Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Τα νέα πειραματόζωα του Παβλόφ
του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ

  Μετά το τέλος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ μπορούσε να επιχαίρει ότι οδήγησε μια ευρωπαϊκή χώρα στην προβιομηχανική εποχή. Μετά την ολοκλήρωση της καταστροφής των πλινθόκτιστων κτιρίων στο Αφγανιστάν, από την αμερικανική και βρετανική πολεμική μηχανή, οι δύο ισχυρές χώρες του αποκαλούμενου πολιτισμένου κόσμου, θα μπορούν να κομπάζουν ότι οδήγησαν μια φτωχή χώρα που ζούσε στον Μεσαίωνα, στη Λιθίνη Εποχή. Όπως ο πόλεμος για το Κοσσυφοπέδιο έγινε για να ανατραπεί ο Μιλόσεβιτς, έτσι και τώρα, ο πόλεμος για το Αφγανιστάν γίνεται για να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν (είναι γνωστό ποίων δημιούργημα είναι). Πολλές οι ομοιότητες στην επέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Στα Βαλκάνια δημιούργησαν τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου και τώρα αναζητούν στις τάξεις του μαχητές του Μπιν Λάντεν. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν είχε στρατολογηθεί από τη CIA στην προσπάθεια να αποτύχει η σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν, πριν από 20 χρόνια. Ο πόλεμος για τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο τέλειωσε (;), αλλά εκεί δημιουργήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στα Βαλκάνια.

  Τι σημαίνει ο έλεγχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ; Πρόκειται για μια χώρα που συνορεύει με το Ιράν, την Ινδία και την Κίνα. Αλλά κυρίως, μοιράζεται σύνορα και θρησκεία με τις κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν, οι οποίες με τη σειρά τους συνορεύουν με το επίσης σημαντικό σε πετρέλαια Καζαχστάν, που συνορεύει με τη Ρωσία. Όποιος ελέγχει το Αφγανιστάν, ελέγχει μια στρατηγική σε πετρέλαια περιοχή. Κι αν είναι αυτός που ελέγχει το ΝΑΤΟ, και με δεδομένη την επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς ­ στην Ευρώπη, τότε ο βρόχος κλείνει ασφυκτικά γύρω από τη Ρωσία.

  Όσο να βομβαρδίζουν ταυτόχρονα με βόμβες και ανθρωπιστική βοήθεια, είναι εξίσου διεστραμμένο στη σύλληψη όσο και η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Όπως τα πειραματόζωα του Παβλόφ, έτσι και οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, μόλις ακούν βομβαρδιστικά αεροπλάνα θα γνωρίζουν ότι έφτασε μαζί με τον Αρμαγεδδώνα και ο επιούσιος...

ΤΑ ΝΕΑ (ΓΝΩΜΗ)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me