατήγγειλε τους επιχειρηματίες –που αποκήρυξε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ- που άρπαξαν κεφάλαια από το χρηματιστήριο και δεν τα επένδυσαν αλλά τα ιδιοποιήθηκαν.

Αν σταθούμε για λίγο σ΄ αυτήν την κορώνα του υπουργού θα ανακαλύψουμε κυβερνητική ευθύνη για την κλοπή. Όχι τόσο για την υποβοήθηση των ληστών την εποχή της φούσκας όσο για την ανοχή της στην τέλεση του εγκλήματος. Στις ευνομούμενες χώρες όπου η πολιτική διαχειρίζεται έντιμα και θαρραλέα τις τύχες εκείνων που την εξέλεξαν, οι ληστές του χρηματιστηρίου επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους ή υποχρεώνονται να αγοράσουν τις μετοχές που πούλησαν και οι οποίες ήταν ψεύτικα χαρτιά εξαπάτησης των επενδυτών ή πάνε φυλακή. Όταν μια κυβέρνηση δεν πράττει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τότε δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει εκείνους που υποβοήθησε να κλέψουν και τους επιτρέπει να καρπωθούν οριστικά τα κλοπιμαία…

Αν δε τα επένδυσαν σε ομόλογα τότε και η ίδια έχει εκτελέσει αξιόποινη πράξη εφόσον αποδεικνύεται κλεπταποδόχος, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ με την κατάντια μας…

Ο κ Χριστοδουλάκης απέδωσε τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στην έλλειψη εξωστρέφειας. Και συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει είπε κατηγορώντας τους βιομηχάνους ότι δεν κάνουν αξιόλογες εξαγωγές σε πρόσφορες αγορές ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων.

Ο κ Χριστοδουλάκης έδωσε και τις γενικές γραμμές του αναπτυξιακού νόμου χωρίς να αναλωθεί σε λεπτομέρειες για να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τα μέτρα στο ζητούμενο ίσως μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέσα σ΄ αυτά ήταν και η αύξηση της επιχορήγησης για κάθε θέση απασχόλησης που θα δημιουργείται. Πόσο υγιές είναι αυτό για την οικονομία καθένας μπορεί να το κατανοήσει. Να επιχορηγεί το κράτος τον επιχειρηματία για να ανάπτυξη μια επένδυση που αποσκοπεί στο προσωπικό του κέρδος. Και που όταν η οικονομία μαραζώνει εκείνος δεν επενδύει κεφάλαια με ρίσκο μικρού κέρδους γιατί υπολογίζει μόνο το συμφέρον του και ζητάει κίνητρα και κεφάλαια κρατικά για να επενδύσει. Το ερώτημα που προκαλεί πλέον αυτό το σύστημα είναι κατά πόσον η πολιτική εξουσία είναι υπεράνω των οικονομικών κέντρων ή διευθύνεται η πολιτική της από αυτά…

Παρά τα όσα είπε ο κ Χριστοδουλάκης οι επιχειρηματίες ζήτησαν περισσότερα κάνοντας και μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τους κακούς του κλάδου τους , οι οποίοι όμως είναι και οι πιο ισχυροί οικονομικά. Καταδικάσανε την πλουτοκρατική τους αφρόκρεμα αφηρημένα και γενικά, ενώ είναι πυλώνας τους οι επιχειρηματίες που μετέχουν στη διαφθορά και τη διαπλοκή που κατήγγειλαν…

Είπαμε όμως στη διαπλοκή και τη διαφθορά χρειάζονται και επιχειρηματίες και πολιτικοί για να υπάρξει. Και οι επιχειρηματίες που μετέχουν στη διαπλοκή είναι οι πιο ισχυροί Δεν είναι μικρομεσαίοι αν και υπάρχουν και μερικοί από αυτούς..

Ο κ Κυριακόπουλος ζήτησε να εκλείψουν οι ανασταλτικοί παράγοντες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας Και πρόσθεσε νουθετώντας τους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί κατά την προεκλογική περίοδο διότι μια σκληρή αντιπαράθεση θα βλάψει περισσότερο την Οικονομία. Επισήμανε ακόμη κάτι σημαντικό που μαστίζει την ελληνική αγορά εργασίας διαχρονικά. Είναι η αδυναμία σύνδεσης της Παιδείας με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της Και είναι η διασπάθιση του χρήματος που προοριζόταν για επαγγελματική κατάρτιση ανειδίκευτων σε τσέπες ημετέρων.

Και ζήτησε σ΄ αυτόν τον τομέα να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές και με τη δια βίου εκπαίδευση ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία επενδύσεων σύγχρονης τεχνολογίας με στελέχη κατάλληλα που να υπάρχουν στην ελληνική αγορά εργασίας.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του της Οικονομίας, κάλεσαν τους βιομηχάνους να αλλάξουν νοοτροπία και από την ανάποδη οι βιομήχανοι κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αναστολές της και αλλάζοντας νοοτροπία να τα δώσει όλα Να αφήσει την οικονομία στα χέρια τους για να την αναπτύξουν σύμφωνα με το συμφέρον τους.

ΤΟ αν οι συντάξεις των 400 ευρώ στέλνουν στον τάφο πρόωρα πολλούς αυτό αποτελεί νομοτέλεια του συστήματος που δεν υπάρχει άλλο καλύτερο από αυτό… μας λένε οι ειδικοί και οι βασικοί του διαχειριστές…

Ο Κ Καραμανλής που πιστεύει ότι θα κυβερνήσει τον επόμενο χρόνο τη χώρα αποδοκίμασε και αυτός γενικόλογα τη διαφθορά και τη διαπλοκή και έδειξε απλώς ότι θα απελευθερώσει τα πάντα με βηματισμούς περισσότερο ταχείς από όσο τα απελευθερώνει ο Κ Σημίτης Για να ξεχωρίσει αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς της Παιδείας όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα θα καθορίζουν το είδος την αξία αλλά και τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Και στήριξε την φιλοσοφία της πολιτικής του κόμματός του για την οικονομική ανάπτυξη στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μείωση των δημόσιων δαπανών Δύο αφηρημένες έννοιες που αν γίνουν συγκεκριμένες πιθανόν να σημαίνουν μετακύληση κεφαλαίων από τους ασθενέστερους στους ισχυρούς. Μίλησαν όλοι για προεκλογικές εξαγγελίες του κ Καραμανλή κατά την ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ αλλά όσα είπε χρειάζονται εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση για να αντιληφθούμε σε τι διαφέρει η πολιτική του από εκείνη του ΠΑΣΟΚ και πόσο συμφέρουσα είναι για την ποιότητα της ζωής μας.

Έμπρακτη αντίδραση ζητείται κατά της τουρκικής επιθετικότητας

Στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής χθες ο υπουργός εξωτερικών δέχτηκε επίθεση και φίλιων δυνάμεων για την πολιτική φιλίας και προσέγγισης που συνεχίζει με την απειλητική Τουρκία. Αφορμή για την επίθεση αποτέλεσε το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο που προκάλεσαν στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά, αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις σε καθημερινή βάση από την τουρκική αεροπορία.

Το ερώτημα των περισσοτέρων ήταν ως πότε η χώρα μας θα λειτουργεί κατευναστικά απέναντι στην δύστροπή και επιθετική Τουρκία η οποία θέλει μάλιστα να γίνει και μέλος της ΕΕ με ελληνική στήριξη. Η μετριοπάθεια –ήταν το σκεπτικό των βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ – αποθρασύνει την Τουρκία. Και πρότειναν στον ΥΠΕΞ να σταματήσει να υποβαθμίζει την τουρκική επιθετικότητα η οποία αυξάνεται.

Ο Θόδωρος; Πάγκαλος πρότεινε να διακοπούν οι διμερείς συνομιλίες που διεξάγονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διπλωματικών για να ειδοποιηθεί έμπρακτα η Τουρκία ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί τις επιθετικές της ιδιαιτερότητες για όποιο σκοπό και αν γίνονται.

Και ζήτησαν πολλοί μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικαστεί απο την κυβέρνηση δημοσίως η τουρκική συμπεριφορά.

Η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μάλλον συρρικνώθηκε στην ανακοίνωση ότι θα ενημερώνει την ΕΕ επάνω σε πολλές τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας ώστε να μετρήσει κάθε της επιθετική πράξη –αφού άλλωστε η συμφωνία του Ελσίνκι προβλέπει την ευρωπαϊκή επιτήρηση των σχέσεων των δύο χωρών- στο ζητούμενο από την ίδια που είναι η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.

Όμως το θέμα που προκαλεί εντύπωση περιλαμβάνεται στο ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαχρίστου στα ΝΕΑ. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο κ Πάγκαλος με επιλογή του πρωθυπουργού αναχωρεί αύριο για το Παρίσι όπου θα εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος

Στη Ντιζόν. Όχι ότι πρόκειται για κάποια ιδιαίτερης σημασίας κομματική αποστολή αλλά η επιλογή είναι εκείνη που σηματοδοτεί προσπάθεια προσέγγισης εκ μέρους του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό του που για μερικούς θα είναι και πάλι σε υπουργείο με τον ανασχηματισμό που θα γίνει τον Ιούλιο. Το θέμα έχει διαστάσεις πολλές Γιατί κανείς δεν ξέρει αν τις ικανότητες του κ Πάγκαλου τις ανακάλυψε καθυστερημένα ο άλλοτε συνδαιτυμόνας στο σπίτι της κ Βάσως Παπανδρέου Κ Σημίτης ή ο διορισμός του συμπεριλαμβάνεται σε προσπάθεια να σταματήσουν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση οι πρωτοκλασάτοι που έχουν τεθεί εκτός κυβέρνησης. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Εκείνο που προς το παρόν ισχύει είναι ότι ο κ Πάγκαλος έγινε εκλεκτός του πρωθυπουργού σε αποστολή. Παρά τα όσα έχει καταγγείλει με κορυφαίο το ότι όποτε έλεγε στον πρωθυπουργό το ΕΓ για τη διαφθορά εκείνος δυσανασχετούσε χωρίς να μπορεί να διακρίνει αν την αμφισβητούσε ή τον ενοχλούσε που αναφερόταν στο θέμα και ζητούσε λήψη μέτρων.

Αν όμως υπουργοποιηθούν οι έξω τότε οι μέσα δεν θα είναι οι καλύτεροι που μας έλεγε ο πρωθυπουργός, αν και στην πολιτική ούτε αφορισμοί ισχύουν ούτε απόλυτες αποφάσεις και απόψεις.

Γιατί για οτιδήποτε στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ…

Subscribe in a reader Facebook page Follow me